Dr. Mihaela Leventer: despre carcinom, a doua opinie medicală şi importanţa biopsiei

Deşi există încă români care amână cu anii vizita la dermatolog, în ciuda diverselor semne ale pielii cu care se confruntă, există şi multe persoane responsabile care ajung în timp util la specialist şi astfel, îşi cresc şansele de vindecare chiar şi pentru boli grave, precum cancerele cutanate. În unele situaţii, medicii recomandă chiar şi o a doua opinie medicală.
Dr. Mihaela Leventer: despre carcinom, a doua opinie medicală şi importanţa biopsiei

Deşi există încă români care amână cu anii vizita la dermatolog, în ciuda diverselor semne ale pielii cu care se confruntă, există şi multe persoane responsabile care ajung în timp util la specialist şi astfel, îşi cresc şansele de vindecare chiar şi pentru boli grave, precum cancerele cutanate. În unele situaţii, medicii recomandă chiar şi o a doua opinie medicală, extrem de importantă pentru a stabili cel mai bun tratament. Am stat de vorbă cu medicul dermatolog Mihaela Leventer pentru a vedea cum o a doua evaluare medicală poate contribui la redobândirea sănătăţii pielii.


CSÎD: Cât de important este un diagnostic corect pentru succesul tratamentului unui carcinom?

Dr. Mihaela Leventer: Un diagnostic corect te duce la o soluţie corectă. Dacă tratezi fără să ştii ce este în leziunea respectivă, rişti sănătatea pacientului şi uneori chiar viaţa. Leziunile cutanate sunt foarte asemănătoare unele cu altele şi foarte uşor de confundat. Ceea ce dă identitate unei boli este aspectul strructurii pielii la microscop, adică examenul histopatologic, biopsia. Există ţări unde nu ai voie să scoţi nimic de pe piele fără să verifici: ai scos o excrescenţă, o trimiţi la laborator şi acesta îţi confirmă diagnosticul tău de leziune benignă, de exemplu.

Se întâmplă adesea să crezi că e o leziune benignă, aşa cum o dignostichezi clinic, la prima vedere, şi în realitate să fie vorba de un melanom care seamănă cu un papilom sau un carcinom care seamănă cu o cheratoză seboreică. Deci diferenţa între leziune malignă şi una benignă o stabilieşte examenul histopatologic. Şi uneori, e nevoie chiar mai mult decât de histopatologia clasică. Sunt situaţii când nici aceasta nu este sută la sută sigură şi e nevoie de investigaţii suplimentare, de aici imunohistochimia şi dezvoltările moderne ale specialităţii de anatomopatologie.


CSÎD: Aţi văzut cazuri cu un diagnostic greşit care putea reduce şansele de supravieţuire?Dr. Mihaela Leventer: Ajung la mine pacienţi disperaţi care au fost la doctor, au fost operaţi de multe ori. Am avut situaţii cu 8,9 operaţii la activ, chiar şi 16 intervenţii, şi cu recidiva aceleiaşi probleme de sănătate. Îmi vine în minte o pacientă cu un banal carcinom localizat pe trunchi, operată de 16 ori şi cu o tumoră încă remanentă care a înaintat din zona şirei spinării până în zona ombilicului, ca un semicerc de-a lungul anilor. De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Pentru că nu a fost corect diagnosticată, deci nu a fost pus în evidenţă caracterul invaziv al leziunii şi apoi nu a fost tratată corect. Ştiind că era un carcinom bazocelular invaziv, era importantă verificarea extinderii tumorii ca să scoţi integral tumora.CSÎD: La ce tip de diagnostic trebuie să fie atenţi pacienţii care au astfel de leziuni pe piele şi când ar trebui să ceară o a doua părere medicală, urmată de biopsie?Dr. Mihaela Leventer: Pacienţii ar trebui avertizaţi să ştie că biopsia în dermatologie nu înseamnă neapărat cancer de piele. E un diagnostic care se face în mod particular în specialitatea noastră, e un mijloc de diagnostic necesar şi important pentru tot ce se scoate de pe piele. De foarte multe ori, aspectul clinic poate să fie înşelător. Dacă medicul suspicionează clinic un carcinom sau un epiteliom, (cele două noţiuni sunt similare şi definesc acelaşi tip de boală), atunci biopsia este foarte importantă pentru că ea îţi dă detalii suplimentare: într-un fel evoluează carcinomul bazocelular nodular care este o tumoră care se dezvoltă mai degrabă pe verticală şi este unitară strânsă şi altfel un carcinom bazocelular sclerodermiform sau superficial care întinde ca o pată de ulei şi mă aştept ca dincolo de aspectul a ceea ce văd cu ochiul liber să găsesc tumoră infiltrată în ţesut încă la distanţă. Deci examenul de laborator este foarte important pentru a hotărâ tipul de tratament pe care vreau să-l aplic. De altfel, sunt foarte multe protocoale internaţională legate de tratamentul ideal pentru fiecare tip de tumoră de piele care ar trebui aplicat.


 

Pagina 1 din 3