Cele mai bune alimente pentru o viață lungă, potrivit specialiștilor în longevitate

Iată lista cu cele mai bune alimente pentru o viață lungă, potrivit specialiștilor în longevitate.
  • Publicat:
Cele mai bune alimente pentru o viață lungă, potrivit specialiștilor în longevitate

Oricine dorește să trăiască o viață lungă și sănătoasă visează la o formulă magică pentru a ajunge la o vârstă înaintată. Din păcate, nu este chiar atât de simplu. Există, însă, câteva alimente care îți pot crește șansele de a trăi mai mult și mai bine. Iată câteva dintre ele, recomandate de experții în longevitate.

Alimente pentru o viață lungă

Legumele crucifere

Toate legumele sunt pline de nutrienți. Dar legumele crucifere, precum broccoli, kale, varza de Bruxelles și varza sunt adevărate super alimente în ceea ce privește longevitatea. Acestea sunt bogate în fitonutrienți antiinflamatori, anticancerigeni și anti-îmbătrânire, explică Dr. Mark Hyman, autor și medic de familie la UltraWellness Center din Lenox, Massachusetts.

De asemenea, legumele crucifere sunt o sursă importantă de magneziu, un mineral responsabil pentru mai mult de 600 de reacții enzimatice. Acestea sunt bogate în folat, o vitamină B esențială pentru metilarea ADN-ului, procesul care reglează genele longevitate.

„Nu există o limită superioară în ceea ce privește consumul de legume crucifere. O regulă bună este să acoperiți aproximativ trei sferturi din farfurie cu ele”, sugerează Hyman.

Verdețurile cu frunze întunecate

Verdețurile cu frunze întunecate, care fac parte din categoria legumelor crucifere, sunt considerate de unii experți în longevitate ca fiind deosebit de importante pentru o viață lungă. Acestea sunt pline de fibre și alți compuși vegetali precum folatul, important pentru sănătatea inimii. Folatul poate reduce riscul de polipi de colon și poate preveni cancerul de sân, plămâni și col uterin.

Peștele gras

Peștele gras, precum somonul sălbatic, sardinele, anșoa, heringul și macroul, este o sursă de proteine de calitate și acizi grași esențiali omega-3 DHA și EPA. Consumul de somon de două ori pe săptămână poate reduce riscul de atac de cord, aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și trigliceride ridicate. Acizii grași omega-3 din peștele gras protejează împotriva inflamației, o cauză subiacente a majorității bolilor cronice și legate de vârstă.

Cerealele integrale

Cerealele integrale pot ajuta la prelungirea vieții în mai multe moduri. Un studiu realizat de Harvard’s School of Public Health a descoperit că cerealele integrale reduc colesterolul „rău” LDL, trigliceridele și tensiunea arterială. Acestea pot reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, sindrom metabolic și anumite tipuri de cancer.

Uleiul de măsline extravirgin

Nu toate uleiurile sunt create la fel când vine vorba de sănătate. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, antioxidanți și polifenoli precum oleuropeina. Acesta are proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, cardioprotectoare și neuroprotectoare. Consumul de doar o jumătate de linguriță de ulei de măsline extravirgin pe zi poate reduce semnificativ riscul de moarte din cauza bolilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative, bolilor respiratorii și cancerului.

Fructele de pădure

Fructele de pădure au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă creșteri mari ale zahărului din sânge, ajutând la prevenirea diabetului. Sunt bogate în antioxidanți, care ajută la repararea celulelor, inclusiv a celor din inimă. Aceste calități fac din fructele de pădure o alegere excelentă pentru desert atunci când ai poftă de ceva dulce.

Alimentele fermentate

Alimentele fermentate, precum kimchi, kombucha, tempeh, miso și varza murată, sunt surse bune de „bacterii benefice” care ajută la menținerea unui intestin sănătos. Aceste bacterii pot crește răspunsul imun, reduce inflamația și crește diversitatea microbilor din intestin. Toate acestea contribuie la o viață lungă și sănătoasă. Este recomandat să începi cu o porție de alimente fermentate pe zi și să adaugi treptat mai multe în dietă.

Nucile și semințele

Nucile și semințele sunt pline de proteine și fibre. Migdalele, nucile braziliene, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, caju și nucile sunt alegeri excelente care pot reduce grăsimea viscerală și îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Nucile sunt deosebit de benefice deoarece sunt o sursă bună de acizi grași omega-3 de origine vegetală, grăsimile sănătoase pentru inimă pe care le obții din peștele gras.

Iaurtul simplu

Pentru o viață mai lungă, se recomandă consumul de iaurturi simple, fără adaos de zahăr, deoarece sunt bogate în proteine, calciu și magneziu. De asemenea, conțin acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător care relaxează corpul, reduce stresul și îmbunătățește somnul. Iaurtul grecesc este deosebit de recomandat deoarece conține mai mult GABA decât alte tipuri de iaurt.

Consumă ciocolată neagră pentru o viață lungă

Ciocolata neagră nu este doar un desert delicios, ci are și multe beneficii pentru sănătate. Este asociată cu un risc redus de atac de cord, accident vascular cerebral și diabet, datorită polifenolilor și flavonoidelor bogate în antioxidanți. Ciocolata neagră are mai mulți antioxidanți decât chiar și afinele, un alt super-aliment pentru longevitate. Ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea creierului, crescând neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a forma noi conexiuni sinaptice pentru o memorie, cogniție și dispoziție mai bune. Se recomandă ciocolata neagră cu un conținut de cacao de 75% sau mai mare.

Leguminoasele

Leguminoasele, precum lintea, mazărea, năutul și arahidele, sunt o sursă de proteine și fibre de origine vegetală. Acestea pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge și pot scădea colesterolul, ajutând la menținerea unei digestii regulate și reducând riscul de cancer de colon.

Roșiile

Roșiile conțin licopen, un antioxidant important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, au niveluri ridicate de vitamina C, esențială pentru imunitate și vindecarea rănilor.

Specialiștii în longevitate recomandă consumul cât mai des a acestor alimente. Beneficiile sunt enorme, iar o viață lungă și sănătoasă depinde și de obiceiurile alimentare pe care le însuțim de-a lungul anilor.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/the-best-foods-to-eat-for-a-long-life-according-to-longevity-experts-ano_l_6621692ce4b0868a1b902c50

Sursă foto – PeopleImages.com – Yuri A / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc