Ai peste 50 de ani? 7 lucruri pe care trebuie să încetezi să le mai faci

Cu toții știm că odată cu înaintarea în vârstă corpul trece prin numeroase schimbări, dar anumite obiceiuri pe care le avem pot fi nocive, în special după vârsta de 50 de ani.
  • Publicat:
Ai peste 50 de ani? 7 lucruri pe care trebuie să încetezi să le mai faci
Foto: shutterstock / Ai peste 50 de ani? 7 lucruri pe care trebuie să încetezi să le mai faci

Cu toții știm că odată cu înaintarea în vârstă corpul trece prin numeroase schimbări, dar anumite obiceiuri pe care le avem pot fi nocive, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar dacă te simți bine, organismul nostru are nevoie de mai multă atenție. Iată o listă cu șapte lucruri la care să renunți după vârsta de 50 de ani pentru a-ți menține sănătatea.

Nu mai consuma alcool în exces

Cel mai important lucru pe care persoanele trecute de 50 de ani trebuie să-l facă este acela de a renunța la consumul de alcool. Cel puțin în exces. Alcoolul este metabolizat diferit față de mâncare, iar din acest motiv apare grăsimea viscerală, care la rândul ei poate duce la alte probleme serioase de sănătate precum cancer, colesterol crescut, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și diabet. Vestea bună este că grăsimea viscerală poate fi controlată, iar dacă reduci consumul de alcool și îmbunătățești și alimentația, poți trăi mai mult și mai sănătos.

Nu mai asculta muzică tare

Persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să nu se mai expună zgomotelor puternice. Expunerea la zgomotele puternice este o modalitate sigură de a-ți pierde auzul, iar acesta fie poate fi un proces pe termen lung, fie poate apărea imediat. Dacă nu poți evita zgomotele puternice folosește dopuri de urechi sau alte modalități de protecție.

Nu mai spune DA la orice

Atunci când înveți să spui „NU” mai des, îți dai voie să ai mai mult timp pentru tine, în special reducând nivelul de stres. Există studii care demonstrează că dacă alegi să meditezi te bucuri de următoarele beneficii:

  • reduci durerile
  • reduci ricul de hipertensiune
  • reduci riscul sindromul de colon iritabil
  • reduci riscul de colită ulcerativă
  • reduci riscul de depresie
  • reduci riscul de anxietate
  • reduci riscul de insomnie

Nu petrece prea mult timp singur

Unul dintre secretele îmbătrânirii sănăroase este acela de a te conecta cu oamenii din jurul tău. Suportul emoțional este la fel de important ca dieta și sportul odată ce treci de vârsta de 50 de ani. Relațiile sănătoase cu oamenii te pot ajuta să ții depresia la distanță care, de cele mai multe ori, apare atunci când petreci prea mult timp singur. Suportul emoțional poate fi oferit și de prezența unui câine sau a unei pisici.

Nu face exerciții care să te solicite prea mult

Pentru vârsta de 50 de ani, exercițiile agresive precum genuflexiunile, săriturile de tip jumping jacks sau cele cu kettlebell ar trebui evitate pentru a nu provoca leziuni, mai ales că genunchii pot fi mai sensibili la acea vârstă. Afecțiunile de menisc pot duce la osteoartrită, iar articulațiile pot fi afectate. Indicat este să faci plimbări lungi și să ridici greutăți ușoare.

Acceptă semnele îmbătrânirii

Odată cu înaintarea în vârstă apar șoldurile, înălțimea este redusă, pielea de pe genunchi se lasă, sânii se lasă, apar ridurile și multe alte schimbări care sunt complet naturale. Încearcă să nu fii prea dur cu tine și să accepți toate aceste schimbări.

Dacă nu ai dureri nu înseamnă că nu ai osteoporoză!

Osteoporoza nu iartă pe nimeni! Atunci când nu prezintă simptome precum durere, nu înseamnă că nu există. În schimb, această afecțiune poate fi prevenită, iar odată ce apare, poate fi tratată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Sauna: beneficii și riscuri
Sauna: beneficii și riscuri
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan