Crezi că ai tensiune arterială oscilantă? Iată când este cazul să te îngrijorezi cu adevărat

O bună parte dintre pacienții cu hipertensiune arterială nu sunt diagnosticați din timp. Hipotensiunea arterială poate apărea și ca efect secundar al unor tratamente medicamentoase.
  • Publicat:
Crezi că ai tensiune arterială oscilantă? Iată când este cazul să te îngrijorezi cu adevărat
Tensiunea arterială oscilează între măsurători? Când este cazul să te îngrijorezi? Foto: Shutterstock

Faptul că tensiunea arterială dictează starea de sănătate este știut. În cazul pacienților cu hipertensiune arterială riscurile sunt de ateroscleroză, infarct miocardic, dar și accident vascular cerebral. Unele persoane au hipotensiune arterială și nici nu știu. La fel și unii pacienți cu hipertensiune nu sunt diagnosticați din păcate până nu apar complicații.  Chiar și hipotensiunea arterială poate potența în cazul unor anumiți pacienți probleme de sănătate.

Iată ce complicații pot apărea din cauza tensiunii arteriale prea mici.”Acestea pot fi de tipul: hemoragii, sindrom de deshidratare prin diaree, vărsături sau aport insuficient de lichide (acesta din urmă fiind mai frecvent diagnosticat la persoanele vârstnice, la care reflexul de sete este mult diminuat). De asemenea, hipotensiunea arterială se mai asociază și cu arsuri pe o suprafață mare din corp, cu pierderea de lichide la nivelul zonelor afectate, sau transpirații excesive prin febră sau expunerea la temperaturi mult crescute în mediul ambiente” explică dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog, Președinte Grup Hipertensiune arterială Societatea Română de Cardiologie.

Ce este tensiunea arterială oscilantă?

Unele persoane au însă diferențe mari ale presiunii sângelui la interval scurt de timp. De ce se întâmplă asta și ce este tensiunea arterial oscilantă? ”Tensiunea arterială are oscilații normale pentru a ne permite adaptarea la diferitele situații în care ne aflăm. Astfel, ea crește la efort și scade pe timpul nopții sau în perioadele de odihnă. Așadar, faptul că măsurăm valori diferite ale tensiunii arteriale nu înseamnă tensiune arterială oscilantă”. Când totuși trebuie să ne facem griji din cauza diferențelor între valorile tensiunii arteriale?

Atenție la variațiile exagerate ale tensiunii arteriale

”Însă există situații în care variațiile tensionale de la un moment la altul, sau de la o zi la alta, sunt mari, ceea ce se numește variabilitate crescută a tensiunii arteriale și reprezintă un risc suplimentar pentru evenimentele cardiovasculare. Medicul trebuie să cunoască această situație și să adapteze tratamentul pentru a reduce variațiille exagerate ale tensiunii arteriale” a subliniat dr. Ana Maria Vintilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân