Categoriile de bolnavi cronici expuse riscului de coronavirus şi complicaţii severe

Nu doar bătrânii sunt expuşi riscului de infecţie cu noul coronavirus. Există şi alte categorii de bolnavi cronici la fel de expuse.
09.03.2020
Categoriile de bolnavi cronici expuse riscului de coronavirus şi complicaţii severe

Până în prezent, s-a constatat că persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt cele mai predispuse categorii la apariţia complicaţiilor cauzate de noul coronavirus, precum pneumonia sau disfuncţia multiplă de organe. 

Însă noi date arată că există şi alte persoane la risc. Potrivit unui raport recent al Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din Statele Unite, vârstnicilor li se alătură şi alte categorii sensibile la acţiunea COVID-19.

Persoanele cu boli cronice, predispuse la contractarea virusului SARS-CoV-2 şi apariţia complicaţiilor

Aceste categorii includ persoanele cu boli de inimă, de rinichi, diabet, boli pulmonare, cancer, precum şi fumătorii.

De asemenea, un alt studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) a arătat că bărbaţii sunt de două ori mai expuşi riscului de complicaţii (în special pneumonie) cauzate de noul coronavirus, ca urmare a slăbirii sistemului imunitar, consecinţă a fumatului.

Pentru a limita riscul de infecţie cu noul coronavirus, CDC recomandă:

Vezi şi ce provizii trebuie să îţi faci în caz de urgenţă/izolare la domiciliu.

Dacă observaţi simptome precum dificultăţi respiratorii, respiraţie scurtă, wheezing (respiraţie şuierătoare), dureri în gât, febră, contactaţi telefonic medicul de familie şi urmaţi sfaturile acestuia.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras