Ibuprofenul – când devine un pericol?

Ibuprofenul face parte din categoria AINS- substanţe antiinflamatoare nesteroidiene şi este unul din cele mai folosite remedii pentru combaterea durerilor
  • Publicat:
  • Actualizat:


Ibuprofenul face parte din categoria AINS- substanţe antiinflamatoare nesteroidiene şi este unul din cele mai folosite remedii pentru combaterea durerilor.Este, de asemenea, folosit în scăderea simptomelor febrile, crampelor menstruale, musculare, durerilor de cap.

Eficacitatea sa este maximă în cazul durerilor uşoare sau moderate, dar nu trebuie combinat cu alte medicamente analgezice – cum ar fi paracetamolul sau aspirina.

În farmacii ibuprofenul -substanţă activă este în componenţa mai multor medicamente cu diferite denumiri.
Ibuprofenul trebuie administrat cu precauţie pentru că provoacă iritaţia mucoasei stomacului. Consumul abuziv de ibuprofen poate duce la apariţia gastritelor.

Persoanele cu afecţiuni renale trebuie să ia ibuprofen cu precauţie. Antiinflamatoarele afectează reţeaua vasculară a rinichilor şi a căilor urinare.Cei care care au probleme cu coagularea şi risc crescut de sângerări ar trebui de asemenea, să evite ibuprofenul.

Excesul de ibuprofen creşte riscul bolilor cardiovasculare. Ibuprofenul nu se administrează persoanelor astmatice şi nici femeilor însărcinate.
Utilizarea excesivă şi pe termen lung a ibuprofenului poate cauza diaree, balonare, sângerări prelungite ale rănilor deschise.

Au existat studii care confirmă că ibuprofenul poate cauza creşteri uşoare ale tensiunii arteriale. Persoanele alergice la aspirină nu trebuie să ia ibuprofen.
Administrarea ibuprofenului trebuie să înceapă cu doza minimă, ideal 400 mg, la interval de 4-6 ore.

sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult