Coronavirus – 6 răspunsuri pe care le vei primi de la medicul tău

O platformă online administrată de medici şi specialişti în politici de sănătate a sintetizat cel mai des întâlnite întrebări cu privire la COVID-19. Iată cum răspund medicii la îngrijorările tale.
  • Publicat:
Coronavirus - 6 răspunsuri pe care le vei primi de la medicul tău
foto shutterstock/Coronvirus - 6 răspunsuri pe care le vei primi de la medicul tău

Epidemia de coronavirus şi infodemia (puzderia de informaţii contradictorii, alarmiste, fake-news) au creat confuzie în mintea multor persoane, fie ei pacienţi, dar şi medici. O platformă online administrată de medici şi specialişti în politici de sănătate a sintetizat cel mai des întâlnite întrebări cu privire la COVID-19. Iată aşadar, cum răspund medicii la îngrijorările tale.

De este importantă distanţa socială de 1,5 metri?

Să pornim de la exemplul rujeolei. Virusul care o cauzează rezistă la propriu în atmosferă.  Dacă te afli într-o cameră în care cineva care are rujeolă a strănutat sau tuşit, e foarte posibil să inhalezi virusul şi tu. În schimb, SARS-CoV-2 se transmite prin picături de salivă sau secreţie nazală a persoanei infectate. Când persoana tuşeşte sau strănută, picăturile străbat o distanţă relativ scurtă până la prima suprafaţă pe care să se aşeze.

Este un virus dens şi greu, de aceea nu poate rezista prea mult în aer, dar extrem de aderent din cauza stratului de grăsime şi e rezistent pe suprafeţe. Distanţa de 1,5 metri asigură un minim de protecţie ca o persoană deja infectată să nu contamineze prin tuse sau strănut pe cei din jur. Iată de ce nici măştile profesionale N95 nu sunt necesare.

De ce spălatul pe mâini este atât de important?

O persoană infectată cu coronavirus îşi atinge nasul, ochii sau tuşeşte incorect, cu mana la gură. De acum, virusul din corp a ajuns şi pe mâini. Dacă atinge uşa de la lift, o clanţă, un buton, o bară din autobuz sau tejgheaua de la magazin, virusul a migrat pe aceste obiecte aşteptând următoarea victimă. Până în acest moment, eşti în siguranţă.

Chiar dacă a ajuns pe mâinile tale, atâta vreme cât nu-ţi atingi faţa, încă nu eşti infectat. Pentru a se dezvolta, virusul are nevoie de o membrană mucoasă (gura, nas, ochi). De aceea, dacă te-ai spălat pe mâini şi nu ţi-ai atins deloc faţa, vei fi în siguranţă.
 

ATENŢIE! Nu uita să dezinfectezi şi robinetul, înainte de a închide apa, altfel, te-ai spălat degeaba, virusul e înapoi, pe mâini.

Cât de mult ajută mănuşile?

Dacă sunt de unică folosinţă şi le scoţi şi arunci corect după utilizare, ar putea asigura o minimă protecţie. Dar altfel, mai bine urmezi indicaţiile de mai sus. Lasă mănuşile pentru personalul sanitar care chiar are nevoie de ele.

Unde mă pot testa?

Nu testăm de dragul testării, nici din curiozitate. Încă nu sunt suficiente teste. Contactează telefonic medicul de familie sau Direcţiile de Sănătate Publică şi, în funcţie de simptome, vei primi îndrumări şi asistenţă. NU te prezenta din proprie iniţiativă la Camerele de Gardă. Dacă nu eşti infectat, s-ar putea să devii.

Care este adevărul despre antiinflamatoare precum ibuprofen?

Deşi în Franţa s-au raportat unele probleme, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a specificat că pacienţii care se aflau deja în tratament cu antiinflamatoare nu trebuie să oprească medicaţia. Dacă nu suferi de boli hepatice şi nu consumi alcool, poţi să le foloseşti pentru a ameliora durerile sau stările febrile.

Ce sunt schemele de tratament?

Schemele de tratament sunt realizate şi administrate exclusiv de medici – fie prin intermediul simptomelor descrise la telefon, fie pacienţilor internaţi, în stare stabile sau gravă. NU lua de bună nicio indicaţie în afara celei transmise de medicul tău. Nu sunt autorizate niciuna din variantele care circulă pe internet.

Atenţie la alcool, clor, medicamente şi alte terapii

Alcoolul este dezinfectant extern. Consumul de alcool nu combate COVID 19, ci poate înrăutăţi alte afecţiuni şi scade sistemul imunitar. Urgenţele din spitale sunt deja aglomerate de pacienţi care au folosit alcoolul drept tratament curativ.

Clorul nu trebuie folosit în exces. Dezinfectaţi de două ori pe săptămână, dar asiguraţi-vă că ţineţi departe copiii şi animalele de companie.

Terapiile alternative nu funcţionează. Nici drogurile. Nu faceţi decât să vă înrăutăţiţi situaţia.
 

Spălaţi-vă pe mâini. Păstraţi distanţa, nu ieşiţi dacă nu e cazul şi veţi fi bine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân