Prof. univ. dr. Agripina Rascu: ”Şoferii care suferă de apnee în somn obstructivă trebuie avizaţi de medic că pot conduce”

De calitatea somnului depind sănătatea organismului, dar şi calitatea activităţilor de zi cu zi. Şoferii care nu dorm bine riscă să nu conducă cu maximă atenţie
  • Publicat:
Prof. univ. dr. Agripina Rascu: ”Şoferii care suferă de apnee în somn obstructivă trebuie avizaţi de medic că pot conduce”
Prof. univ. dr. Agripina Rascu: ”Şoferii care suferă de apnee în somn obstructivă trebuie avizaţi de medic că pot conduce” foto 123rf

Nu o dată am auzit în traficul rutier spunându-se ”Dormi la volan? De ce nu porneşti maşina?” Ei bine, şoferii care au probleme cu somnul – vezi SASO (sindrom de apnee obstructivă în somn) dar şi candidaţii examenul auto au nevoie de confirmarea medicilor că sunt apţi pentru a conduce un autovehicul. Am aflat mai multe cu ocazia conferinţelor Zilele Golli, organizate la Craiova în onoarea profesorului Virgiliu Golli, cel care a înfiinţat şi a condus disciplina de Pneumoftiziologie şi medicină tropicală, a organizat şi coordonat activitatea din secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului clinic ”Victor  Babeş” din Craiova

La congres au participat medici de elită din sfera bolilor respiratorii şi a somnologiei. Iată câteva noutăţi.

Somnul este un indicator al sănătăţii omului

Prof. univ. Dr. Florin Mihălţan a dezvoltat competenţa de somnologie în România. Prezent la eveniment, lectorul a afirmat faptul că la acest moment, “fiecare îşi face partea lui” şi avem în jur de 160 de persoane “competente” în acest domeniu (încă) nou şi provocator (in 1996 se faceau primele înregistrări de somn la Marius Nasta, în 2003 a fost înfiinţată secţiunea de somnologie şi după 2008, a apărut şi competenţa de somnologie). În Craiova, primul laborator de somnologie a fost înfiinţat de Prof. univ. Dr. Mimi Niţu.

Important, şoferii care suferă de apnee în somn obstructivă trebuie avizaţi de medic că pot conduce

O veste foarte importantă pentru siguranţa tuturor celor aflaţi în traficul rutier a venit de la prof. univ. dr. Agripina Rascu. Medicul a vorbit despre cum poate o boala precum apneea obstructivă în somn să afecteze condusul unui maşini. Am aflat ce presupune legislaţia în domeniu: “Candidaţii/conducătorii auto pentru care există suspiciune de sindrom de apnee în somn obstructiv -SASO moderat sau sever, necesită aviz autorizat.  Aceştia vor fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Carnetul de conducere se eliberează candidaţilor/conducătorilor auto care au SASO moderat sau sever dar care dovedesc că boala este controlată adecvat, că sunt complianţi la terapie şi că prezintă îmbunătăţirea somnolenţei diurne (aviz medical specializat)”.

Copiii cu tulburări de somn au risc de probleme ponderale

Copiii cu tulburări de somn trebuie diagnosticaţi şi trataţi corect, întrucât acestea pot da naştere la probleme de creştere în greutate (atât obezitate/ stagnare ponderală), afectarea sistemului imun,  infecţii respiratorii frecvente şi otite recurente. “Specialistul în somnologie şi medicul ORL trebuie să facă echipa in diagnosticare si comunicare, întrucât, pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicaţii neuro-comportamentale, cardiovasculare, respiratorii şi metabolice,” a precizat Dr Mihaela Oros.

Oxigenul nu ajută ca primă intenţie în cazurile de dispnee cu saturaţie bună

Dr. Lavinia Davidescu a accentuat faptul că, la persoanele cu distrofii neuromusculare,  atunci când este vorba despre “dispnee cu saturaţie bună, prima intenţie e să îi dai oxigen! Greşit, această persoană are de fapt nevoie de ventilaţie pentru că nu îşi poate folosi musculatura ca să respire!”
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Fumat - de ce să renunţi chiar acum
Fumat - de ce să renunţi chiar acum
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”