Durerile de spate și genunchi semnalează o carență majoră. Ce vitamină îți lipsește din organism

Durerile de spare și genunchi pot fi un semn al deficitului de vitamina D, iar această durere se poate extinde în tot corpul.
  • Publicat:
Durerile de spate și genunchi semnalează o carență majoră. Ce vitamină îți lipsește din organism
Foto: shutterstock

Printre bolile asociate deficitului de vitamina D se numără bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Durerile de spare și genunchi pot fi un semn al deficitului de vitamina D, iar această durere se poate extinde în tot corpul.

Durerile de oase sunt asociate deficitului de vitamina D, motiv pentru care această vitamină este necesară în organism pentru reglarea nivelului de calciu și fosfat. 10mcg din acest supliment este suficient pe timpul iernii.

De-a lungul timpului, deficitul de vitamina D a fost asociat și sclerozei multiple, hipertensiunii și diabetului. Alte posibile semne ale acestei carențe mai sunt depresia, lipsa de energie și stările de somnolență. În urma studiilor se estimează că peste 70% dintre persoane se pot confrunta cu deficit de vitamină D, mai ales că ea este produsă de organism atunci când stai la soare, iar pe timpul iernii cantitatea este redusă, la fel și în țările nordice.

Dacă mergi prin soare timp de 20 de minute de câteva ori pe săptămână este suficient pentru organism să producă o cantitate suficientă de vitamină D. Alte surse excelente de vitamină D mai sunt ouăle, peștele gras și ciupercile.

În urma unui studiu la care au luat parte femei aflate la menopauză s-au descoperit deficite de vitamină D considerabile.

Autorii studiului recomandă:

„Un stil de viață sănătos ar trebui să presupună și expunerea la soare pentru 15 minute de trei-patru ori pe săptămână, atunci când vremea îți permite asta din moment ce 90% din vitamina D este sintetizată de piele în urma contactului cu razele soarelui”.

Multe probleme de sănătate pot fi asociate deficitului de vitamina D, explică Dr. Faustino Pérez-López, autor al studiului.

„Suntem de părere că multe boli pot fi agravate în urma deficitului cronic de vitamină D. Medicii ar trebui să conștientizeze că aceasta este o problemă comună care afectează o mare parte din populația Europei, chiar și pe cei care trăiesc în zone însorite”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân