5 beneficii surprinzătoare pe care le are sauna pentru sănătate

  • Publicat:
5 beneficii surprinzătoare pe care le are sauna pentru sănătate

Pentru cea mai mare parte dintre noi, o saună este doar acel dulap de lemn încălzit ascuns în colțul vestiarului de la sala de sport la care mergem. Dar petrece oricât de puțin timp în Finlanda și vei realiza că o saună este probabil cea mai puțin utilizată facilitate pe care sala de sport o are de oferit.

Finlandezii iubesc saunele – au unele private în casele și apartamentele lor, precum și unele comunitare unde poți transpira în timp ce te pui la curent cu cele mai recente bârfe. Se pare că există multe cercetări care să susțină acele sesiuni de transpirație, de asemenea. Iată cinci beneficii pentru sănătate ale saunei, pe care ar trebui să le știi:

Sauna este benefică pentru sănătatea ta mintală

Dacă te-ai plictisit de rutina ta obișnuită de îngrijire personală, condimenteaz-o cu o vizită la saună. „Cercetările noastre recente arată că saună îmbunătățește echilibrul sistemului nervos autonom cardiac, ducând la o creștere a tonusului vagal și la o scădere a tonusului simpatic și la o mai bună variabilitate a frecvenței cardiace”, spune cardiologul Jari Laukkanen. Practic, aceasta înseamnă că o sesiune în saună poate duce la relaxarea atât a corpului, cât și a minții. „Studiile noastre sugerează, de asemenea, o asociere inversă puternică între sauna frecventă și riscul viitoarelor tulburări psihotice”, adaugă el. „Utilizarea saunei ar putea reduce efectiv riscul de tulburări mintale, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.”

Te ajută să-ți ții tensiunea arterială sub control

Într-un studiu din 2017 realizat de Dr. Laukkanen și colegii săi (publicat în American Journal of Hypertension), bărbații care mergeau la saună de 4 până la 7 ori pe săptămână aveau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială în comparație cu cei care mergeau doar o dată pe săptămână. Există câteva motive pentru acest lucru: în primul rând, pe măsură ce temperatura corpului tău crește în saună, vasele de sânge se dilată. Făcând acest lucru în mod regulat, stratul interior al vaselor tale de sânge ajung să funcționeze mai bine, ceea ce poate îmbunătăți în general tensiunea arterială. În plus, pierzi lichide corporale atunci când transpiri în saună, ceea ce joacă un rol în tensiunea arterială. Și, în plus, relaxarea pe care o simți după o sesiune în saună poate contribui și la tensiunea ta arterială scăzută.

Sauna îți stimulează sistemul imunitar

Timpul petrecut într-o saună poate fi și mai important în timpul sezonului rece și al gripei. O singură sesiune de 15 minute în saună poate crește numărul de globule albe, limfocite, neutrofile și bazofile – toate semne ale unui sistem imunitar stimulat – conform unui studiu din 2013 realizat de cercetători din Polonia. Efectele au fost chiar mai accentuate în rândul sportivilor. Cercetătorii spun că stresul la care este supus corpul tău de căldura saunei îi oferă sistemului tău imunitar un mic impuls.

Îmbunătățește funcția inimii

Când Dr. Laukkanen și alți cercetători au urmărit bărbați finlandezi la 20 de ani după ce datele inițiale de sănătate au fost colectate, au descoperit un lucru interesant: cu cât participanții la studiu mergeau mai des la saună și petreceau mai mult timp acolo, cu atât erau mai puțin susceptibili să fi murit din cauza unui atac de cord sau a bolii cardiace în acea perioadă. Studiul a fost publicat în 2015 în JAMA Internal Medicine. Sauna regulată poate îmbunătăți sănătatea inimii prin creșterea elasticității vaselor de sânge, reducerea rigidității arteriale, îmbunătățirea reglării sistemului nervos autonom și reducerea tensiunii arteriale sistemice, conform Dr. Laukkanen.

Sauna îți reduce riscul de accident vascular cerebral

Bărbații și femeile care mergeau la saună de 4 până la 7 ori pe săptămână aveau cu 61% mai mică probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care mergeau la saună doar o dată pe săptămână, conform unui studiu din 2018 realizat de Dr. Laukkanen și colegii săi, publicat în jurnalul Neurology. Legătura a persistat chiar și atunci când au controlat factorii de risc pentru accident vascular cerebral precum diabetul, indicele de masă corporală, consumul de alcool și activitatea fizică. Cercetătorii nu sunt siguri exact de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi o combinație a tuturor motivelor deja menționate.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân