Durerile în sarcină explicate de medicul ginecolog Mona Zvâncă

Dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, explică în interviul video cauzele durerilor în sarcină și când trebuie să meargă gravidele la doctor.

Durerile în sarcină sau senzațiile dureroase de diverse intensități sunt comune multor femei care trec prin această experiență unică. De cele mai multe ori, aceste dureri nu trădează nici o problemă serioasă de sănătate a mamei sau fătului. Însă sunt și situații când durerile în sarcină trebuie semnalate rapid medicului.

Durerile din sarcină și cauzele acestora

Durerile în sarcină pot avea mai multe cauze. Prima ar putea fi dată de implantarea embrionului care poate genera senzație de disconfort și sângerări ușoare. O altă cauză a durerilor în sarcină este creșterea în volum a fătului și uterului. Iar acest fenomen absolut normal are drept consecință o presiune pe organele interne din vecinătatea uterului. Astfel, pot apărea senzațiile de durere.

De altfel, senzațiile de durere pot fi localizate și la nivelul capului, sânilor sau coloanei vertebrale. Se știe că durerile lombare sunt frecvente pe măsură ce sarcina avansează. O altă explicație a durerilor în sarcină este activitatea hormonală care duce la disconfort în zona bazinului. Un alt aspect important este cel psihic, viitoarea mamă având nevoie de cel mai bun ambient pentru a duce sarcina la bun sfârșit.

Cauzele grave ale durerilor în sarcină

Există dureri în sarcină care pot trăda situații periculoase pentru mamă și făt. Este vorba despre sarcina extrauterină, avortul spontan sau iminența de avort. De asemenea, durerile pot fi date de contracțiile uterine, care pot apărea pe parcursul sarcinii. Specialiștii recomandă ca orice durere în sarcină de intensitate mare să fie semnalată medicului. Aceasta pentru ca mama să fie în siguranță, să primească cel mai bun tratament, iar sarcina să fie dusă la termen.

Am stat de vorbă pe larg în interviul video despre durerile în sarcină cu dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, despre toate situațiile în care durerile în sarcină trebuie evaluate de către medicul care urmărește femeia însărcinată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mona Zvâncă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicina materno-fetală. Dr. Mona Zvâncă este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult