Cafeaua decofeinizată în timpul sarcinii- cât este de sigură?

Iubitoarele de cafea trebuie să știe că atunci când optează pentru alternativa ”cafeaua fără cofeină”, tot sunt supuse anumitor riscuri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cafeaua decofeinizată în timpul sarcinii- cât este de sigură?
Cafeaua decofeinizată în timpul sarcinii- cât este de sigură?

Cafeaua este cea mai consumată băutură în întreaga lume și totodată este cunoscută nu doar pentru gustul delicios, ci și pentru energia pe care o oferă și efectele sale de stimulare. Femeile însărcinate preferă să reducă sau să elimine consumul de cofeină pentru a evita potențialele riscuri de sănătate ale fătului.

Cafeaua decofeinizată este alternativa populară care oferă un gust similar, fără o cantitate mare de cofeină. Cu toate astea, în continuare aceasta conține cofeină, motiv pentru care multe femei se întreabă cât este de sigur consumul de cafea în timpul sarcinii.

Cafeaua și sarcina

Cafeaua este un stimulator care se regăsește în planta de cafea, de cacao și guarana și poate avea efecte pozitive asupra afecțiunilor neurologice, bolilor cardiovasculare, de ficat, diabet și anumite tipuri de cancer. Cu toate astea, pe timpul sarcinii coferina este asimilată mai greu și poate pătrunde placenta, ajugând astfel în celulele fătului.

Studii de-a lungul timpului au asociat consumul de cafea cu avortul, greutate scăzută la naștere, dificultatea fătului de a se dezvolta și chiar un risc crescut de greutate în exces care poate apărea în timpul copilăriei.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă femeilor însărcinate să nu consume mai mult de 200mg de cofeină din orice sursă, pe zi. O ceașcă de cafea de 240ml coține 96mg de cofeină.

Câtă cafea decofeinizată poți să bei în timpul sarcinii?

Iubitoarele de cafea nu vor renunța atât de ușor la această băutură magic, motiv pentru care vor opta pentru cafeaua decofeinizată. În acest sens, nu există un ghid de consum în timpul sarcinii. Având în vedere că nu conține o cantitate mare de cofeină, cafeaua decofeinizată poate fi consumată cu moderație pe timpul sarcinii. Cu toate astea, există studii care susțin că există un risc cresut de avort.

Multe dintre aceste presupuneri apar într-un studiu din 1997, în care s-a descoperit că femeile care consumau 3 sau mai multe căni de cafea decofeinizată, adică peste 700ml, în primul trimestru de sarcină, aveau un risc cu 2.4 procente mai mare de avort față de femeile care nu consumau deloc. Un alt studiu din 2018 prezintă date similare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”