Senzația de nod în gât sau de sufocare (globul faringian): din ce cauză apare și cum poate fi ameliorată

17.09.2020 | Rotaru Paula
Senzația de nod în gât sau de sufocare (globul faringian): din ce cauză apare și cum poate fi ameliorată

Senzația de nod în gât poate indica existența globului faringian (senzația de globus), care provoacă disconfort, dar nu afectează respirația sau actul deglutiției (al înghițirii). Chiar și așa, globul faringian le poate provoca oamenilor ce îl experimentează sentimente neplăcute, inclusiv anxietate marcată. Explicația constă în faptul că globul faringian poate da impresia de asfixie (sufocare).

Se estimează că aproximativ 4% dintre persoanele care solicită îngrijiri medicale la secțiile ORL vor acuza simptome caracteristice globului faringian. De asemenea, se consideră că până la 78% dintre pacienții cu glob faringian vor solicita ajutor în alte părți decât cabinetele ORL.

Senzația de nod în gât, că un anumit obiect sau o anumită formațiune tumorală ar putea exista la nivelul gâtului poate fi foarte înspăimântătoare, iar persoanele cu senzație de globus pot fi mai susceptibile să solicite asistență medicală promptă decât cele care au alte simptome. În majoritatea cazurilor, cauza nu este gravă, iar sfatul medical este cea mai bună soluție.

În acest articol sunt prezentate mai multe detalii despre senzația de nod în gât, incluzând cauzele ei și momentele în care oamenii ar trebui să solicite ajutor medical. De asemenea, sunt prezentate abordările prin care senzația de glob faringian poate fi diminuată sau eliminată.

Pagina 1 din 6