Cum se tratează sforăitul și apneea nocturnă de tip obstructiv?

Explică în ce constă tratamentul pentru pacienții care sforăie sau au apnee nocturnă de tip obstructiv dr Yasser Aboudan, medic specialist ORL și chirurgie estetică facială.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se tratează sforăitul și apneea nocturnă de tip obstructiv?
Dr Yasser Aboudan: Cum se tratează sforaitul și apneea nocturna de tip obstructiv

Am stat de vorbă despre tratamentul unor afecțiuni care scad calitatea vieții precum sforăiul sau chiar pun viața în pericol cum este cazul apneei nocturne de tip obstructiv cu dr Yasser Aboudan, medic specialist ORL și chirurgie estetică facială.

CSÎD: Ce este apneea noctură de tip obstructiv, sufocarea în somn?

Dr Yasser Aboudan: Științific vorbind, apneea nocturnă reprezintă episoade de obstrucție parțială sau completă a orofaringelui sau nazofaringelui, ori a ambelor, în timpul somnului.

CSÎD: Este sforăitul doar un zgmot perturbator în timpul somnului?

Dr Yasser Aboudan: Sforăitul este de multe ori simptomul principal al unei probleme serioase a căilor respiratorii și de multe ori se asociază cu sindromul de apnee în somn.

Scăderea factorilor de risc – scăderea în greutate, renuțarea la fumat ajută la tratarea sforăitului și a apneei nocturne

CSÎD: Atât sforăitul și cât și apneea noctură de tip obstructiv scad calitatea vieții sau chiar pun în pericol viața. Ce tratamente există?

Dr Yasser Aboudan: Tratamentul și intervenția depind de fiecare caz în parte. Este de văzut, de asemenea, și ceea ce determină apneea și sforăitul, unde are pacientul principala problemă. Eu recomand și reducerea factorilor de risc, adică pierderea în greutate, evitarea excesului de alcool, a fumatului, sport cât mai mult, schimbarea poziției în timpul somnului. Există, de asemenea, și tratamentul simptomatic.

Sforăitul, apneea nocturnă de tip obstructiv se pot trata și chirurgical

CSÎD: În ce constă tratamentul chirurgical?

Dr Yasser Aboudan: Tratamentul chirurgical ORL se referă strict la zona de obstrucție. Pentru obstrucția nazofaringiană, se fac septoplastie și turbinoplastie, iar pentru ce orofaringiană, se face o intervenție foarte eficientă, cu ajutorul laserului, care se numește uvulo-palato-faringoplastie (UPPP).

CSÎD: În ce constă uvulo-palato-faringoplastia (UPPP)?

Dr Yasser Aboudan: Aceasta implică îndepărtarea țesuturilor suplimentare din arcul palatin, adică creșterea spațiului palatin și reducerea volumul de luetă (omușor) al amigdalelor și îndepărtarea vegetației adenoide, dacă aceasta este prezentă. Operație ajută la ameliorarea și dispariția sforăitului și apneei, iar respiratia revine aproape de normal.

Cât durează efectul acestei operații?

CSÎD: Efectul este unul definitiv sau există pericolul recidivei? 

Dr Yasser Aboudan: NU există recidivă, dacă pacientul păstrează un ritm sănătos de viață, cu sport, fără alcool, fumat, și evitarea pe cât posibil a obezității.

CSÎD: Cât durează recuperarea pacientului?

Dr Yasser Aboudan: După intervenție, pacientul rămâne o noapte la clinică. Îmbunătățirea respirației are loc încă din prima zi, iar refacerea mucoasei bucale se face într-un interval cuprins între 5 și 10 zile. Sforăitul dispare între 20 și 30 zile. La 20 – 45 zile de la intervenție dispare și apneea, iar respirația revine la normal.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân