Ce afecțiuni poate să scoată la iveală o electrocardiogramă? Află când este indicat să faci acest test rapid și nedureros! (P)

  • Publicat:
Ce afecțiuni poate să scoată la iveală o electrocardiogramă? Află când este indicat să faci acest test rapid și nedureros! (P)
Dr. Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiolog la ARES explică ce simptome ar trebui să te trimită la cabinetul cardiologului pentru o electrocardiogramă și câte feluri de ECG există.

Electrocardiograma sau ECG înregistrează activitatea electrică a inimii. Este o investigație ușor de realizat în orice spațiu dotat cu un electrocardiograf, este nedureroasă și poate diagnostica probleme cardiace rapid. Dr. Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiolog la ARES explică ce simptome ar trebui să te trimită la cabinetul cardiologului pentru o electrocardiogramă și câte feluri de ECG există.

”Un ECG poate fi efectuat în cadrul unui consult de rutină la orice vârstă. Este important de efectuat la persoanele care descriu simptome precum palpitații (senzația de bătăi puternice/rapide/neregulate ale inimii), durere în piept, oboseală, amețeli, pierderea conștienței. De asemenea, persoanelor care au rude de gradul I cu un istoric de boli cardiace (istoric de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială) le este recomandat să efectueze un ECG.
Nu există o vârstă anume de la care se recomandă efectuarea unui ECG, dar la persoanele care prezintă factori de risc cardiovasculari (hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului, fumat, obezitate) le este recomandată efectuarea acestei investigații periodic” explică dr. Macovei Dorobanțu.

Este necesar să efectuați un ECG dacă prezentați palpitații, scăderea pragului de toleranță la efort (oboseală), amețeală, pierderea stării de conștiență, durere în piept la efort sau în repaus.
ECG se interpretează împreună cu examenul clinic, istoricul medical, analize de laborator și alte investigații paraclinice (ecografie cardiacă, test de efort, înregistrare Holter ECG etc).

Ce afecțiuni poate scoate la iveală o electrocardiogramă?

”O electrocardiogramă înregistrează activitatea electrică a inimii (impulsurile electrice generate de un țesut special al inimii pe baza cărora se contractă mușchiul inimii). Un ECG aduce numeroase informații referitoare la valoarea pulsului, ritmului cardiac (ritm sinusal, fibrilație atrială), prezența unei îngustări la una dintre arterele inimii, un infarct miocardic acut sau sechela unui infarct mai vechi sau modificări care pot orienta către o problemă a structurii inimii” spune dr. Macovei Dorobanțu.

Fiind un examen ușor de efectuat, alături de examenul clinic cardio-vascular, efectuarea unei electrocardiograme este obligatorie la persoanele cu suspiciune de boli cardiace.

Un ECG poate detecta:

-probleme ale pulsului (puls rapid, puls lent)
-probleme ale ritmului cardiac (prezența de blocuri la nivelul circuitului electric al inimii care să necesite implantul unui stimulator cardiac, fibrilație atrială, tulburări de ritm care pot duce la stop cardiac și care necesită intervenție medicală de urgență)
– un infact miocardic acut
– sechela unui infarct miocardic
– modificări secundare hipertensiunii arteriale
– modificări secundare specifice unor cardiomiopatii (modificări ale mușchilui inimii)
– dezechilibre hidro-electrolitice (hipo/hiperpotasemii, hipo/hipercalcemii)

Câte tipuri de monitorizare ECG există și în ce cazuri sunt utilizate?

ECG de repaus este electrocardiograma clasică și se efectuează cu un aparat numit electrocardiograf.

ECG de efort sau testul de efort se efectuează pe banda de alergat/bicicletă cu motorizare continuă ECG și a tensiunii arteriale pentru a evalua posibile modificari ECG induse de efort, toleranța la efort și răspunsul tensional.

Monitorizarea Holter ECG presupune montarea unui set de electrozi pe torace conectați la un aparat de dimensiunea unui telefon care înregistrează un traseu ECG pe durata de 24-48-72 de ore sau chiar 7 zile, în funcție de recomandare. Apoi se descaracă datele înregistrate de cardul aparatului pe un calculator și se analizează traseul EGC înregistrat.

Loop Recorder este un aparat de dimensiunea unui stick USB de memorie care se implantează subcutan și monitorizează continuu activitatea electrică a inimii până la 3 ani. Se poate interoga memoria aparatului folosind un soft special. Se folosește în special pentru detectarea tulburărilor de ritm cardiac asimptomatice care cresc riscul de apariție a unui accident vascular cerebral.

Smart Watch – tot mai multe ceasuri inteligente care se conectează prin Bluetooth la telefonul mobil, pot detecta valorile pulsului, ritmul cardiac și pot efectua un ECG, care poate fi stocat în memoria telefonului și trimis către medic.

Dr. Irina Macovei Dorobanțu acordă consultații cardiologice în ambulatoriul de specialitate ARES, din Spitalul Monza. ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională în spitale din București, Cluj-Napoca, Pitești, Constanța și Tulcea. Din 2011, inimile a peste 30.000 de români au fost salvate cu ajutorul procedurilor minim invazive și a experienței echipei ARES care a realizat 15 premiere medicale naționale și internaționale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân