Ce cauzează cu adevărat orbirea ? Cauze și factori de risc

Orbirea este definită fie ca incapacitatea de a vedea, fie ca lipsa vederii.
  • Publicat:
Ce cauzează cu adevărat orbirea ? Cauze și factori de risc

Orbirea este un proces grav al ochiului, ce constă în incapacitatea de a vedea fie complet, fie parțial.

Vederea este un proces cât se poate de complex, prin care lumina intră prin ochi prin cornee, unde o parte trece prin pupilă. Ulterior, lumina ajunge la cristalin, care lucrează împreună cu corneea pentru a o focaliza pe retină. Din acest punct, semnalele sunt transmise creierului prin nervul optic, transformând, astfel, imaginea pe care o vezi în fața ta.

Atunci când oricare dintre aceste părți ale ochiului este deteriorată, fie printr-o anumită boală sau prin rănirea ochiului,există situația când poate apărea orbirea.

Factori de risc

Printre leziunile grave care pot duce la orbire se numără:

  • Lentila ochiului nu mai are capacitatea de a funcționa, modificând astfel imaginea de pe retină
  • Retina se poate degrada și deteriora, afectând percepția imaginilor
  • Forma ochiului se poate schimba, afectând imaginea proiectată pe retină
  • Nervul optic poate fi deteriorat, întrerupând fluxul de informații vizuale către creier

În aceste cazuri, prevenția este esențială. Acționând la timp, dar și în scop profilactic, oribirea poate fi adesea prevenită și vederea sănătoasă menținută.

Principalele cauze ale oribirii

Aproape toate cazurile de orbire din întreaga lume sunt cauzate de boli oculare, printre care cataracta este cea mai des întâlnită. Glaucomul, o altă boală de tip oftalmologic, se clasează pe locul doi, conform unei analize publicate în Lancet Global Health în februarie 2021. Alte boli care pot cauza orbirea sunt degenerescență maculară legată de vârstă, retinopatie diabetică și eroare de refracție necorectată.

De reținut faptul că există tratamente pentru aceste boli și că un diagnostic legat de bolile oculare nu reprezintă o certitudine că persoana în cauză va orbi. Totuși, medicii recomandă consultul oftalmologic anual, atât pentru persoanele care au deja afecțiuni oculare, cât și persoanele care nu au, în scop prevenitiv.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/vision-center/what-causes-blindness.aspx 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7820391/

Sursă foto: aslysun / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân