Dieta corectă care te poate feri de cancerul colorectal

  • Publicat:
Dieta corectă care te poate feri de cancerul colorectal
Sursa foto: shuttertstock

Alimentația inadecvată, dar și sedentarismul sunt doi factori care duc la obezitate, crescând astfel riscul cu 30% pentru cancer colorectal, avertizează specialiștii. Și tot potrivit lor, dieta mediteraneană este cea care reduce simțitor riscul de boli cardiovasculare, diabet, dar și cancer.

Cancerul colorectal se dezvoltă adesea din polipii intestinali și este legat de o dietă săracă în fibre și bogată în carne roșie, alcool și alimente calorice. Prin urmare, modificarea dietei ar putea reduce incidența cancerului colorectal.

Citește și: Dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire de cancer mamar. STUDIU

Dieta mediteraneană: model alimentar asociat cu diverse beneficii pentru sănătate

Acest plan alimentar este descris ca fiind unul care se bazează pe consumul de cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, fruncte și legume și are ca principală sursă de grăsimi uleiul de măsline. 

De asemenea, în dieta mediteraneană este limitat consumul de carne roșie și carne procesată, de grăsimi săturate și zaharuri rafinate.

Modelul de alimentație mediteraneană încurajează și includerea apei, a ceaiului și a infuziilor de plante ca surse de lichide necesare unei hidratări optime a organismului.

Citește și: Ingredientul minune din dieta mediteraneană care promite o viață longevivă

Cum trebuie să arate o farfurie la o masă?

Indiferent de masa pe care urmează să o consumi (mic dejun, prânz sau cină), farfuria trebuie să conțină multe legume și fructe, dar puține proteine și grăsimi animale. Legumele și fructele, atunci când sunt consumate în stare crudă, ideal ar fi să fie bine spălate și consumate cu tot cu coajă (coaja reprezintă o bună sursă de fibre).

Încearcă totuși să nu mănânci în mod repetat aceleași legume, fructe și cereale, CI SĂ VARIEZI căci fiecare tip de aliment are nutrienți hrănitori. 

Spre exemplu:

  • legumele cu frunze verzi, precum varza, spanacul sau broccoli au conținut bogat de luteină, vitamina E și calciu
  • orezul, grâul și nucile sunt o sursă de seleniu
  • peștele, cerealele și carnea de pasăre conțin vitamina C
  • roșiile, pepenele verde și grepfruitul conțin licopen
  • morcovii, pepenele galben și dovleacul conțin betacaroten

Concluzie

Deși mortalitatea cancerului colorectal a scăzut în ultimii ani, cercetările atestă faptul că incidența acestui tip de cancer poate crește la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.

O dietă corectă, dar și o activitate fizică pe măsură sunt asociate cu un risc mai scăzut de apariție de cancer de colon sau rect. 

Surse: Cleveland Clinic, Medical News Today, Very Well Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân