Dr. Iosif Niculescu: Ce este histeroscopia diagnostică și cui îi este recomandată

Ce pot ascunde sângerările la menopauză? Am aflat de la un medic ginecolog.
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu: Ce este histeroscopia diagnostică și cui îi este recomandată
Dr Iosif Niculescu , foto arhivă

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). Dr Iosif Niculescu medic ginecolog vine cu lămuriri.

“Tulburările de sângerare sunt frecvente în această etapă și apar peste jumătate dintre pacientele aflate în acest stadiu. De multe ori, în spatele lor se pot ascunde anomalii, tumori, polipi, fibroame în interiorul sau în vecinătatea cavității uterului. Acestea pot fi diagnosticate ușor cu ajutorul histeroscopiei de cabinet. Există posibilitatea de a rezolva o parte din aceste situații și în orice caz de a recolta probe pentru biopsie.” explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog. Din acest motiv histeroscopia operativă de cabinet este foarte importantă și recomandată.

Histeroscopia diagnostică – alte recomandări

De asemenea, histeroscopia diagnostică este recomandată și pacientelor care suferă de infertilitate, în cazul cărora este nevoie de examinarea cavității uterine.

„Toate pacientele care intră în programe de reproducere asistată au nevoie de cel puțin o histeroscopie de diagnostic. Această procedură se folosește pentru vizualizarea și stabilirea integrității cavității uterine unde va avea loc implantarea sarcinii, dar și pentru aprecierea capătului distal al trompelor uterine”, spune dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.   Histeroscopia este o procedură folosită pentru diagnostic și tratament și în cazul lipsei sângerării provocată de sinechiile uterine (atunci când pereții cavității uterine sunt lipiți).

De asemenea, histeroscopia se folosește pentru tumori intracavitare sau aflate în proximitatea uterului, pentru paciente de orice vârstă. Orice suspiciune de tumoră la nivelul cavității uterine reprezintă o urgență. Acest lucru poate fi aflat prin histeroscopie cu biopsie la nivelul endometrului. Anterior histeroscopiei, uneori și actual, se practică doar chiuretaj biopsic. O serie de malformații uterine se pot trata histeroscopic (rezecțiile de sept uterin, complet sau incomplet).

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă