Cum prevenim problemele de sănătate asociate cu tulburările de somn

Iată încă un motiv pentru care ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să cazi pradă alimentelor nesănătoase şi orelor nepotrivite pentru a lua masa: ceea ce mănânci îţi afectează, mai mult sau mai puţin, calitatea somnului. Oamenii de ştiinţă ne dezvăluie faptul că există patru mari tipare de somn, încadrate în funcţie de regimul alimentar adoptat, iar fiecare dintre aceste probleme pot influenţa sau preveni aparitia anumitor probleme, de la îngrăşare, metabolism lent, hipotiroidism, infarct, obezitate sau chiar diabet.
  • Publicat:
Cum prevenim problemele de sănătate asociate cu tulburările de somn

Iată încă un motiv pentru care ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să cazi pradă alimentelor nesănătoase şi orelor nepotrivite pentru a lua masa: ceea ce mănânci îţi afectează, mai mult sau mai puţin, calitatea somnului.

Oamenii de ştiinţă ne dezvăluie faptul că există patru mari tipare de somn, încadrate în funcţie de regimul alimentar adoptat, iar fiecare dintre aceste probleme pot influenţa sau preveni aparitia anumitor probleme, de la îngrăşare, metabolism lent, hipotiroidism, infarct, obezitate sau chiar diabet.

Somnul este la fel de important pentru sănătate precum alimentaţia, iar după cum bine se ştie, ceea ce mâncăm ne poate ajuta să prevenim sau, din contră, să provoace apariţia anumitor boli. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu somnul: orele de odihnă pot influenţa starea de sănătate.

Să descoperim împreună cele patru tipare de somn şi ce trebuie să mâncăm pentru o sănătate de fier:


Somnoroşii de cursă scurtă, cei mai expuşi riscului de obezitate şi diabet

Persoanele care dorm mai puţin de patru ore pe noapte pot fi recunoscuţi cu uşurinţă în timpul zilei, în special din cauza stărilor letargice şi a oboselii accentuate care li se citeşte pe chip.
Acestea prezintă un nivel scăzut de energie şi dificultăţi de concentrare, iar acest lucru este cauzat în mare parte de alimentaţia haotică (carbohidraţi insuficienţi, lipsa alimentelor cu conţinut bogat în antioxidanţi, deshidratarea etc.).

La ce te expui dacă nu iei măsuri: acest tipar de odihnă este catalogat ca fiind cel mai periculos deoarece poate predispune organismul la un risc cresc crescut de obezitate şi diabet zaharat.

Aceste probleme apar ca urmare a privării organismului de somn, ce au drept consecinţă dezechilibrul producţiei de insulină, hormon esenţial secretat de pancreas, implicat în metabolizarea zaharurilor din organism.

Timpul scurt de odihnă este de asemenea un factor important de risc pentru creşterea în greutate. Lipsa somnului încetineşte metabolismul şi determină creşterea nivelurilor de cortizol, numit şi hormon al stresului, ceea ce duce la o poftă exagerată de mâncare, în special pofta de alimente hipercalorice, bogate în grăsimi nocive.

5-6 ore de somn/noapte nu sunt suficiente


Majoritatea persoanelor care sunt angrenate în societatea actuală nu dorm mai mult de şase ore pe noapte, din cauza stresului care este adus şi în sânul familiei odată plecaţi de la serviciu, ori din cauza tehnologiei care avansează şi ne ţine tot timpul în priză.

Potrivit specialiştilor, cei care dorm între 5-6 ore pe noapte consumă o mare cantitate de calorii iar din regimul alimentar tind să lipsească vitamina C, seleniu şi substanţe nutritive care ajută la protejarea împotriva bolilor şi care reduc inflamaţia.

Astfel de persoane sunt la mare risc de a face accident vascular cerebral şi atac de cord, deşi nu au probleme cu greutatea sau antecedente familiale. A fost dovedit ştiinţific faptul că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc cu patru ori mai crescut de a face AVC şi de două ori mai multe şanse de a suferi de boli de inimă.

Ce poţi face: vestea bună în cazul unor astfel de situaţii este că poţi preveni eventualele probleme de sănătate, chiar dacă nu poţi mări intervalul de somn. Aşadar, consumă cât mai multe alimente cu conţinut crescut de vitamina C (citrice, măceşe, ardei iute, ardei gras, coacăze, kiwi, legume cu frunze verzi etc.) şi seleniu (ciuperci, nuci de Brazilia).

Somnoroşii care uită să se mai trezească pot avea disfuncţii tiroidiene

Cei care obişnuiesc să doarmă peste nouă ore pe noapte şi totuşi se trezesc obosiţi şi resimt o lipsă de energie pe parcursul zilei ar trebui să consulte un medic deoarece ar putea suferi de anumite probleme la nivelul tiroidei.

Cel mai probabil aceste persoane vor fi diagnosticate cu hipertiroidie, o afecţiune reprezentată de producţia insuficienta de hormoni tiroidieni, care duce la simptome precum oboseala excesivă, lipsa de energie, metabolism lent, somnolenţă atât pe parcursul nopţii cât şi în timpul zilei.

Riscuri la care te expui: dacă nu mergi la un control atunci când sesizezi că dormi mai mult de nouă ore pe noapte şi ignori acest aspect, fără să iei în calcul că în spatele acestor simptome pot sta anumite disfuncţii tiroidiene, mai devreme sau mai târziu te poţi confrunta cu complicaţii ale acestei afecţiuni precum: acumularea de lichid în jurul inimii, creşterea nivelului de colesterol şi trigliceride, risc crescut de afecţiuni cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale.

Soluţii: măreşte aportul de teobromina (un alcaloid care elibereaza chimicalele din creier responsabile pentru buna noastră dispoziţie) prin consumul a cel puţin 30 de grame de ciocolată neagră pe zi şi de colină (nutrient esenţial pentru funcţionarea creierului), care se găseşte din belşug în broccoli, ouă, lapte sau germeni de grâu.

Somnul ideal: între 7-8 ore pe noapte

Dacă te numeri printre persoanele care se încadrează în acest tipar de somn, felicitări! Înseamnă că mănânci sănătos, la ore potrivite, te hidratezi corespunzător, iar creierul tău reacţionează în consecinţă.

Continuă cu acest stil de viaţă, adaugă câteva ore de mişcare pe săptămână şi rezultatele vor fi o sănătate de invidiat şi un corp armonios!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân