Cele mai frecvente mituri și informații false despre vaccinarea HPV

  • Publicat:
Cele mai frecvente mituri și informații false despre vaccinarea HPV
Foto: envato

Ezitarea părinților de a-și vaccina copiii împotriva HPV este o problemă globală. Nu doar în România oamenii se tem de efectele adverse ale vaccinului anti-HPV, problema persistând și în țări mari precum SUA, Brazilia, India sau Japonia.

Însă, odată cu pandemia de COVID-19, ezitarea privind vaccinarea HPV pare că s-a accentuat, pe fondul mesajelor alarmiste și false diseminate pe rețelele de socializare, spațiu unde oricine își poate da cu părerea despre orice în mod neavizat și neasumat, inclusiv în ceea ce privește medicina. Oamenii cad în capcana informațiilor false și a miturilor răspândite de diverse personaje fără nicio legătură cu domeniul medical, acceptând astfel, tacit, să își expună copiii, odată deveniți adulți și cu viață sexuală activă, unui risc major de dezvoltare a cancerelor determinate de infecția cu HPV.

Numeroase studii și date observaționale adunate în 15 ani de când sunt folosite milioane de doze de vaccinuri anti-HPV au arătat însă că acestea sunt eficiente, sigure și au foarte puține contraindicații.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ezitarea privind vaccinarea, care se referă la întârzierea sau refuzul administrării vaccinului, este una dintre cele 10 amenințări globale la adresa sănătății publice.

80% din populația sub 50 de ani, infectată cu HPV

Potrivit statisticilor, infecția cu HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală din lume, afectând peste 80% din populația cu vârsta sub 50 de ani. În 99% din cazuri, infecția cu HPV stă la baza dezvoltării cancerului de col uterin.

În fiecare an sunt diagnosticate în România aproximativ 3.300 de femei cu această maladie, aproape jumătate dintre ele pierzându-și viața, arată cel mai recent raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN). Cancerul de col uterin este, de altfel, principala cauză de mortalitate prin cancer la femei în 42 de țări din întreaga lume.

Însă virusul HPV poate provoca și alte tipuri de cancere, cum ar fi cancerul anal, vaginal, penian sau vulvar.

Toate aceste forme de cancer pot fi prevenite prin vaccinarea HPV, care și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea.

Studiile arată că în intervalul în care au fost utilizate vaccinurile anti-HPV au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV cu tulpinile  6, 11, 16 și 18 în țările cu acoperire vaccinală optimă (minim 80%), reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Cel mai recent vaccin anti-HPV apărut pe piață protejează împotriva celor mai periculoase nouă tulpini ale virusului human papillomavirus, respectiv 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 53 și 58.

Cu toate acestea, persistă în continuare câteva mituri și informații false despre vaccinarea HPV pe care oamenii trebuie să le cunoască.

Controlul anual și testul Papanicolau elimină necesitatea vaccinării HPV

FALS. La fel cum vaccinul anti-HPV, de unul singur, nu este suficient pentru a elimina complet riscul de cancer, nici controalele anuale și testele Babeș-Papanicolau sau, la nevoie genotiparea HPV, nu sunt de ajuns, în lipsa vaccinării. Aceste măsuri funcționează doar împreună!

Prin screening periodic pot fi depistate devreme leziunile precanceroase legate de infecția cu HPV, însă vaccinul reduce semnificativ riscul de infecție.

Rata de supraviețuire a femeilor care depistează la timp cancerul de col uterin este de 94%.

Așadar, este nevoie ca toate aceste măsuri preventive să fie luate împreună pentru a asigura un grad sporit de protecție.

Vaccinarea HPV nu este eficientă, sigură și nu se cunosc efectele pe termen lung

FALS. Vaccinurile anti-HPV au fost supuse unor analize amănunțite studiate temeinic, încă din 1997.

Datele observaționale acumulate în anii când sute de milioane de doze au fost folosite la nivel mondial confirmă siguranța și eficacitatea acestora.

De asemenea, posibilele efecte secundare sunt bine documentate și siguranța acestor vaccinuri a fost confirmată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și multe alte autorități medicale oficiale.

Vaccinarea HPV poate provoca insuficiență ovariană

FALS. Nu există nicio legătură între vaccinarea împotriva HPV și insuficiența ovariană – o tulburare care constă în pierderea capacității ovarelor de a produce cantitățile normale de hormoni (progesteron și estrogen) și de a elibera ovule, înainte de vârsta de 40 de ani.

Acest lucru a fost confirmat recent de un studiu de amploare realizat în Danemarca pe 950.000 de fete și femei, care a arătat că nu există nicio asociere între vaccinarea HPV și insuficiența ovariană.

Vaccinul anti-HPV poate cauza boli autoimune sau chiar decesul

FALS. Nu s-a descoperit nicio legătură de cauzalitate între vaccinarea HPV și apariția bolilor autoimune, a sindroamelor neurologice sau a altor afecțiuni cu potențial fatal.

Cele mai frecvente reacții adverse post-vaccinare împotriva HPV sunt: durere, umflături și roșeață temporare la locul de injectare.

Copiii nu trebuie vaccinați pentru că nu sunt activi sexual

FALS. Chiar dacă părinții consideră că vaccinul nu este necesar la copii, deoarece nu au încă viață sexuală, adevărul științific este că acesta are o eficiență mai ridicată dacă este administrat între 9 și 12 ani.

Studiile au arătat că administrarea vaccinului anti-HPV la vârste sub 15 ani favorizează un răspuns imunitar mai bun, cu alte cuvinte copiii și adolescenții vaccinați au titruri mai mari de anticorpi protectori.

Virusul HPV se ia prin atingere, astfel că purtarea prezervativului NU protejează! Se poate lua prin atingere cu mâna, de la un organ genital la altul, deci prin contact sexual non-penetrant. Acest lucru înseamnă că adolescentele care doresc să-și mențină himenul intact se pot contamina și pot disemina foarte ușor infecția.

De asemenea, se ia prin sex oral, prin sex anal, prin stimularea cu mâna a organelor genitale. Se mai ia și prin actul nașterii, de la mamă infectată la copil.

Băieții nu fac cancer de col uterin, deci nu au nevoie de vaccin

FALS. Pe lângă cancerul de col uterin, HPV este legat de cel puțin alte cinci tipuri de cancer: de vulvă, de penis, de cap și gât și cancer anal.

În consecință, se recomandă vaccinarea HPV atât la fete, cât și la băieți, pentru a asigura imunitate colectivă.

Nu are sens să fac vaccinul dacă am avut deja raporturi sexuale

FALS. Vaccinarea HPV este eficientă și dacă este efectuată mai târziu de vârsta adolescenței. E adevărat, eficiența e mai scăzută, dar asigură în continuare o protecție semnificativă împotriva cancerului de col uterin sau a altor forme de cancer asociate HPV care apar la bărbați.

Infecția cu HPV îmi asigură anticorpi „naturali”

FALS. Virusul HPV nu intră în circulația organismului și nu provoacă o infecție locală. Astfel, un răspuns al anticorpilor este scăzut sau absent.

Studiile arată că imunitatea „naturală” dobândită în urma infecției cu HPV asigură o protecție moderată împotriva noilor infecții, de cel mult 30% la femei. Răspunsul imunitar natural este insuficient pentru a controla noile infecții și este mult mai scăzut în comparație cu cel obținut în urma vaccinării HPV.

Potrivit studiilor, vaccinul anti-HPV are o eficacitate de până la 94% dacă este administrat la vârste sub 26 de ani.

Surse:

An HPV factsheet – Everything you need to know, openaccessgovernment.org

Impact and Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine: A Systematic Review of 10 Years of Real-world Experience, Clinical Infectious Diseases, 2016. https://doi.org/10.1093/cid/ciw354

Association Between Human Papillomavirus Vaccination and Primary Ovarian Insufficiency in a Nationwide Cohort. JAMA Netw Open. 2021. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.20391

Myths and fake messages about human papillomavirus (HPV) vaccination: answers from the ESGO Prevention Committee, 2022. https://ijgc.bmj.com/content/ijgc/32/10/1316.full.pdf

Human Papillomavirus Vaccine Efficacy and Effectiveness against Cancer. Vaccines (Basel), 2021. doi: 10.3390/vaccines9121413

Non-sexual HPV transmission and role of vaccination for a better future (Review), Exp Ther Med, 2020. doi: 10.3892/etm.2020.9316

Human Papillomavirus, StatPearls Publishing, 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448132/

Ten Threats to Global Health in 2019, World Health Organization. https://www.who.int/news-room/spotlight/ten-threats-to-global-health-in-2019

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”