5 modalități de a reduce cortizolul (hormonul de stres) în mod natural

  • Publicat:
5 modalități de a reduce cortizolul (hormonul de stres) în mod natural

Stresul este o senzație normală, dar să trăiești într-o stare constantă de stres nu este benefic pentru sănătatea ta. Din fericire, există moduri de a reduce cortizolul, ceea ce poate ajuta la ameliorarea stresului și, prin urmare, la îmbunătățirea atât a sănătății fizice, cât și a celei mintale.

Cortizolul, cunoscut și sub numele de „hormonul stresului”, este un hormon produs de glandele suprarenale. Este important să înțelegi că este normal ca valorile de cortizol, ca cele ale tuturor celorlalți hormoni, să fluctueze în funcție de momentul zilei, activitățile noastre, nivelurile de stres, modelele de somn și alți factori. Aceste fluctuații sunt o parte importantă a funcționării organismului.

Ce se întâmplă dacă nivelurile de cortizol sunt prea mari?

Deși hormonul joacă un rol cheie în organismul nostru, atunci când nivelurile de cortizol sunt prea mari, poți experimenta mai multe consecințe nedorite atât mintale, cât și fizice. Nivelurile cronice ridicate de cortizol pot contribui la reglarea proastă a stării de spirit, să interfereze cu învățarea și memoria și chiar să afecteze funcțiile imunitară și metabolică.

Cum să scazi nivelurile de cortizol

Stresul este o cauză semnificativă a nivelurilor ridicate de cortizol. Dacă te îngrijorezi cu privire la efectele stresului sau la nivelurile tale de cortizol, este întotdeauna cel mai bine să vorbești cu medicul tău. Între timp, experții sugerează să încerci unele dintre strategiile de mai jos pentru a reduce natural nivelurile de cortizol.

Asigură-te că dormi suficient

Ajustarea programului tău de somn este cheie pentru reglarea nivelurilor de cortizol. Încearcă să ai între șapte și nouă ore de somn de calitate în fiecare noapte pentru a menține cortizolul sub control. 

Adoptă o dietă echilibrată

O dietă echilibrată poate, de asemenea, ajuta la reglarea cortizolului. Asigură-te că alegi o dietă cu vitamine și minerale adecvate, în special magneziu și acizi grași omega-3.

Identifică factorii de stres

Vezi ce aspecte ale vieții tale sunt stresante. Identificând factorii de stres, poți găsi apoi modalități de a-i gestiona și, în mod ideal, de a reduce cortizolul. Poți să consulți un psiholog pentru ajutor în gestionarea stresului.

Meditează 

Meditația este o tehnică excelentă de relaxare care a demonstrat că reduce nivelurile de cortizol. Încearcă relaxarea progresivă a mușchilor, care este un tip de meditație ce încurajează concentrarea asupra diferitelor părți ale corpului, de la cap până la degetele de la picioare, și ajută la eliberarea tensiunii făcându-te mai conștient de senzațiile corpului.

Încearcă respirația profundă

Exercițiile de respirație profundă sunt o altă tehnică puternică pentru reducerea cortizolului și scăderea stresului. Exercițiile de respirație au demonstrat chiar că reduc tensiunea arterială. Există numeroase exerciții de respirație conștientă pe care le poți încerca, vezi după ce le testezi care dă cele mai bune rezultate. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân