Dacă iei pastile de diabet sau anticoagulante, evită acest ulei. Le scade eficiența și îți pune în pericol sănătatea

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dacă iei pastile de diabet sau anticoagulante, evită acest ulei. Le scade eficiența și îți pune în pericol sănătatea
Sursa foto: Shutterstock

Ulei de oregano – poate avea efecte antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare și antitumorale. Este un adjuvant în afecțiuni precum viroze respiratorii, tulburări gastrointestinale, parazitoze, acnee, psoriazis, negi și varice.

Ulei de oregano: potențiale beneficii

Chiar dacă se folosește empiric ulei de oregano pentru ameliorarea diverselor probleme de sănătate, studiile de oameni încă nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește beneficiile reale ale acestuia.

Totuși, cercetări preliminare in vitro au indicat că folosirea de ulei de oregano ar putea avea anumite efecte benefice precum:

  • Uleiul de cimbru și cel de oregano ar putea ameliora simptomele colitei, o afecțiune intestinală inflamatorie, arată un studiu publicat în Mediators of Inflammation.
  • Un studiu de laborator a indicat că folosirea uleiului de oregano (intern) ar putea reduce riscul de apariție a candidozei.
  • Ar putea proteja împotriva unor infecții bacteriene, cum este cea cu stafilococul auriu, arată un studiu publicat în Toxicology Mechanisms and Method.
  • O altă cercetare arată că uleiul de oregano ar putea distruge bacteria Shigella care provoacă dizenterie.

Posibile reacții adverse ale uleiului de oregano

Uleiul esențial de oregano nu trebuie luat intern decât la recomandarea unui medic!

Persoanele cu alergii la oregano, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, măghiran, isop, cimbru, lavandă trebuie să evite uleiul de oregano.

De evitat uleiul de oregano în timpul sarcinii – ar putea duce la avort spontan!

Persoanele cu afecțiuni hematologice, de asemenea, trebuie să evite să ia ulei de oregano intern, pentru că sunt la risc să dezvolte hemoragii majore. Totodată, este contraindicată folosirea acestui ulei înaintea unei intervenții chirurgicale.

Uleiul de oregano poate să scadă nivelul glicemiei, așa că nu trebuie administrat fără recomandarea unui medic specialist.

Printre reacțiile adverse uzuale ale administrării de ulei de oregano intern se numără tulburările gastrointestinale – crampe, diaree, greață.

Când este folosit pe piele, uleiul de oregano trebuie întotdeauna diluat, altfel poate cauza arsuri sau iritații.

Uleiul de oregano – interacțiuni cu medicamente

Uleiul de oregano poate interacționa cu anumite medicamente și suplimente, așa că nu se recomandă administrarea lui fără a se consulta înainte medicul.

Nu se va lua ulei de oregano dacă se urmează tratament cu:

De menționat că aportul de fier, zinc și cupru din alimentație este scăzut ca urmare a folosirii uleiului de oregano.

Din cauza cercetărilor insuficiente, uleiul de oregano nu trebuie să înlocuiască un tratament alopat și nici să fie luat în paralel fără indicația clară a unui medic, deoarece există riscul de reacții adverse. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia