Alimentele modificate genetic

Dr. Oz ne propune o temă nutriţională extrem de controversată şi, concomitent, vitală pentru sănătatea noastră pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung: alimentele modificate genetic.
  • Publicat:
Alimentele modificate genetic

Dr. Oz ne propune o temă nutriţională extrem de controversată şi, concomitent, vitală pentru sănătatea noastră pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung: alimentele modificate genetic.

Cel mai probabil, în fiecare zi consumaţi alimente modificate genetic şi nici măcar nu ştiţi asta. Aproximativ 80% dintre produsele alimentare ambalate conţin organisme modificate genetic.

Dacă aceasta e realitatea nu înseamnă că trebuie să o şi acceptaţi fără să ştiţi ce înseamnă OMG (organisme modificate genetic) şi ce reprezintă ele pentru sănătatea organismului uman. Aveţi dreptul să ştiţi ce mănâncă familia dumneavoastră.

Timp de secole, oamenii de ştiinţă s-au străduit să “reproducă”, natural sau nu, plante şi animale pentru a crea cele mai dorite trăsături pentru hrana noastră. Un exemplu elocvent poate fi apariţia diferitelor tipuri de mere: se ia o rasă de mere şi se combină cu o altă pentru a ieşi una şi mai savuroasă. De peste secole, aceste practici s-au limitata la a combina trăsături ale organismelor din cadrul aceleiaşi specii.

Astăzi, ca o urmare a progreselor biotehnologiei, oamenii de ştiinţă au posibilitatea de a mânui genetic diferite specii aşa încât să împartă acelaşi material genetic. Ei fac acest lucru prin extragerea ADN-ului de la o specie şi injectarea într-o alta.

Aceste organisme modificate genetic sunt frecvent utilizate în industria alimentară pentru a crea plante şi seminţe care nu numai că sunt rezistente în faţa unor insecte sau pesticide, dar pot fi cultivate în condiţii mai puţin favorabile.

Deşi OMG-urile ridică numeroase semne de întrebare există, ca în orice descoperire ştiinţifică, argumente legitime de ambele părţi ale dezbaterii.

Avantaje

Teste: În urma unor numeroase teste solide, s-a constat că organismele modificate genetic sunt sigure pentru consum.

Impactul asupra agriculturii: OMG-urile permit fermierilor să cultive plante în medii care, în mod normal, ar fi complet ostile.

Alimente mai ieftine: A practica agricultura cu mai multă uşurinţă înseamnă mai multe alimente, adică mai puţină hrană costisitoare. Acest aspect social nu este benefic numai pentru consumatorul mediu, ci poate avea şi implicaţii globale: alimentele mai ieftine sunt un real sprijin pentru populaţia care suferă de foame în întreaga lume.

Valoare nutriţională a crescut: Organismele modificate genetic pot avea o valoare nutriţională mai mare decât în mod natural. De exemplu, în speranţa de a elimina nevoia de post-recoltare, au modificat genetic orezul aşa încât conţine cantităţi mai mari de vitamina A. Pe de altă parte, acest orez de aur nu este legal în toate ţările din lume.

Probleme…

• de sănătate: Nu au fost efectuate încă studii pe oamenii, pe termen lung, pentru a observa cu exactitate impactul asupra organismelor umane. Cercetătorii se tem că riscurile pentru sănătate pot include: expunerea la alergeni, rezistenţă la antibiotice, tulburări de reproducere sau îmbătrânire accelerată

• de securitate: “Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor” nu tratează organismele modificate genetic în mod diferit faţă de culturile cultivate în mod convenţional. Companiile pot alege o consultare de siguranţă voluntară, dar o testare suplimentară nu este neapărat necesară.

• de etică: Există susţinători ai ideii că OMG-urile reprezintă o violare a naturii şi o încălcare a valorii intrinseci a organismelor fizice.

• nevoia de etichete:  Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA nu cere etichetarea organismelor modificate genetic, ceea ce îngreunează procesul decizional: consumatorul nu poate face alegeri, fiind conştient de compoziţia alimntelor pe care le consumă.

Citeşte şi: Ştiai că unele grăsimi conţin antioxidanţi şi previn obezitatea?

3 alimente pentru o detoxifiere rapidă

Să vină bebe pentru că mâncăm ce trebuie!
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Tricomoniaza şi cancerul de prostată
Tricomoniaza şi cancerul de prostată
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân