5 afecțiuni comune care se agravează în timpul iernii și ce poți face pentru ameliorarea simptomelor acestora

Multe persoane cu afecțiuni cronice spun că simptomele lor se înrăutățesc în timpul iernii. Dacă te numeri printre ele, s-ar putea să știi despre ce vorbim. Îți spunem cinci dintre bolile incriminate.
  • Publicat:
5 afecțiuni comune care se agravează în timpul iernii și ce poți face pentru ameliorarea simptomelor acestora

Dacă suferi de o boală cronică, s-ar putea să observi că simptomele tale se înrăutățesc în anumite luni. Iarna poate fi în mod deosebit dificilă pentru cei cu afecțiuni cronice, din cauza temperaturilor scăzute, a umidității, dar și a schimbărilor frecvente de presiune. 

Iată cinci afecțiuni comune care se agravează în timpul iernii și ce să faci pentru a le ameliora simptomele:

Astm

Astmul determină îngustarea și umflarea căilor respiratorii, făcând dificilă respirația. Aerul rece este un declanșator frecvent pentru cei care suferă de astm. Poartă mască, așa cum făceai în pandemie, pentru a împiedica pătrunderea de aer rece în plămâni. Măștile medicinale pot preveni crizele de astm, pentru că încălzesc aerul  înainte să intre în căile respiratorii.

La fel, calitatea proastă a aerului în interior poate agrava astmul. Schimbă mai des filtrele aparatelor de purificarea a aerului, mai ales dacă locuiești în casă cu fumători sau cu animale de companie.

Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică este cunoscut și sub denumirea de encefalomielită mialgică. Acesta provoacă o oboseală debilitantă – până în punctul în care începe să interfereze cu capacitatea ta de a munci sau de a avea o viață de familie normală.

Iarna, din cauza temperaturilor scăzute și a zilelor cu puțină lumină, simptomele se agravează. Ce poți face pentru a le ameliora? Exerciții fizice, acupunctură, masaj și vizite recurente la psiholog, pentru că în majoritatea cazurilor, encefalomielită mialgică este însoțită de depresie.

Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este o afecțiune a pielii și a articulațiilor care poate produce o suferință considerabilă. Provocă durere și deteriorare a articulațiilor, cu sau fără semnătura psoriazisului, erupția cutanată. Dacă dezvolți coji, acestea ar putea să se agraveze în această perioadă a anului.

Diverse medicamente pot încetini progresia artritei psoriazice. Ar trebui să consulți un reumatolog specializat în bolile țesuturilor conjunctive. Cremele topice pot ameliora cojile, dar nu pot vindeca afecțiunea.

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune dermatologică inflamatorie, cronică și care se manifestă prin piele înroșită (eritem), vase de sânge dilatate, vizibile, erupții de coșuri și papule. Această afecțiune poate afecta și ochii, făcându-i roșii și provocându-ți senzații de arsură. Iarna, simptomele se pot agrava, așa că este necesar să faci și niște schimbări în rutina ta zilnică. Folosește produse de îngrijire destinate tipului tău de piele. Utilizează detergent fără parfum și evită uleiurile esențiale, care te pot irita. Dar, mai ales, încearcă să identifici ce îți intensifică simptomele. În multe cazuri, „vinovații” sunt alimentele picante și alcoolul, spre exemplu.

Lupus

Lupusul este o altă boală autoimună care se poate agrava în lunile de iarnă. Pacienții experimentează adesea o erupție cutanată specifică întinsă de-a lungul nasului, până la obraji.

Cu toate acestea, s-ar putea să observi și o ușoară ameliorare a simptomelor tale. Cercetătorii care studiază boala au descoperit o asociere între umiditatea și temperatura ridicate și intensificarea episoadelor inflamatorii.

Foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân