30 de alimente care stimulează starea de spirit și pe care ar trebui să le încerci

Iată o gamă largă de alimente care conțin vitamine și minerale esențiale pentru a combate depresia, anxietatea și oboseala, și pentru a îmbunătăți starea de spirit în general.
  • Publicat:
30 de alimente care stimulează starea de spirit și pe care ar trebui să le încerci
30 de alimente care stimulează starea de spirit și pe care ar trebui să le încerci Sursa foto: Profimedia

Există o serie de alimente care stimulează starea de spirit. Atunci când suntem într-o stare de oboseală sau de stres, suntem tentați să apelăm la alimente bogate în carbohidrați rafinați sau zahăr, care pot avea un efect negativ asupra stării noastre de spirit pe termen lung. Însă există multe alimente sănătoase și delicioase care pot stimula starea noastră de spirit și ne pot ajuta să ne menținem energizați și fericiți pe parcursul întregii zile.

În acest articol, vom explora 30 de alimente care pot îmbunătăți starea de spirit și care merită să fie incluse în dieta noastră zilnică. De la fructe și legume proaspete la nuci și semințe, aceste alimente vor adăuga nu doar savoare, ci și o doză de fericire în viața ta.

Ciocolată neagră

În 2012, cercetătorii de la Centrul de Cercetare Nestlé din Elveția au descoperit că ciocolata neagră reduce hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, situație care, la rândul său, îmbunătățește starea de spirit.

Somon

Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Britanic de Psihiatrie a concluzionat că persoanele care au deficiențe de vitamina D sunt mai susceptibile să se simtă deprimate. În timpul sezonului rece, mulți oameni suferă de deficiențe de vitamina D. Din fericire, alimente precum somonul conțin această vitamină esențială.

Sardine

În cazul în care consideri că somonul este prea costisitor, alege sardinele la conservă. Acestea sunt bogate în omega-3, precum și în vitaminele D, B3 și B12.

Ouă (gălbenușurile de ou)

Timp de ani de zile, ouăle au avut o reputație proastă, dar gălbenușurile de ou sunt bogate în vitaminele D, B2 și B12 – și sunt ușor de gătit! Le poți pune într-o salată sau poți pregăti o delicioasă omletă cu legume.

Pentru o opțiune mai sănătoasă, fierbe ouăle în loc să le prăjești.

Nuci

În loc să mănânci chips-uri ca gustare, ia o mână de nuci . Această gustare delicioasă este plină de magneziu – un mineral care ajută la combaterea stresului și depresiei.

Sparanghel

Simți iritabilitate? Mănâncă mai mult sparanghel! Această legumă verde este bogată în acid folic (folat), un tip de vitamină B. Studiile au arătat că pacienții care suferă de depresie au adesea niveluri scăzute de acid folic.

Chiar dacă nu te simți iritabil, poți beneficia în continuare de consumul de sparanghel. Printre altele, este plin de triptofan, un aminoacid care îți îmbunătățește starea de spirit.

Semințe de in

O sursă bună de omega-3, semințele de in cresc nivelurile de serotonină din corp – un neurotransmițător care este asociat cu o bună de spirit.

Dar amintește-ți că trebuie să macini semințele de in pentru a beneficia în totalitate de proprietățile lor.

Lapte

Laptele este bun pentru oasele tale, plus că vitamina D pe care o conține te ajută să învingi melancolia din sezonul rece.

Turmeric

Cultivat de secole în India, astăzi turmericul poate fi găsit în orice supermarket. Din păcate, nu mulți oameni îl folosesc în bucătăria lor, în ciuda faptului că această condiment stimulează producția de serotonină – cunoscută și sub denumirea de hormonul fericirii.

Șofran

Șofranul este un alt condiment exotic rar folosit care are numeroase beneficii pentru corp și minte. Un studiu publicat în Iran a indicat că șofranul a fost la fel de eficient ca unele antidepresive în tratarea depresiei ușoare și moderate, împreună cu tulburările de dispoziție.

Rozmarin

Probabil că ai niște rozmarin ascuns în dulapul cu condimente – aproape toată lumea are. Rozmarinul este accesibil și ușor de găsit. În plus față de combaterea depresiei, anxietății și oboselii, este unul dintre cele mai bune arme împotriva insomniei cauzate de schimbările sezoniere.

Cimbru

Cimbrul face mai mult decât să adauge gust mâncărurilor – această plantă te poate ajuta să zâmbești! Litiul prezent în cimbru acționează ca un antidepresiv și te ajută să adormi mai repede.

Spanac

Spanacul este o sursă bună de magneziu, antioxidanți, omega-3 și vitaminele B9, C și K. Toate acestea controbuie la reducerea stărilor de stres și depresie.

Varză de Bruxelles

Nu te lăsa descurajat de gustul amărui al varzei de Bruxelles. Aceasta este un aliment excelent pentru sănătatea ta mentală. Datorită concentrației ridicate de omega-3, varza de Bruzelles combate depresia și îți îmbunătățește dispoziția.

Kale

La fel ca varza de Bruxelles, varza kale este plină de omega-3. De asemenea, conține și mai multe vitamine A, C și K decât spanacul.

Broccoli

Broccoli este o legumă ieftină și ușor de gătit. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a combate depresia datorită concentrației sale ridicate de acid folic.

Salată romaine

Chiar dacă nu ești un fan al salatelor, poți mânca salată romaine în fiecare zi. Cum? Pusă în sandwich-uri. Îți va face prânzul mai gustos și va combate tulburarea afectivă sezonieră în același timp. Ca majoritatea legumelor verzi, salata romaine conține mult acid folic.

Portocale

Studiile efectuate în 2010 de cercetătorii de la Spitalul General Evreiesc din Montreal și de la Institutul Lady Davis au arătat că vitamina C are un impact pozitiv asupra stării de spirit. Portocalele sunt disponibile aproape tot timpul anului și sunt pline de vitamina C.

Kiwi

Contrar opiniei populare, kiwi are o concentrație mai mare de vitamina C decât portocalele. Acest fruct combate agresivitatea, iritabilitatea și depresia.

Mure

Nu vă lăsați înșelați de dimensiunea lor mică. Murele sunt bogate în vitamina C, magneziu și antioxidanți.

Boabe de soia

Pe lângă faptul că voavele de soia sunt o sursă excelentă de fier, acestea mai conțin și omega-3, proteine și vitaminele C și B3. Veți fi mai puțin obosit și într-o dispoziție mai bună dacă le consumați regulat.

Ovăz

Nu știți ce să mâncați la micul dejun? Încercați ovăzul! Abundă în triptofan, un aminoacid care stimulează producția de serotonină în corp.

Un studiu de la Universitatea McGill a dovedit că oamenii cu niveluri scăzute de serotonină tind să fie mai solitari, supărați și depresivi.

Grepfrut

Deși conține un pic mai puțină vitamina C decât portocalele, grepfrutul este totuși excelent pentru starea de spirit. Concentrația lui mare de vitamina B9 stimulează corpul să producă serotonină.

Dacă luați medicamente, asigurați-vă doar că grepfrutul nu interacționează cu acestea. Și dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Ciuperci Shiitake

În ciupercile Shiitake proaspete există mai multă vitamina D decât în două ouă mari fierte. Mai mult, acest tip de ciupercă este bogată în antioxidanți, cupru și seleniu.

De asemenea, puteți înlocui ușor ciupercile albe obișnuite cu aceste ciuperci negre în aproape orice rețetă. Ați încercat vreodată orezul cu ciuperci shiitake? Este pur și simplu delicios!

Iaurt

În fiecare dimineață, includeți iaurtul în micul dejun. Seara, înlocuiți biscuiții cu iaurtul preferat. În plus, iaurtul conține aproape la fel de multă vitamină D ca laptele.

Popcorn

Popcorn-ul făcut acasă, fără unt sau sare, este excelent pentru sănătatea fizică și mentală. În plus, față de valoarea sa scăzută a indexului glicemic, el stimulează producția de serotonină în corp.

Stridii

Stridiile, considerate afrodiziace, sunt încărcate cu zinc. De fapt, consumul a doar o stridie medie vă va oferi aproximativ 60% din doza zilnică recomandată. Acest mineral este cunoscut pentru faptul că relaxează mintea și echilibrează starea de spirit.

Curcan

Curcanul este minunat în timpul sărbătorilor – dar ar trebui să-l consumați pe tot parcursul anului. De ce? Pentru că această carne slabă conține mult triptofan, un aminoacid care ne face mai fericiți.

Banane

Bananele sunt populare în întreaga lume datorită gustului lor dulce. Acest fruct delicios are, de asemenea, multiple beneficii pentru sănătate. Magneziul său oferă o stare de spirit bună, vitamina B6 crește producția de dopamină și serotonină, iar nivelurile sale ridicate de potasiu cresc nivelurile de energie.

Ceai

Te simți deprimat? Obosit? Ineficient? Bea ceai! Un studiu publicat în Journal of Clinical Nutrition din America susține că este una dintre cele mai bune băuturi pentru minte.

Datorită multor componente pe care le conține, ceaiul este, de asemenea, o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți starea de spirit. De exemplu, L-Theanina, un aminoacid, relaxează corpul, reduce stresul și îmbunătățește atenția.

Surse: msn.com, goodhousekeeping.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being