Ce se întâmplă cu creierul tău după ce împlinești 50 de ani. Transformările sunt uluitoare!

  • Publicat:
Ce se întâmplă cu creierul tău după ce împlinești 50 de ani. Transformările sunt uluitoare!

Sunt multe necunoscute legate de creierul nostru, dar ce este sigur este faptul că nu doar corpul ni se transformă, ci și acesta, odată cu înaintarea în vârstă. Cercetările sugerează că ni se micșorează creierul cu aproximativ 5% în fiecare deceniu începând cu vârsta de 40 de ani.

Dar odată ce trecem de 50 și de 60 de ani, la ce să ne așteptăm în privința creierului nostru? Ce mici scăpări pot fi atribuite procesului normal de îmbătrânire și ce semne pot indica ceva mai grav?

Schimbările normale care vin odată cu vârsta de 50 de ani 

După ce împlinești 50 de ani, creierul tău  începe deja să se micșoreze.

„Cortexul – stratul exterior al creierului – devine mai subțire, teaca de mielină care înconjoară fibrele neuronilor poate începe să se degradeze, iar receptorii nu mai funcționează la fel de rapid”, a explicat Dr. Dylan Wint, neurolog și neuropsihiatru la Cleveland Clinic, pentru huffpost.com. 

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor rămân destul de vigilenți, dar pot începe să observe unele schimbări în cogniție. „În jurul vârstei de 50 de ani, funcțiile cognitive precum amintirea instantanee a numelor și a numerelor, viteza de procesare, schimbarea rapidă a sarcinilor și abilitățile spațiale pot scădea”, a spus Wint. „Acest lucru tinde să continue în decadele următoare.” 

Mai ales în această perioadă, s-ar putea să observați o ușoară scădere a ceea ce se numește memorie episodică sau „agenda mentală care include «etichete meta», cum ar fi cine a fost prezent la o întâlnire săptămâna trecută și în ce zi a avut loc acea întâlnire”, a spus Wint. „În schimb, alte aspecte ale cogniției, cum ar fi judecata morală, înțelepciunea și reglarea emoțională, de obicei, continuă să se îmbunătățească în această perioadă.”

Dr. Dale Bredesen, cercetător în neuroștiințe la Pacific Neuroscience Institute, a adăugat că schimbările hormonale pot contribui, de asemenea, la modificări cognitive.

„În jurul vârstei de 50 de ani, apar de obicei schimbări hormonale din cauza menopauzei la femei și a andropauzei la bărbați”, a spus el. „Declinul cognitiv poate apărea datorită unei scăderi bruște a hormonilor, cum ar fi scăderea estradiolului asociată cu menopauza.”

Pe măsură ce intrați în decada a șasea a vieții, a spus Wint, micșorarea creierului devine mai vizibilă. „Deși păstrați cunoștințele acumulate pe tot parcursul vieții, creierul dumneavoastră devine mai puțin eficient la accesarea acestor cunoștințe și la adăugarea altora la ele”, a explicat el.

Bredesen a remarcat că problemele mai susceptibile să apară după 60 de ani, cum ar fi bolile de inimă și inflamația cronică, pot contribui la declinul cognitiv. 

Semne obișnuite ale îmbătrânirii creierului – și când să ne îngrijorăm

Este normal să experimentați un anumit grad de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Dar când uitarea devine un semn a ceva mai grav? „Cel mai proeminent efect al îmbătrânirii tipice este probabil încetinirea proceselor mentale, în special amintirea numelor, schimbarea sarcinilor, modificarea obiceiurilor înrădăcinate și integrarea de noi informații”, a spus Wint. „Creierul nostru de obicei compensează aceste schimbări, astfel încât să putem funcționa în continuare independent.”

Declinul cognitiv devine îngrijorător atunci când începe să interfereze cu activitățile zilnice. „Acest lucru nu este niciodată normal și este formal denumit demență”, a spus Wint.

„Cu toate acestea, între îmbătrânirea cognitivă tipică și demență există o zonă de afectare cognitivă ușoară (ACU), unde cogniția nu este normală pentru vârstă – anumite teste pot fi necesare pentru detectarea acestui lucru – dar nu interferă cu activitățile zilnice obișnuite. Aproximativ 50% dintre persoanele cu ACU vor dezvolta demență în următorii trei până la cinci ani.”

Dacă uiți, ai dificultăți de comunicare sau alte simptome care te îngrijorează, Wint sugerează să mergi la un consult la medicul neurolog.

„Acest lucru nu înseamnă că aveți boala Alzheimer sau alt tip de demență, dar un specialist vă poate ajuta să restrângeți cauza și orice tratamente sau schimbări de stil de viață care ar putea fi utile”, a spus el.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân