3 semne ale cancerului pe care le poți sesiza doar când mănânci sau bei

Anumite simptome pe care le ai în timp ce mănânci sau bei pot indica existența cancerului de esofag.
  • Publicat:
3 semne ale cancerului pe care le poți sesiza doar când mănânci sau bei
Foto: Shutterstock

Cancerul de esofag poate da anumite simptome care sunt sesizate în special atunci când mănânci sau bei. Chiar dacă nu se cunoaște cu certitudine cauza acestui tip de cancer, există câțiva factori de risc asociați, cum ar fi: fumatul, consumul de alcool pe o perioadă lungă, expunerea la anumite chimicale, refluxul gastroesofagian, greutatea excesivă, dieta dezechilibrată, bogată în carne roşie şi săracă în legume şi fructe.

Cu cât cancerul de esofag este descoperit și tratat mai devreme, cu atât șansele de reușită și de supraviețuire sunt mai mari. Din acest motiv este important să cunoști semnele ce pot indica existența acestui tip de cancer și să te adresezi medicului dacă te confrunți cu ele.

Dificultatea la înghițire

Disfagia sau dificultatea la înghițire poate duce la tuse sau senzație de sufocare. De asemenea, persoana care se confruntă cu această problemă simte că îi rămâne mâncarea blocată în gât.

Excesul de salivă, incapacitatea de a mesteca alimentele corect și zgomotul puternic, gâlgâitul în timp ce mănânci sau bei sunt alte semne ce pot însoți disfagia.

Arsuri în capul pieptului

Senzația de arsură în capul pieptului care persistă mai mult de 3 săptămâni nu trebuie ignorată, deoarece poate fi un semn al cancerului de esofag.

Aceasta poate fi însoțită de durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului (dispepsie), precum și de un gust acru și neplăcut cauzat de refluxul acid, potrivit Cancer Research UK.

Astfel de simptome apar de regulă la scurt timp după ce mănânci sau bei.

Durere în gât sau în spatele sternului

Durerea resimțită la nivelul gâtului și cea din spatele sternului (toracică) sau dintre omoplați sunt, de asemenea, sugestive pentru cancerul de esofag.

Acestea se pot înrăutăți la înghițire sau când apar simptome de indigestie. Totodată, pot fi însoțite de tuse (uneori cu sânge), senzația că „îți vine înapoi în gât” mâncarea, răgușeală și scaune de culoare închisă.

Din cauza dificultăților la înghițire și a celorlalte simptome care îngreunează procesul de masticație, persoana respectivă se poate confrunta cu lipsa poftei de mâncare și pierdere aparent inexplicabilă în greutate ca urmare a unui apoi aport caloric mult mai mic – simptom care, de altfel, este prezent la aproape jumătate din bolnavii de cancer de esofag.

Desigur, nu întotdeauna aceste simptome ascund cancerul de esofag, dar este bine să vă adresați medicului dacă vă fac probleme de mult timp, pentru a descoperi cauza și vă oferi cel mai eficient tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”