Cum vom convieţui cu coronavirusul de acum încolo? Despre noua normalitate

Iată cum va arăta „noua normalitate” în viziunea Dr. Tom Frieden, medic american infecţionist, preşedinte şi director general al „Resolve to Save Lives”, o iniţiativă pentru prevenirea epidemiilor şi a bolilor cardiovasculare.
  • Publicat:
Cum vom convieţui cu coronavirusul de acum încolo? Despre noua normalitate
foto shutterstock/Cum vom convieţui cu coronavirusul de acum încolo? Despre noua normalitate.


Deşi laboratoarele de cercetare lucrează la turaţie maximă pentru descoperirea unui vaccin, acesta nu va putea fi disponibil mai devreme de un an sau doi. Vom fi obligaţi la  „convieţuirea” cu noul coronavirus. Iată cum va arăta „noua normalitate” în viziunea Dr. Tom Frieden, medic american infecţionist,  preşedinte şi director general al „Resolve to Save Lives”, o iniţiativă pentru prevenirea epidemiilor şi a bolilor cardiovasculare.

Există şi alte boli în afara COVID 19, va trebui să ţinem seama de asta

Primul obiectiv, pentru toate sistemele de sănătate ar trebui să fie intensificarea testărilor, astfel încât identificarea cazurilor de îmbolnăviri să se facă mai rapid, iar răspândirea virusului să poată fi ţinută sub control. Toate persoanele care lucrează în sistemele de sănătate trebuie instruite mult mai bine pentru a se proteja şi a putea trata mai operativ cazurile de infectare şi, în acelaşi timp, să nu supra-aglomerăm spitalele.

Dr. Frieden aminteşte că sunt, în continuare, foarte mulţi pacienţi care suferă de boli cronice, oameni pe care această epidemie i-a afectat nu neapărat prin contaminarea cu coronavirusul, ci prin îngreunarea accesului la îngrijirea medicală de care aveau nevoie în mod curent.
Coronavirusul ar trebui astfel să aducă modificări în modul cum sunt trataţi pacienţii cu boli cronice sau cu altfel de afecţiuni, în afară de COVID 19. Este nevoie de o dezvoltare mai rapidă a telemedicinei, de posibilitatea, pentru cei care au tratamente uzuale, de a primi reţetele pe termen mai lung, de 3 până la 6 luni. 

Virusul va exista şi în continuare, dar trebuie putem limita răspândirea

Măştile şi mănuşile de protecţie, paravanele de plexiglas vor trebui să devină o normalitate. Spălatul pe mâini, măştile purtate de personalul medical, reguli de igienă mult mai stricte vor trebui implementate în toate instituţiile medicale şi centre de îngrijire. Şi, deşi nu e cea mai bună veste, distanţarea socială va trebui să devină un obicei în noua normalitate.

„Suntem cu toţii obosiţi de statul acasă, avem nevoie de conectare, să ieşim din nou într-o societate sigură şi stabilă. Dar, pentru aceasta avem nevoie de 4 elemente fundamentale: testează, izolează, trasează contactele şi carantinează. Virusul va exista şi în continuare, dar astfel, vom avea posibilitatea de limitare a răspândirii. Relaxarea bruscă este un experiment riscant şi trebuie să ne asigurăm că nu facem greşeli care ar putea duce la pierderi de vieţi ”, spune dr. Frieden.

Aplicaţiile de monitorizare a infectărilor sunt extrem de necesare

În ceea ce priveşte monitorizarea persoanelor, toate aplicaţiile dezvoltate de Google, Facebook, Apple etc ar trebui să aibă în vedere, mai înainte de toate confidenţialitatea datelor şi protejarea vieţii private a fiecărei persoane. Dar, în aceeaşi măsură, oamenii trebuie să fie conştienţi că tehnologia poate contribui semnificativ la limitarea răspândirii virusului, la informarea corectă privind primele simptome şi cum să obţii cel mai eficient tratament.

Avem nevoie de mult mai multă tehnologie în sistemul de sănătate. Avem nevoie de încrederea populaţiei în aceste aplicaţii, aşa cum s-a întâmplat în Vietnam, Singapore, Coreea de Sud, Norvegia – ţări în care utilizarea aplicaţiilor de trasabilitate a persoanelor infectate a ajutat la o răspândire mai redusă a virusului.

Dr. Frieden face referire şi la infodemia fără precedent cu care ne confruntăm. Oamenii ar trebui să se obişnuiască să-şi ia informaţia din surse de încredere, să nu mai  crediteze surse alarmiste, controversate. Noua normalitate va trebui să însemne şi un alt mod de a ne raporta la cine şi ce comunică.

Ar trebui acordată atenţie mai mare şi privite cu mai multă precauţie şi testele pentru anticorpi. În acest moment nu sunt neapărat o certitudine, încă  se investighează cum funcţionează, dacă reflectă corect nivelul de imunitate la noul coronavirus şi cât timp durează această imunitate.

„Noua normalitate ar trebui să reflecte lecţiile pe care noi, ca societate, le-am învăţat. Să avem un la tip de relaţie medic-pacient, mai empatică de o parte, mai bazată pe încredere şi respect de partea cealaltă. Ar trebui să investim mai mult în politici de sănătate, la nivel global. Politici de sănătate publică corecte şi puternice sunt prima barieră în stopare oricărei pandemii. Boli de precum aceasta vom mai avea, sunt inevitabile. Dar ceea ce putem evita, pe viitor, este să fim nepregătiţi, aşa cum s-a întâmplat acum”, concluzionează dr. Tom Frieden.

Dr. Thomas R. Frieden este un medic infecţionist american. A fost directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea bolilor (CDC) şi administratorul Agenţiei pentru Registrul Substanţelor Toxice.
În calitate de comisar al Departamentului pentru Sănătate şi Igienă Mintală al oraşului New York, din 2002 până în 2009, a obţinut interzicerea fumatului şi a consumului de grăsimi trans în restaurantele oraşului New York.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân