Dr. Iosif Niculescu: „40% din perioada adultă a unei femei este trăită în menopauză”

Un stil de viață echilibrat este recomandat la menopauză, dar și în contextul pandemiei. Iată ce probleme întâmpină unele românce la menopauză
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu: „40% din perioada adultă a unei femei este trăită în menopauză”
“Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog sau să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri țin doar de propria motivație în contextul situației lor - mișcare, schimbare a comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relațional, psihoterapie - pe lângă tratamentele recomandate”, spune Iosif Niculescu. foto arhivă

Femeia, eterna poveste. Femeia dă și împarte viață. Cu toate acestea, nu trebuie să uite de propria viață și de propria sănătate. Cu atât mai mult în perioada pandemiei, controalele medicale periodice sunt importante pentru a identifica la momentul oportun eventuale afecțiuni ce pot fi tratate sau cel puțin ameliorate prin tratament specific. Am stat de vorbă cu reputatul dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog, despre ce probleme au femeile aflate la menopauză.

“Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog sau să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri țin doar de propria motivație în contextul situației lor – mișcare, schimbare a comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relațional, psihoterapie – pe lângă tratamentele recomandate”, spune Iosif Niculescu.

Femeile din Europa trăiesc în medie 80 de ani

Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. Dacă în 1998 erau în evidență 477 de milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global.

Vârsta medie pentru intrarea la menopauză este în creștere

În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.

Cu ce probleme se confruntă unele românce la menopauză

Dr. Iosif Niculescu a dat publicității câteva concluzii pe care le are după ce a evaluat peste 300 de paciente la menopauză din România.

  • 75% dintre paciente au venit pentru că au avut simptome ce necesitau intervenție sau tratament, cele mai frecvente fiind modificările fizilogice (tulburări de somn, oboseală, migrene), simptomele vasomotorii (depresie), sindromul urogenital de menopauză, infecțiile urinare sau simptomele psihogene (furie, iritabilitate, anxietate, depresie). Consultul interdisciplinar s-a dovedit benefic în absolut toate aceste cazuri.
  • 50% dintre pacientele care s-au prezentat strict în contextul clinicii de menopauză au fost depistate, în urma examinărilor ginecologice sau conexe, cu probleme precum  dismicrobism vaginal, atrofie vaginală importantă cu dispareunie (durere la contact), modificări mai mult sau mai puțin importante ale citologiei cervicale (PAP).
  • 75% dintre paciente au avut indicație de suplimentare hormonală pentru rezolvarea problemelor generate de menopauză.

Sub 5% dintre pacientele la menopauză au refuzat admistrarea de hormoni

Conform datelor oferite de dr. Iosif Niculescu, 10% dintre pacientele care s-au prezentat la clinică au mai puțin de 45 de ani, în acest caz nevoia de suplimentare hormonală a fost absolută.

Specialistul a mai anunțat că există, de asemenea, un procent de 30% ce prezintă, deja, patologie medicală asociată mai mult sau mai puțin severă (boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine). Unele dintre aceste afecțiuni, desigur, contraindică suplimentarea hormonală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Copiii cu ADHD și școala online
Copiii cu ADHD și școala online
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”