Coșurile cu puroi urât mirositor, de ceapă, brânză sau ou stricat – care sunt cauzele?

  • Publicat:
Coșurile cu puroi urât mirositor, de ceapă, brânză sau ou stricat - care sunt cauzele?
Coșurile cu puroi urât mirositor, de ceapă, brânză sau ou stricat - care sunt cauzele? Foto: Shutterstock

Coșurile urât mirositoare – mai precis puroiul care supurează din acestea – pot ascunde diverse infecții. Acest miros neplăcut este determinat de o combinație de bacterii, sebum și celule moarte.

Anumite mirosuri, cum este cel de ou stricat, ceapă, usturoi sau brânză, pot indica o problemă de piele mai serioasă, care necesită atenție medicală din partea unui specialist dermatolog.

Coșurile cu puroi ce are miros de brânză, semnul unui chist sebaceu

Dacă puroiul are un miros ce aduce a brânză, cel mai probabil te confrunți cu un chist epidermoid (sebaceu) care s-a dezvoltat sub piele.

Un chist sebaceu este un săculeţ mic format sub piele, de obicei pe spate, gât sau faţă, umplut cu o substanţă albicioasă sau gălbuie numită keratină, care are consistenţa brânzei. Deşi nu este dureros, chistul sebaceu este inestetic şi inconfortabil, putând depăşi uneori diametrul de 5 centimetri. Un chist sebaceu poate provoca însă durere în momentul în care se infectează. Dacă acesta erupe şi nu este curăţat corespunzător, bacteriile se pot acumula în interior, provocând inflamaţii şi durere la atingere.

Citește și: Chistul epidermoid – de ce apare, cum se tratează?

Chistul sebaceu nu trebuie stors ca un coş, deoarece există riscul de infecţii. Dacă acesta este foarte mare şi deranjant sau este deja infectat, intervenţia chirurgicală este obligatorie. Drenarea nu este suficientă, fiind necesară și scoaterea „cămășii” chistului pentru a preveni reaparația acestuia.

Chistul sebaceu este cauzat în principal de blocarea glandelor sebacee sau de fire de păr care cresc sub piele şi care determină inflamarea pielii din jur.  Uneori însă, chisturile sebacee pot fi şi moştenite – exemple de astfel de afecţiuni care determină apariţia unui chist sebaceu sunt sindromul Gardner sau sindromul de nevus bazal celular.

De asemenea, chistul sebaceu poate lua naştere şi ca urmare a unei leziuni, cum ar fi o zgârietură, o rană chirurgicală, acnee sau altă afecţiune a pielii.

Chisturile nu trebuie stoarse sau traumatizate sub nicio formă, deoarece poate exista riscul de infecţie, durerile se vor agrava, iar aspectul zonei va fi mult înrăutăţit.

Pentru a grăbi vindecarea chistului sebaceu, sunt recomandate compresele calde locale, curăţarea zonei cu săpun antibacterian şi evitarea folosirii de creme sau alte produse cosmetice comedogene.

Citește și: Cum îți dai seama că ai o infecție cu stafilococ. 4 semne care apar pe piele – furunculul e unul dintre ele!

Puroiul cu miros de ouă stricate ascunde o formă gravă de acnee

Mirosul de sulf sau de ouă stricate poate fi un semn de acnee conglobata, una dintre cele mai rare și grave forme de acnee nodulochistică de natură inflamatorie. Așa-numite coșuri (care în fapt sunt abcese, noduli și chisturi) încep să se unească și să crească împreună în straturile profunde ale pielii.

Nodulii apar în general pe față, spate sau piept și pot genera apariția unor cicatrici care sunt dificil de reparat și mutilante pentru persoana afectată. Acești noduli iau naștere din cauza acumulării de bacterii, sebum și celule moarte, se întăresc și capătă aspect inflamat.

În timp, aceștia se transformă în chisturi și eliberează un lichid foarte urât mirositor, ca de ouă stricate. Din păcate, spargerea acestora nu face decât să împrăștie infecția în țesuturile alăturate, favorizând înmulțirea acestor noduli și riscul apariției cicatricilor profunde.

Citește și: Punctele negre. Cum pot fi combătute şi cât de indicate sunt leacurile băbeşti

Bărbații sunt mai predispuși la această formă gravă de acnee, care apare cu precădere în adolescență, dar poate persista și la maturitate. Bolile autoinflamatorii de natură genetică stau adesea la baza apariției acestor nodul. Din acest motiv, tratamentul este destul de dificil și „pe încercate”, iar măsurile de prevenție nu au niciun efect.

O afecțiune autoinflamatorie similară este și hidradenita supurativă (acneea inversă), care poate fi confundată cu furunculoza și afectează cu precădere femeile, persoanele cu obezitate, diabet sau fumătorii. Boala se poate localiza la nivelul unei singure regiuni (axilar, inghinal) sau poate afecta zone mai extinse de pliu (interfesier, submamar, rădăcina coapsei, scrotal etc.).

Se manifestă prin leziuni de tipul comedoanelor (puncte negre, albe) sau sub forma unor noduli de dimensiuni variate, calzi, roșii, dureroși, uneori fluctuenți, care la apăsare elimină secreție alb/galben/verzuie sau care pot da naștere unor trasee fistuloase prin piele. Aceștia pot forma cicatrici fibroase, rectractile, printre care se dispun uneori leziunile inflamatorii.

Citește și: Hidradenita supurativă (acneea inversă): factori de risc, simptome, complicații, tratament

Coșurile cu puroi care miroase a ceapă sau usturoi, semnul unei infecții bacteriene

​Dacă puroiul eliminat are un iz de ceapă sau usturoi, de vină poate fi infecția cu Propionibacterium acnes (P. acnes), o bacterie care efectiv se hrănește cu celule albe moarte. Această bacterie nu are nevoie de oxigen pentru a supraviețui și generează un compus cu miros de sulf pe măsură ce se înmulțește.

Persoanele cu pielea grasă, care produc mult sebum, sunt mai predispuse la apariția acneei deoarece bacteria P. acnes prosperă în acest „mediu”. Mai mult, răspunsul imun reacționează exagerat în anumite situații și determină un proces inflamator care nu face decât să sporească producția de celule albe, „hrana preferată” a acestei bacterii.

Astfel, coșurile pot crește în dimensiune, căpătând aspectul unor noduli sau chisturi  care, atunci când se sparg, elimină un puroi cu miros înțepător, de ceapă sau usturoi.

Tratamentul acestei infecții vizează blocarea dezvoltării bacteriei P. acnes în glandele sebacee, diminuându-se astfel riscul formării nodulilor cu puroi urât mirositor.

Medicul dermatolog este singurul în măsură să recomande un tratament țintit, așa că nu amâna vizita la specialist și evită să spargi coșurile sau să le „tratezi” cu remedii din auzite, care în cel mai bun caz nu au niciun efect, iar în cel mai rău caz pot înrăutăți situația.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”