Cum să duci o viață activă dacă ai fost diagnosticat cu artrită

  • Publicat:
Cum să duci o viață activă dacă ai fost diagnosticat cu artrită

Artrita poate fi insuportabilă pentru mulți, deoarece durerea cronică te lasă fără energie fizică și psihică. Inflamația din jurul articulației și a altor țesuturi conjunctive face ca articulațiile să fie rigide și dureroase.

Cu toate acestea, este necesar să rămâi activ, deoarece activitatea redusă va slăbi mușchii și va destabiliza sistemul scheletic. A rămâne activ cu artrită nu înseamnă să mergi la sală și să transpiri în fiecare zi. Chiar și activități simple de zi cu zi, cum ar fi drumețiile, grădinăritul, plimbările, pot ajuta foarte mult.

Iată ce poți să faci ca să rămâi activ chiar și cu artrită

Plimbă-te

Mergi în fiecare zi la o plimbare în pas alert, chiar dacă este o scurtă plimbare în jurul blocului sau până la magazinul din vecinătate. Deoarece mersul pe jos este benefic pentru durerile de genunchi, șold și spate, vei simți cu siguranță o îmbunătățire a stării tale generale dacă mergi în fiecare zi. 

Înoată

Înotul este exercițiul numărul unu recomandat în mod special pacienților cu artrită, pentru că acest sport nu pune presiune pe articulații. Deci, dacă îți place să înoți, fă-o, și poți chiar să faci aerobic în apă. 

Mergi la yoga

Mergi la ore de yoga, deoarece aceasta este o formă excelentă de exercițiu pentru persoanele cu artrită, permițându-le o gamă completă de mișcări. Acele exerciții sau întinderi de bază pot face minuni pentru mușchii și articulațiile tale.

Fă pilates

Ca și în cazul în care alegi să faci yoga, pilates este, de asemenea, un exercițiu fizic excelent pentru artrită, deoarece nu supune articulațiile la stres constant și nici nu le forțează în poziții incomode. Pilates, de fapt, aliniază articulațiile și te ajută să faci exercițiile mai bine datorită unei posturi mai bune.

Grădinărește

Alege un hobby precum grădinăritul sau olăritul, care îți va ține mintea și corpul ocupate. Poți participa la orice activitate care te va ajuta dacă ești diagnosticat cu artrită. Chiar și munca în casă poate fi o activitate plăcută pentru unii.

Mergi cu bicicleta

Ciclismul este un alt exercițiu potrivit pentru pacienții cu artrită, care pot beneficia de exercițiile de întărire a picioarelor și își pot îmbunătăți condiția fizică. Mergi în ritmul tău și nu te suprasolicita. 

Ține minte că, dacă durerea crește după exercițiu sau orice activitate, ar trebui să te oprești. Încearcă să faci ceva mai ușor și progresează la un nivel mai ridicat odată ce ai dezvoltat puterea și rezistența necesare. Este recomandat cu tărie să eviți sporturile de impact care pot pune presiune pe articulații și agrava durerea.

Iată și câteva sfaturi suplimentare pentru pacienții cu artrită:

  • Consultă-ți medicul înainte de a începe orice program de exerciții.
  • Ia o pauză în cazul durerilor severe, dar nu renunța la un plan de exerciții.
  • Acceptă că unele zile vor fi mai dificile și continuă cu planul de activitate.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă, menține o atitudine pozitivă și bea multă apă.
  • Folosește echipamentul potrivit pentru activitatea fizică aleasă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân