Sauna: beneficii și riscuri

Saunele au fost folosite de mii de ani și sunt și astăzi populare. Mai mult de atât, sauna poate ajuta oamenii să se relaxeze și poate avea mult mai multe beneficii pentru sănătate.
  • Publicat:
Sauna: beneficii și riscuri
Sauna: Beneficii și riscuri sursa foto: shutterstock

Transpirația este cunoscută de mult timp ca fiind o terapie. Astăzi, saunele fac parte din viața de zi a popoarelor din Scandinavia, precum și din Rusia, Coreea de Sud și țări europene. Practica a fost adoptată și de americani.

Probabil ai auzit că dormitul într-o saună după o sesiune intensă de sală îți poate relaxa și detoxifia întregul corp. Cercetările actuale despre beneficiile saunelor sunt mixte. Dacă te gândești să adaugi sauna în rutina ta de sănătate și bunăstare, asigură-te că îți evaluezi, în primă fază, starea de sănătate actuală. Sauna nu este benefică pentru oricine.

Ce este sauna?

Sauna este o încăpere tipică, în interiorul căreia se află o temperatură ridicată de 70-100 grade celsius.  Saunele tradiționale finlandeze folosesc, de obicei, căldură uscată, cu o umiditate relativă care este adesea între 10 și 20%. În alte tipuri de saune, umiditatea este mai mare. Saunele în stil turcesc, de exemplu, implică un nivel mai mare de umiditate.

Sauna îți poate crește temperatura pielii la un nivel de 40 de grade celsius. Din cauza creșterii intense a temperaturii pielii, corpul tău va răspunde prin transpirație. Ritmul inimii devine mai accelerat, din cauză că întregul tău corp încearcă să-ți mențină pielea rece.

Posibile beneficii sănătoase oferite de saună

Când o persoană stă într-o saună, ritmul cardiac crește și presiune din vasele de sânge crește. Bătăile inimii pot crește la 100-150 bătăi pe minut în timpul folosirii saunei, iar acest lucru poate aduce beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:

Reduce durerile

Îmbunătățirea circulației poate fi de mare ajutor la reducerea tensiunilor mușchilor, la mișcarea articulațiilor și în reducerea durerilor de artrită.

Reduce nivelul de stres

Căldura din saună îmbunătățește circulația și implicit, ajută la relaxarea întregului corp. Acest lucru îți poate îmbunătăți întreaga stare.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Reducerea nivelului de stres atunci când folosești o saună poate fi legată de un risc mai mic de incidente cardiovasculare. Utilizarea saunei poate fi, de asemenea, asociată cu o tensiune arterială scăzută și o funcție îmbunătățită a inimii.

Deși studiile pot fi promițătoare, utilizarea saunei nu ar trebui să înlocuiască un program de exerciții fizice pentru a menține inima sănătoasă. În cazul exercițiilor fizice regulate, există mai multe dovezi care susțin beneficiile lor în menținerea sănătoasă a inimii și nu numai.

Reduce problemele pielii

O saună cu aer uscat usucă în aceeași măsură pielea. Cei cu probleme precum psoriazis ar putea află că simptomele lor se diminuează considerabil, odată cu folosirea saunei. În schimb, pentru persoanele cu dermatită, folosirea unei astfel de saune ar putea să facă mai mult rău.

Este de ajutor pentru persoanele cu astm

Persoanele cu astm bronșic pot beneficia de ameliorarea anumitor simptome ca urmare a utilizării saunei. O saună poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, la reducerea mucoaselor și la diminuarea stresului.

Posibile riscuri care pot apărea în urma saunei

Riscuri de tensiune arterială

Mutarea de la saună la piscină, adică de la căldură excesivă la apă rece, nu este recomandată, deoarece poate crește tensiunea arterială.

Utilizarea saunei poate provoca, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale, așa că persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să discute cu medicul lor pentru a se asigura că utilizarea saunei este sigură.

De asemenea, persoanele care au suferit un atac cerebral în trecut ar trebui să discute cu doctorul înainte de a folosi sauna.

Riscuri de deshidratare

Deshidratarea poate avea loc în urma pierderii lichidelor din corp prin transpirație excesivă.

Persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de rinichi, pot prezenta un risc mai mare de deshidratare.

Creșterea temperaturii poate duce, de asemenea, la amețeli și greață la unele persoane.

Precauții

Pentru a preveni apariția anumitor efecte negative pentru sănătate, se recomandă cu strictețe urmărirea precauțiilor.

Evită consumul de alcool

Alcoolul crește riscul de apariție a deshidratării, de hipotensiune, aritmii și moarte bruscă.

Limitează timpul petrecut în saună

Nu petrece mai mult de 20 de minute în saună. Dacă este prima oară când intri într-o saună, ar fi bine să nu stai mai mult de 5-10 minute. Odată ce ajungi să te obișnuiești cu temperatura ridicată, vei reuși să mărești timpul petrecut în saună la 20 de minute.

Bea multă apă

Orice tip de saună folosești, este necesar să bei multă apă pentru a echilibra transpirația excesivă. Ar trebui să bei 2-4 pahare de apă după ce ieși din saună.

Evită folosirea saunei în cazul în care ești bolnav

Ar trebui să aștepți până când te simți perfect sănătos înainte de a folosi sauna. În ceea ce privește femeile însărcinate sau persoanele ce prezint afecțiune precum tensiune arterială, acestea sunt sfătuite să ceară sfatul doctorului.

Supraveghează-i pe copii

Copiii de peste 6 ani pot folosi sauna fără probleme, dar este necesar ca aceștia să fie supravegheați în permanență. Nu ar trebui să petreacă mai mult de 15 minute în interiorul saunei.

Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, insider.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân