Experiența mea cu vaccinul anti-COVID Pfizer

Experiența mea cu vaccinul anti-COVID Pfizer - ce reacții adverse am avut după prima doză și după rapel și de ce am luat decizia să mă vaccinez.  
05.04.2021 | Paula Rotaru
Experiența mea cu vaccinul anti-COVID Pfizer

Au trecut aproape două săptămâni de când am făcut rapelul la vaccinul anti-COVID Pfizer. Îl așteptam de fix un an, când a pornit nebunia. Ce-i drept, la început am fost sceptică. Nu credeam că vom avea un vaccin sigur și eficient mai devreme de vara anului 2021. Darămite mai multe…

Dar știința e mereu surprinzătoare. Ne-o demonstrează istoria, din care ar trebui să învățăm, nu să o renegăm. Vă recomand să citiți articolul dr. Claudia Dobocan, „Reușite de marcă în istoria medicinei – primele vaccinuri și eradicarea variolei”.

Probabil unii dintre voi încă sunteți reticenți. Vă întrebați dacă merită să vă vaccinați împotriva acestei boli care ne-a dat tuturor viețile peste cap, într-o formă sau alta.

Probabil sunteți temători în privința reacțiilor adverse. Sau a efectelor pe termen lung. Și e normal să fie așa. Să vă puneți întrebări, să căutați informații (din surse credibile), să cântăriți bine situația înainte de a lua o decizie.

Scopul meu nu este să vă conving să vă vaccinați. Lucrul acesta îl decide fiecare.

Dar sunt datoare să vă expun faptele, realitatea.

 • Puteți să vă vaccinați și să scăpați de grija că ați putea trece prin această boală. Mai ușor sau mai greu. Și așa să scăpăm toți de grija că am putea infecta pe cineva, dar și de numeroasele restricții, care nu convin nimănui.
 • Sau puteți să purtați în continuare masca. Luni sau ani.
 • Sau puteți alege să vă expuneți riscului de a fi infectați și de a-i infecta pe alții. Cu mențiunea că această variantă îi afectează și pe cei care suferă de alte probleme de sănătate – cu cât spitalele sunt mai aglomerate de cazuri COVID, cu atât scad șansele de a fi tratați bolnavii cu alte afecțiuni.

Dar țineți cont că fiecare opțiune dintre cele trei are avantaje și dezavantaje. Unele – mai multe dezavantaje. Și nu mă refer la vaccinare.

Revenind însă la experiența mea cu vaccinul. Vă voi povesti cum a decurs procesul de vaccinare, ce reacții adverse am avut după prima doză și după rapel și de ce am luat decizia să mă vaccinez.

Prima doză de vaccin anti-COVID

Am primit prima doză de vaccin anti-COVID cu entuziasm și cu un sentiment de ușurare.

După completarea formularelor și triajul epidemiologic, am fost invitată în camera unde am primit vaccinul. Abia dacă am simțit ceva. Probabil o ciupitură de țânțar este mai deranjantă.

După vaccinare, am fost monitorizată într-o cameră separată, timp de 15 minute. Totul a fost în regulă, n-au apărut reacții alergice. Am primit adeverința de vaccinare și am plecat acasă.

La câteva ore, estimez vreo 4-5, a apărut o durere la locul injecției. Neplăcută, dar suportabilă. A durat până a doua zi spre după-amiază. În rest, nicio altă reacție.

Rapelul

La 21 de zile de la prima doză de vaccin m-am prezentat pentru rapel, la același centru de vaccinare.

Din nou, am completat formularul, am trecut prin triajul epidemiologic și am primit vaccinul. Înțepătura – la fel ca data trecută, abia dacă am simțit-o.

După procesul de monitorizare de 15 minute și primitul adeverinței, am plecat acasă.

La câteva ore după rapel a apărut durerea de braț, care a durat, la fel ca prima dată, aproximativ 24 de ore.

Pe lângă această durere, au mai apărut și alte reacții adverse post-vaccinare temporare, menționate în prospectul vaccinului anti-COVID Pfizer:

 • Dureri de cap
 • Dureri musculare
 • Febră ușoară
 • Amețeală, moleșeală, somnolență

Timp de 24 de ore m-am simțit ca și cum aș fi avut gripă. Dar o gripă ușoară. Pentru că știu ce înseamnă o gripă „grea”, am trecut prin așa ceva acum câțiva ani și pot face o comparație.

Cu odihnă, supă caldă de pui și ceai de ghimbir, în 24 de ore de la primirea rapelului mi-am recăpătat forțele și am fost ca nouă.

Fac o paranteză apropo de gripă. Știți de ce în sezonul 2020-2021 am avut atât de puține cazuri de gripă „clasică”?

Sunt trei motive: 1) am purtat mască, 2) am păstrat distanța și 3) ne-am vaccinat antigripal peste 2,5 milioane dintre noi. Poate chiar mai mulți, dacă luăm în considerare și persoanele care au achiziționat pe cont propriu vaccinul antigripal, printre care mă număr și eu.

O altă reacție adversă care a ținut vreo 2-3 zile a fost umflarea unui ganglion limfatic axilar. Neplăcută senzația, dar nu ceva de speriat.

Am raportat toate aceste reacții adverse la vaccinul anti-COVID pe site-ul ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), atât după prima doză, cât și după rapel. Și vă încurajez să o faceți și voi!

De ce am făcut vaccinul anti-COVID

Nu m-aș hazarda să spun că am fost „fericită”, dar cu siguranță m-am simțit mult mai confortabil din punct de vedere psihic după ce am primit ambele doze de vaccin.

De ce m-am vaccinat? Sunt multe motive, prea multe ca să nu ratez vreunul. Voi aminti însă 10 dintre ele, așa cum le simt acum:

 • Din respect pentru cei mai vulnerabili în fața virusului, bătrânii și persoanele cu comorbidități. Și pentru cele aproape 3 milioane de oameni răpuși de acest virus și multe alte milioane de familii care își poartă doliul în tăcere și suferință.
 • În semn de solidaritate cu medicii care au pus mai presus de toate îngrijirea bolnavului și nu sănătatea proprie, unii dintre ei plătind cu viața, respectând jurământul lui Hipocrate.
 • Pentru că știința este cea care ne-a ajutat să evoluăm de-a lungul timpului și o va face și acum, fără să țină cont de culoarea pielii, de vârstă, de sex, de religie, de nivelul de inteligență sau de bogăție.
 • Pentru că nu vreau să mai trăiesc cu teama că mă pot infecta și dezvolta o formă gravă a bolii sau că pot pune în pericol viața unei persoane dintr-o categorie vulnerabilă sau care nu se poate vaccina.
 • Pentru că vreau să respir din nou aer proaspăt, nefiltrat de mască.
 • Pentru că mi-e dor să ies din casă la orice oră vreau, fără să dau nimănui socoteală.
 • Pentru că munca de acasă m-a însingurat, chiar dacă, per total, mi-a oferit un confort fizic.
 • Pentru că vreau să călătoresc fără teama de a fi nevoită să îmi anulez vacanța în ultimul moment.
 • Pentru că m-am săturat să fim divizați, tot timpul încruntați și puși pe harță.
 • Și, în final, m-am vaccinat pentru ca binele să învingă și spaima să fie înlocuită de speranță.

Curcubeul desenat cu mesajul „Totul va fi bine” trebuie să dispară din geam, unde stă lipit din luna aprilie 2020, și să intre în sufletele noastre. Pentru că acum stă în puterea noastră ca totul să fie bine. Trebuie doar să vrem asta!

Cel mai nou articol Video: