Dr. Cristiana Odukoya: „În menopauză, terapia de substituție hormonală are efect benefic pe funcția vasculară, nivelul de grăsimi din sânge și glicemie, ameliorează câștigul de grăsime la nivel abdominal și scade riscul de diabet zaharat” | INTERVIU

  • Publicat:
Dr. Cristiana Odukoya: „În menopauză, terapia de substituție hormonală are efect benefic pe funcția vasculară, nivelul de grăsimi din sânge și glicemie, ameliorează câștigul de grăsime la nivel abdominal și scade riscul de diabet zaharat” | INTERVIU

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, urmată de promovarea cu cea mai mare notă pe municipiul București a examenului de specialitate în obstetrică și ginecologie în sesiunea susținută, Dr. Cristiana Odukoya  a finalizat pregătirea în rezidențiat sub mentoratul dr. Andreea Velișcu, în cadrul secției de reproducere umană asistată a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” din București.

Pe perioada acestei pregătiri a acumulat experiență și a dezvoltat pasiune pentru tratamentul infertilității de cuplu, intervențiile chirurgicale minim invazive, histeroscopie, laparoscopie, ultrasonografie, managementul sarcinilor (normale și patologice).

În dezvoltare continuă privind managementul pacientei la menopauză, a participat la congrese dedicate, pentru a acumula un plus de cunoștințe și metode terapeutice actualizate în această sferă.

Am vorbit cu Dr. Cristiana Odukoya  despre menopauză, mituri, simptome mai puțin obișnuite, dar și de ce trebuie să mergi la medic cu mult timp înainte să se instaleze și de ce nu trebuie să te resemnezi în fața simptomelor, când ai posibilitatea să duci o viață echilibrată din toate punctele de vedere.

La ce vârstă se instalează menopauza și care sunt factorii care influențează momentul apariției menopauzei?

În general momentul instituirii menopauzei la pacientele caucaziene este de 50-51 de ani, însă acest lucru poate avea loc mai devreme dar și mai târziu în funcție de anumite caracteristici personale dar și familiale ale pacientei. De exemplu, în America Latină vârsta medie este de 47,5 ani, în timp ce în Australia este de 51-52 de ani. Consideram însă un interval normal între 45-55 de ani.

Factorii care pot duce la o menopauza precoce pot ține de stilul de viață, de exemplu fumatul, sau factori genetici, precum anomaliile cromozomiale așa cum este sindromul Turner, sau o vârstă precoce la apariția primei menstruații, și deci o epuizare mai rapidă a rezervei ovariene.

Avem în vedere și declanșarea unor boli autoimune, apariția infecțiilor sau chimioterapia, toate cu potențial distrugător asupra ovarelor. Nu în ultimul rând, la pacientele cu o patologie în sfera genitală unde are loc o intervenție chirurgicală cu îndepărtarea ovarelor și/sau uterului vorbim despre menopauza indusă chirurgical.

Ne puteți spune câteva lucruri despre stadiile menopauzei, adică detalii despre durată, particularități ale fiecăreia, probleme care pot apărea?

În general discutăm despre câteva etape și anume premenopauza, care este un termen din ce în ce mai puțin utilizat și reprezintă toată perioada vieții cu potențial de a obține sarcini, pe care o parcurge o femeie până la momentul intrării propriu-zis la menopauză.

Perimenopauza însă este termenul pe care îl folosim mai des și are o semnificație mai importantă și reprezintă perioada imediat premergătoare menopauzei cu până la 10 ani, însă adesea 1-3 ani, când încep să apară primele simptome. Menopauza este momentul în care femeia nu a mai avut menstruații de 1 an de zile, iar postmenopauza este tot ceea ce urmează apoi, sau poate fi diagnosticul pus încă de la început pacientelor cărora le-a fost indusă chirurgical.

Cum se schimbă corpul unei femei la menopauză și ce impact au schimbările acestea în viața de zi cu zi?

Este o perioadă extrem de sensibilă dacă vorbim despre modificările apărute la nivelul corpului dar și din punct de vedere psihologic. Toate se petrec simultan și aduc odată cu ele o scădere a stimei de sine.

În primul rând metabolismul scade și vor începe să ia în greutate deși continuă să ducă același stil de viață. Pielea își pierde din elasticitate, scade nivelul de colagen, scade nivelul de hidratare și vor apărea riduri, pielea va deveni uscată. Scăderea nivelului de estrogen va duce la simptomatologia specifică.

Impactul este enorm asupra calității vieții sociale și profesionale, dar și asupra sănătății în cuplu din punct de vedere sexual și relațional. Femeile tind să se izoleze, să depășească perioada fără să ceară ajutor și să neglijeze beneficiul social care ar putea fi esențial în această perioadă. Performanțele la locul de muncă pot scădea semnificativ din cauza simptomatologiei și a pierderii concentrării asupra activității desfășurate.

Viața de cuplu poate avea de asemenea de suferit, mai ales dacă simultan apare și fenomenul de andropauză când simptomatologia unui partener este amplificată semnificativ de cea a celuilalt partener și astfel apare un cerc vicios. Sănătatea sexuală a cuplului este în general prima care are de suferit.

Când ar trebui să înceapă să vorbească o femeie cu medicul ei despre menopauză și în ce constă pregătirea pentru această etapă a vieții?

În primul rând este foarte important ca femeia să recunoască semnele și simptomele astfel încât va ști să se adreseze medicului specialist încă de la începutul lor, când este de fapt momentul ideal. Pregătirea constă în consilierea femeii legat de ce i se întâmplă și din ce motive și cum putem contracara aceste efecte înainte să devină mult amplificate.

Este o etapă fiziologică, toate femeile o traversează la un moment dat însă meteahna că trebuie să se obișnuiască să suporte simptomele nu mai este de actualitate.

Ne dorim să restaurăm nivelul și să optimizăm hormonal pacienta pentru a-și regăsi echilibrul și a continua activitățile anterioare.

Care sunt cele mai cunoscute simptome ale menopauzei? Dar cele mai puțin obișnuite?

Simptomele clasice sunt bufeurile, transpirațiile nocturne, scăderea libidoului, uscăciunea vaginală, disconfortul la contactul sexual, fragilizarea osoasă, scăderea masei musculare dar și modificări cognitive precum depresie, anxietate, iritabilitate, dureri de cap, tulburări de dispoziție, insomnii.

Mai puțin cunoscute sau confundate pentru alte patologii sunt palpitațiile, senzația de ochi uscați, gură uscată, modificările de gust, balonarea sau problemele legate de digestie, modificări ale vocii, mirosul corporal modificat, pilozitate în exces sau în zone noi, degetele de la mâini și de la picioare pot amorți, sunete deranjante apărute la nivelul urechilor (foșnituri, pocnituri, șuierături), senzația de amețeală.

Dar cele mai cunoscute mituri?

Cu siguranță cel mai cunoscut și important mit este legat de tratamentul hormonal oferit în această perioadă care este considerat periculos. Din contră, acesta este foarte bine studiat și cu beneficii extrem de importante, iar modalitatea de administrare și combinare a hormonilor este sigură și eficientă pentru fiecare pacientă în parte ținând cont de particularitățile ei.

Un alt mit este că odată cu intrarea la menopauză femeia va suferi un declin sigur și rapid. Nu, acest lucru nu se întâmplă dacă intervenim la timp, prin metodele corecte și adaptate, atât prin tratamente medicamentoase fie hormonale, fie non-hormonale, stil de viață și terapii anti-ageing.

Un alt mit important este că simptomele menopauzei încep atunci când încetează să mai vină menstruația. Nu, din păcate simptomele pot începe cu ani buni înainte și chiar de atunci este bine să înceapă adresabilitatea femeilor către specialist.

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru gestionarea simptomelor menopauzei?

Tratamente eficiente sunt multiple, în funcție în primul rând de dorința pacientei, severitatea simptomelor și statusul ei global de sănătate. Pentru că principalul motiv al simptomatologiei este scăderea nivelului hormonilor, estrogenului în primul rând și apoi progesteronului, tratamentul hormonal constă în principiu în restaurarea echilibrului acestora. Tipul, doza și calea de administrare sunt personalizate.

Suplimentar pot fi administrate și alte preparate hormonale în funcție de necesități, dar și preparate non-hormonale la pacientele care au contraindicație sau nu doresc această formă. Suplimentele sunt de asemenea benefice, cărora li se alătură și procedurile adjuvante de medicină regenerativă.

Ce complicații sunt asociate menopauzei?

Principalele consecințe ale menopauzei și îmbătrânirii „netratate” sunt boala cardiovasculară, osteoporoza, sindromul metabolic și diabetul zaharat.

Terapia de substituție hormonală are efect benefic pe funcția vasculară, nivelul de grăsimi din sânge și glicemie. De asemenea ameliorează câștigul de grăsime la nivel abdominal și scade riscul de diabet zaharat. Nu în ultimul rând are un efect protector important la nivelul oaselor.

Există anumite investigații/analize medicale recomandate în această perioadă?

Cu siguranță pacienta care se adresează pentru tratamentul simptomatologiei perimenopauzale va trece printr-un proces riguros de investigații și analize.

Acestea constau în analize hormonale complexe, analize uzuale de sânge, screening infecțios, mamografie și/sau ecografie mamară, testarea densității osoase la pacientele cu factori de risc și în funcție de istoricul personal și familial pot fi necesare investigații suplimentare, pentru a exclude anumite patologii sau predispoziții.

Ne putem extinde în aria investigațiilor cardiologice, diabetologice, endocrinologice, chiar oncologice și este important să colaborăm foarte bine și cu alte specialități.

Foto: Arhiva personală Dr. Cristiana Odukoya

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Menopauza si provocările femeii moderne
Menopauza si provocările femeii moderne
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân