Cancerul colorectal: ce simptome dă și cât de frecvent apare?

Află cât de periculos este cancerul colorectal, cât de des apare și cum se manifestă!

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul colorectal ocupă locul 3 în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri la nivel global și locul al doilea în privința deceselor.

În 2020, au fost diagnosticate 1, 9 milioane de cazuri noi și au fost înregistrate peste 930 de mii de decese ca urmare a acestei afecțiuni.

Estimările arată că, în 2040, numărul de cazuri va ajunge la 3,2 milioane, iar cel de decese la peste 1,6 milioane.

Cancerul colorectal reprezintă apariția unor tumori maligne la nivelul colonului sau rectului. Este mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani, dar în prezent, incidența este tot mai crescută și la tineri.

Printre factorii care cresc riscul apariției cancerului colorectal se numără dieta bogată în carne roșie și săracă în fibre, sedentarismul, obezitatea, excesul de alcool, fumatul și istoricul familial de boală.

De asemenea, riscul de cancer colorectal este crescut la pacienții care au de mai mult de 10 ani colită ulcerativă sau boala Crohn.

Există câteva simptome care ar putea anunța un cancer colorectal, semne care trebui să aducă pacienții la medic. Printre acestea se numără prezența sângelui în fecale, modificările tranzitului intestinal, durerea abdominală, balonarea, lipsa poftei de mâncare și scăderea inexplicabilă în greutate.

Odată diagnosticat, cancerul colorectal poate fi tratat prin diverse metode, în funcție de stadiu. Acestea pot fi chirurgia, chimioterapia, radioterapia și terapiile targetate.

Iar pentru a reduce riscul de boală sunt importante mișcarea, consumul corect de fibre din legume și fructe, dar și renunțarea la fumat, la excesul de alcool și de carne roșie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult