Care sunt beneficiile mâncatului încet

  • Publicat:
Care sunt beneficiile mâncatului încet

Cred că mulți dintre noi avem tendința să luăm micul dejun sau masa de prânz pe fugă, presați între serviciu, sarcinile de acasă și nevoile familiei. Iată de ce acest lucru este atât de greșit, potrivit specialiștilor.

Mâncatul pe grabă îngrașă

Mai multe studii arată că persoanele care iau masă în grabă și termină de mâncat în câteva minute au o mai mare tendința de îngrășare. Cu atât mai grav este dacă, la scurt timp după o masă luată pe fugă, simți nevoia iar să mănânci. Chiar dacă servești porții mici, caloriile se adună la final de zi și cu timpul… și kilogramele.

Un studiu realizat în Japonia a urmărit obiceiurile alimentare a 1000 de participanți, de-a lungul a 5 ani. La finalul acestei perioade, 11% dintre cei ce mestecau mâncarea foarte repede la masă au dezvoltat sindrom metabolic și au început să ia în greutate. Spre deosebire de aceștia, doar 2.3% dintre cei ce au mâncat încet au întâmpinat probleme cu greutatea.

Beneficiile mâncatului încet pentru sănătate

Vei avea o digestie mai bună

Dacă mănânci pe grabă și înghiți bucăți nemestecate de pâine, de carne sau legume, digestia este îngreunată. Cu cât le mesteci tu mai bine, cu atât stomacul reușește să le descompună mai ușor și să absoarbă toți nutrienții de care ai nevoie.

Vei scăpa de balonare

O digestie ușoară presupune totodată un stomac sănătos, care nu secretă acid în exces. Mestecă bine alimentele, să fie cât mai moi și bine umezite în gură, iar stomacul va funcționa ca uns! Nu te vei balona și nici nu vei avea senzație de disconfort abdominal, cu dureri și crampe după masă.

Te vei hidrata mai bine

Este foarte important că organismul tău să aibă un aport corect de lichide în timpul mesei, mai ales dacă mănânci alimente bogate în fibre și proteine precum carnea sau pastele. Ideal ar fi să mănânci supă și ciorbă cel puțin odată/zi, dar în lipsa lor este bine să consumi mai multă apă la masă.

Organismul va profita la maximum de substanțele nutritive

Dacă reușești să mănânci mai încet, să lași timp stomacului să digere pe îndelete, absorbția elementelor nutritive va fi completă.

Trucuri simple, dar eficiente pentru a învăța să mănânci mai încet

  1. Fă o pauză mai lungă pentru a lua masă
  2. Fă pauză între felurile de mâncare
  3. Bea apă după preparatele mai consistente

Citește și: Părerea specialistului despre mâncatul compulsiv | Ligia Peters: „Mâncarea are un rol foarte important atât timp cât alegem să ne hrănim corpul, nu emoțiile”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
5 simptome neobișnuite ale artritei
5 simptome neobișnuite ale artritei
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân