Mihaela Bilic explică de ce nu e bine să bei lichide foarte reci sau cu gheață când e caniculă

Mihaela Bilic explică de ce nu e bine să bei lichide foarte reci sau cu gheață când e caniculă
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă tentația de a bea lichide foarte reci este mare în timpul verii, mai ales când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, ar fi bine să nu cădem pradă acestui obicei. De asemenea, sucurile carbogazoase, frappeurile cu foarte mult zahăr și cocktailurile alcoolice reci sunt de evitat, deoarece deshidratează și pot declanșa crize de hipoglicemie sau hipotensiune, cu stări de slăbiciune accentuată. 

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, să bei lichide foarte reci pe timp de caniculă îți face mai mult rău decât bine. Toate lichidele, fie acestea reci sau calde, trebuie să ajungă la temperatura internă a corpului, respectiv de aproximativ 37 de grade Celsius.

Mihaela Bilic: „Dacă bei lichide foarte reci, acestea vor declanșa un val de căldură. Nu te răcoresc!”

Dacă bei lichide foarte reci sau fierbinți când e caniculă, nu faci decât să supui organismul unui efort suplimentar de a aduce băutura respectivă la temperatura internă. Cu alte cuvinte, acest proces generează o „cheltuială” termică ce are ca rezultat final… încălzirea organismului.

Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cât mai reci când este caniculă, adevărul e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați. Doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură. Deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.

Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură, spune medicul.

De evitat sunt și băuturile foarte duci (sucuri fresh, carbogazoase, cocktailuri) și alcoolul concentrat.

Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune. Deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul favorizează deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală, adaugă dr. Bilic.

Apa plată și apa carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante sunt variantele ideale de hidratare. Cât despre alcool, vinul alb sau roze se pretează a fi diluat cu apă sau cuburi de gheață, scrie medicul Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

Șoc termic cauzat de apa foarte rece?

Numeroase persoane susțin că apa foarte rece consumată pe timp de caniculă ar putea avea efecte neplăcute și la nivelul sistemului digestiv. Printre simptomele acuzate se numără crampele la stomac, diareea, greața și durerile în piept puternice, cu senzație de leșin, survenite pe fondul spasmului esofagian ca reacție la temperatura scăzută a lichidelor consumate.

O filmare intens vehiculată în mediul online îl arată pe un bărbat care muncea pe un șantier, în plină vară, în stare de șoc, ca urmare a „consumului de lichide foarte reci”.

Potrivit acestuia, a început să vadă pete, să aibă dureri puternice de stomac, iar mâinile și picioarele i s-au învinețit, spune el, din cauză că a intrat în hipotermie după ce a consumat apă foarte rece și a intrat într-o încăpere cu aerul condiționat pornit, după ce fusese expus la temperaturile arzătoare ale verii.

Însă medicii nu sunt tocmai de acord cu această afirmație. Ei spun că de vină pentru senzația de leșin nu ar fi consumul de apă foarte rece, ci mai degrabă deshidratarea și epuizarea termică, ce poate duce la accident vascular termic, o urgență medicală.

Printre simptomele acestei afecțiuni cauzate de deshidratare se numără și cele amintite de bărbat: greață, tulburări de vedere, dureri de cap, amețeală, confuzie, transpirație excesivă, piele palidă, crampe, furnicături la nivelul picioarelor, brațelor sau stomacului, ritm cardiac accelerat, dispnee și sete excesivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”