Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la fumat

Să renunți la fumat înseamnă să rupi un cerc vicios și să-ți controlezi creierul astfel încât să nu mai tânjească după nicotină.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la fumat
Foto: shutterstock

Fumatul se numără printre principalele cauze de deces, iar mulți fumători pornesc la drum cu gândul că odată ce s-au apucat de fumat, le va fi foarte dificil să renunțe la acest viciu. Într-adevăr, sănătatea se va îmbunătăți în timp, dar beneficiile reale vor putea fi observate mai devreme decât te aștepți.

Să renunți la fumat înseamnă să rupi un cerc vicios și să-ți controlezi creierul astfel încât să nu mai tânjească după nicotină. Pentru a atinge cu succes acest obiectiv, trebuie să ai un plan astfel încât să nu fii tentat și să nu lași acea poftă de nicotină să pună stăpânire pe tine. Beneficiile renunțatului la fumat apar chiar în prima oră de la ultima țigară și, cu cât un fumător renunță mai repede, cu atât mai mult va reduce riscul de cancer și afecțiuni cardiovasculare, pulmonare sau altele asociate fumatului.

Schimbări care apar în organism după ce renunți la fumat

După 1 oră

În primele 20 de minute de la ultima țigară fumată, pulsul revine la normal. Tensiunea scade, iar circulația sangvină începe să se îmbunătățească.

După 12 ore

Țigările conțin numeroase toxine, inclusiv monoxid de carbon care poate fi dăunător sau chiar fatal în doze mari, deoarece oprește oxigenul să mai pătrundă în sânge și plămâni. Inhalat în doze mari și în scurt timp, poate produce sufocarea din cauza lipsei de oxigen. După 12 ore fără fumat, organismul se curăță de excesul de monoxid de carbon, nivel care revine la normal și crește nivelul de oxigen al corpului.

După 1 zi

După o zi de când ai renunțat la fumat, riscul de infarct începe să scadă. Fumatul crește riscul de dezvoltare a bolilor coronariene prin scăderea colesterolului bun HDL. De asemenea, fumatul crește tensiunea și apariția chiagurilor de sânge, fiind traduse ca risc crescut de accident vascular cerebral. După o zi de când renunți la fumat tensiunea începe să scadă, iar astfel se reduc riscurile de boli cardiovasculare. În scurt timp, nivelul de oxigen crește, iar astfel vei observa că îți este mult mai ușor să practici sport și alte activități fizice.

După 2 zile

Fumatul deteriorează terminațiile nervoase responsabile pentru simțuri precum gust și miros. După două zile de când ai renunțat la fumat, vei observa o intensificare a gustului și mirosului, iar asta pentru că aceste terminații se vindecă.

După 3 zile

În a treia zi de când ai renunțat la fumat, nivelul de nicotină din organism scade, motiv pentru care apar stări de dispoziție schimbătoare, iritabilitate, dureri de cap severe și pofte alimentare.

După 1 lună

După o lună de când ai renunțat la fumat, funcțiile plămânilor încep să se îmbunătățească. Pentru că plămânii au capacitatea de a se regenera, aceasta se îmbunătățește, iar astfel vei observa că nu te vei mai confrunta cu tuse și dificultatea de a respira. Mai mult, rezistența atletică va crește.

După 1-3 luni

În următoarele luni de când renunți la fumat, circulația sangvină continuă să se îmbunătățească.

După 9 luni

După nouă luni, plămânii se refac semnificativ, iar anumite structuri permit împingerea mucoasei în afara lor luptând astfel împotriva infecțiilor. În tot acest timp, vei observa o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare.

După 1 an

După un an, riscul să te confrunți cu boala coronariană se înjumătățește și continuă să scadă.

După 5 ani

Țigările conțin toxine cunoscute pentru îngustarea arterelor și a vaselor de sânge, ceea ce duce la dezvoltarea cheagurilor. După 5 ani fără să fumezi, organismul se reface suficient de mult astfel încât arterele și vasele de sânge să se dilate din nou. Această dilatare înseamnă că există șanse mai mici să apară cheagurile de sânge, iar riscul de accident vascular cerebral scade.

După 10 ani

După 10 ani, șansele ca o persoană să dezvolte cancer de plămâni scad la jumătate comparativ cu cele care continuă să fumeze. De asemenea, sunt reduse semnificativ riscurile de apariție a cancerelor de gât sau pancreatic.

Sursă: Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân