Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: ”La fel de mulți oameni sunt afectați de reumatism ca și de hipertensiune”

Peste 600.000 de români suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale de tip inflamator. Iată care sunt principalele boli reumatice diagnosticate la români
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: ”La fel de mulți oameni sunt afectați de reumatism ca și de hipertensiune”
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: ”La fel de mulți oameni sunt afectați de reumatism ca și de hipertensiune”, foto arhivă

În sezonul rece în special, multe persoane resimt semnele reumatismului. Însă, boli reumatice înglobează multe afecțiuni. Am stat de vorbă despre bolile reumatice ce afectează cu prepondereanță românii cu dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist reumatologie.

 CSÎD: Bolile reumatice sunt afecțiuni des diagnosticate în cabinetele medicilor reumatologi?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:  Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului, un sfert dintre europeni suferă de o boală reumatică. Există la fel de mulți oameni afectați de reumatism ca și de hipertensiune.

Bolile reumatice pot afecta și tinerii și chiar și copiii

CSÎD: Sunt afecțiunile înglobate sub numele de boli reumatice boli ale bătrâneții?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Deși sunt considerate boli ale bătrânilor, bolile reumatice afectează din ce în ce mai mult oamenii activi, tineri și chiar copii.

 3% din populația țăriii noastre este oficial diagnosticată cu afecțiuni reumatice

CSÎD: Câți români sunt în statisticile oficiale diagnosticați cu afecțiuni reumatice?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Peste 600.000 de români (3% din populație) suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale de tip inflamator.

Pacienții cu boli reumatice lipsesc mai des de la muncă

 CSÎD: Ce consecință asupra stilului de viață au aceste boli?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Mă refer acum doar la un aspect. Bolile reumatice sau musculo-scheletale de tip inflamator generează 50% din absenteismul la locul de muncă.

Poliatrită reumatoidă, spondilitia anchilozantă și artropatia psoriazică

CSÎD: Care sunt principalele boli reumatice de care suferă românii?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România.  Osteoartrita /artroza (gonartroza, spondiloza, coxartroza) și  guta sunt boli frecvente în rândul românilor.

Ce este guta?

CSÎD: Cum se definește afecțiunea numită gută? Multe persoane nu fac legătura că guta ar fi tot o boală din sfera reumatologiei…

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Guta este o afecțiune caracterizată prin nivel seric crescut al acidului uric, iar clinic se caracterizează prin episoade recurente de artrită acută. Guta este o boală a metabolismului purinelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”