Rozaceea: cum o ţinem sub control cu ajutorul laserului

Rozaceea poate fi ţinută sub control cu ajutorul laserului PDL V-Beam, una dintre cele mai de succes modalităţi.
  • Publicat:
Rozaceea: cum o ţinem sub control cu ajutorul laserului
FOTO: 123rf.com / Rozaceea:cum o ţinem sub control cu ajutorul laserului

O afecţiune cronică inflamatorie a pielii este rozaceea. Aceasta afectează cel mai adesea faţa şi se agravează în timp, influenţând negativ calitatea vieţii şi încrederea în sine a celor care se confruntă cu ea atât ca urmare a formei inestetice de manifestare, cât şi a episoadelor de acutizare. Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog, menţionează că PDL V-Beam, cel mai bine vândut laser de tip dye din lume şi totodată standardul cel mai ridicat al laserelor vasculare este una dintre cele mai de succes modalităţi de a ţine sub control această afecţiune.

Simptome ale rozaceei

Principalele simptome ale rozaceei sunt roşeaţa şi vasele de sânge vizibile, însoţite în unele cazuri de denivelari mici, roşii, pline de puroi. Printre opţiunile de ameliorare a acestor simptome s-au remarcat tratamentele laser şi terapiile pe bază de lumină, care ajută la eliminarea vaselor de sânge vizibile de pe faţă, a rosetei şi îmbunătăţesc vizibil textura pielii. Conform Academiei Americane de Dermatologie, aceste proceduri aduc o reducere de 50  până la 75% a simptomelor rozaceei după unul pana la trei tratamente, rezultate care se menţin pana la 2 ani.

Laserul vascular PDL V-Beam

PDL V-Beam aduce rezultate mai bune decât oricare alt laser sau sistem IPL în tratarea leziunilor vasculare şi pigmentare ale pielii, cu mai putin disconfort pentru pacient şi într-un număr mai redus de şedinţe. Aparatul şi-a dovedit eficienţa şi în tratamentul altor leziuni, printre care telangiectazii, venişoare, angioame, cicatrici acneice etc. şi reprezintă, de asemenea, o opţiune excelentă de pretratare pentru a îmbunătăţi rezultatele tratamentelor cu CO2 fractionat.

“PDL V-Beam funcţionează prin aplicarea în zonele tratate ale pielii a unui fascicul intens de lumină, care este absorbit fie de hemoglobina din vasele de sânge din piele, fie de melanina din zonele pigmentate, în funcţie de afecţiunea tratată. Căldura acumulată de vasele mici de sânge duce la distrugerea şi eventual dispariţia acestora. La nivel macroscopic, acest lucru are ca efect diminuarea imediată a roşeţei, venişoarelor, pigmentării, îmbunătăţirea texturii pielii şi a porilor măriţi. Disconfortul este minim pentru pacient, majoritatea raportând încălzirea zonei tratate şi o senzaţie similară unei arsuri solare minore”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Factori precum vârsta, culoarea şi tipul leziunilor, precum şi localizarea pe corp, toate determină gradul de succes al tratamentului.

Riscuri şi efecte adverse

Procedura nu presupune riscuri pentru pacient şi aduce un disconfort minin, nefiind necesară anestezia.

“În plus, pielea tratată este protejată suplimentar prin metoda de răcire dinamică a aparatului Candela, DCD, care oferă o ceaţă de răcire pe piele înainte de emiterea pulsului laser. Această ceaţă de răcire creşte confortul în timpul tratamentului, şi protejează pielea în acelaşi timp, pentru a minimiza efecte secundare cum ar fi roşeaţa”, explică specialistul dermatolog.

Unii pacienţi experimentează roşeaţa imediat după tratament, dar aceasta dispare în general după câteva ore. Ocazional, poate apărea o reacţie purpurică, asemănătoare unei vânătăi, care dispare în 3-5 zile în totalitate. Permanenţa rezultatelor obţinute depinde de multi factori, cum ar fi afecţiunea tratată sau stilul de viaţă al pacientului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân