Luminița Nopții (Evening Primrose), o plantă miraculoasă pentru sănătatea ta

De la sănătatea pielii la menținerea echilibrului hormonal, descoperă care sunt toate beneficiile plantei Luminița Nopții (Evening Primrose).
  • Publicat:
Luminița Nopții (Evening Primrose), o plantă miraculoasă pentru sănătatea ta
Evening primrose oil in bottle, softgels and flowers on wooden table

Dintre toate plantele medicinale pe care natura ni le pune la dispoziție, azi vă prezentăm una care, datorită efectelor sale beneficii, și-a câștigat titulatura de „vindecătoarea regelui”, bineînțeles asta în secolul al XVII-lea. 

Cunoscută în spațiul autohton drept Luminița Nopții sau Onagru – a nu se confunda cu Ciuboțica cucului/Primula officinalis – această plantă cu flori galbene foarte frumoase este originară din America de Nord, iar semințele ei sunt folosite pentru extracția prin presare la rece a uleiului de Evening Primrose.

Nativii americani foloseau acest ulei pentru a vindeca rănile și pentru a trata durerile de stomac sau durerile din gât.

Deși o perioadă ceva mai lungă de timp, numele ei Evening Primrose (cu denumirea științică Oenothera biennis) nu a mai fost atât de des vehiculat, de curând a revenit pe buzele fitoterapeuților.

Ai o sumedenie de posibilități de achiziție, din magazine cu produse naturiste, farmacii sau de pe diferite platforme online: sub formă de ulei sau ca suplimente alimentare orale, Evening Primrose poate fi o metodă alternativă de tratare a multor afecțiuni sau pur și simplu de îmbunătățire a sistemului imunitar.

Mai jos, descoperă câteva dintre cele mai importante beneficii ale plantei medicinală Evening Primrose sau Luminița Nopții, unele atestate de studii științifice, altele încă în curs de confirmare.

Beneficii generale

Uleiul de Luminița Nopții (Evening Primrose) conține o cantitate mare de acid gama-linolenic, un acid gras esențial polinesaturat din grupa Omega-6 cu rol antioxidant, antiinflamator și protector la nivel de ADN.

Acizii grași esențiali sunt necesari pentru sănătatea generală a organismului, doar că acesta nu îi poate produce de unul singur –  trebuie să-i obții din dieta zilnică.

Corpul tău are nevoie de un echilibru între acizii grași esențiali, cum ar fi omega-6 și omega-3, regăsit în uleiul de pește pentru reglarea funcției imunitare și a funcțiilor creierului, precum și în dezvoltarea și creșterea copiilor.

Mai mult, grăsimile sunt purtători ai vitaminelor solubile cum ar fi vitamina A, vitamina E, Vitamina D și K. De exemplu, grăsimile alimentare sunt necesare pentru conversia carotenului în vitamina A și joacă un rol la fel de important în conversia mineralelor.

Uleiul de Luminița Nopții (Evening Primrose) este bogat și în vitamina E și fitosteroli (reduc nivelele plasmatice ale colesterolului total cât și a LDL-colesterolului prin scăderea absorbției de colesterol).

Rar găsit în uleiurile vegetale în procente atât de mari, acidul gama-linolenic este extrem de benefic în calmarea durerii.

Sănătatea pielii și a părului

Acnee

Mai multe studii realizate până-n prezent au demonstrat că uleiul de primulă are un efect excepțional în ceea ce privește sănătatea pielii: îmbunătățește semnificativ fermitatea și elasticitatea acesteia, împiedicând uscarea și asprimea pielii.

Proprietățile de creștere a nivelului de hidratare, precum și cele antiinflamatoare contribuie la combaterea acneei sau a eczemelor.

Utilizat intern sau extern, curăță pielea și previne acneea hormonală, având un rol important în structura celulară, îmbunătățind funcția sistemului nervos și elasticitatea pielii.

Deși nu există încă suficiente studii clinice pentru a demonstra legătura de cauzalitate între uleiul de Evening Primrose și vindecarea acneei, mulți dermatologii o recomandă ca parte din tratamentul anti-acnee.

Căderea părului

Cea mai bună metodă de combatere a căderii părului, mai ales în cazul femeilor și bărbaților predispuși la acest tip de afecțiune, constă în tratamentul cu suplimente pe bază de extras de Evening Primrose, având în vedere că acestea ameliorează inflamațiile și combat uscarea pielii.

Un astfel de efect se extinde și la nivelul scalpului, ceea ce stimulează creșterea părului și întreține sănătatea lui.

Ameliorarea simptomelor specifice menopauzei

Uleiul de primulă ameliorează simptomele specifice menopauzei precum bufeurilor, reducând inclusiv gradul de severitate, frecvența și durata acestora.

Un studiu clinic a constatat că, pe lângă ameliorarea senzației de căldură intensă, participanții care au folosit uleiul extras din semințele mature ale plantei Evening Primrose au experimentat o îmbunătățire și a valorilor sociale precum interacțiunile umane și cele ce țin de sexualitate.

Sindromul pre-menstrual

Schimbările hormonale din perioada pre-menstruală pot genera o mulțime de simptome neplăcute, iar hormonii responsabili pentru asta sunt influențați de acizii grași esențiali, cum ar fi și acidul gama-linolenic regăsit în uleiul din Evening Primrose.

Astfel, cantitatea mare de acid gama-linolenic atenuează mare parte din disconfortul creat femeilor de către sindromul pre-menstrual.

Studiile au demonstrat că acest ulei ameliorează simptome pre-menstruale precum:

  • Probleme digestive;
  • Iritabilitate și depresie;
  • Dureri de spate;
  • Stări de oboseală;
  • Durere sau sensibilitate a sânilor.

Efect benefic în tratamentul artritei

Același acid de care am tot amintit reduce simptomele poliartritei reumatoide care se instalează atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile corpului și afectează mulți oameni din întreaga lume, provocând simptome precum umflarea dureroasă a mâinilor și picioarelor și rigidizarea articulațiilor.

Ameliorarea durerilor în general

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, studiile au confirmat că tratamentul cu suplimente de Evening Primrose reduce severitatea durerii și rigiditatea care se accentuează mai ales dimineața, îmbunătățind în general mobilitatea.

Combate infertilitatea

Uleiul de Luminița Nopții contribuie la creșterea mucusului cervical atât de important în procesul de reproducție, devenind astfel un tratament împotriva infertilității, creând un mediu favorabil pentru spermatozoizi.

Nivelurile crescute de acizi grași din uleiul de primulă au un efect direct asupra celulelor uterine, ajutând țesutul muscular să se contracte și să se relaxeze, cu efecte secundare precum tonifierea mușchilor uterini pregătindu-i pentru o posibilă sarcină.

Însă beneficiile uleiului de Evening Primrose depășesc sfera uterului și contribuie chiar și la îmbunătățirea calității spermei, așa cum o arată mai multe studii.

Contraindicații și riscuri

În cele mai multe cazuri, uleiul de Luminița Nopții (Evening Primrose) este considerat sigur. Cu toate acestea unele cercetări indică faptul că poate cauza probleme anumitor persoane care suferă deja de afecțiuni precum cancerul, sau pentru femeile însărcinate (pot apărea complicații la naștere sau vânătăi pe corpul nou-născutului).

Unele persoane ceva mai sensibile pot raporta efecte secundare precum:

  • probleme digestive
  • dureri de cap
  • dureri de stomac

În aceste situații, cel mai bine ar fi să oprești tratamentul și să discuți cu medicul tău curant.

De fapt, pentru a fi perfect în siguranță, cere părerea unui medic chiar înainte de a începe un tratament cu suplimente pe bază de Evening Primrose, sau chiar dacă doar folosești extern uleiul de Luminița Nopții. Cu atât mai mult dacă urmezi deja alte tratamente medicamentoase.

Mai mult, pentru că acest tip de ulei crește tensiunea arterială, nu este recomandat persoanelor hipertensive – poate agrava afecțiunile cardiovasculare deja existent.

Doze recomandate

Fiind un supliment nutritiv, nu există o cantitate zilnică recomandată pentru utilizarea sa. Un supliment de mărime medie conține aproximativ 1,3 grame de ulei, iar studiile clinice care cercetează beneficiile sale pentru sănătate folosesc doze care variază între 500 de miligrame și 8 grame pe zi.

În funcție de obiectivele pe care ți le propui, medicul de familie îți poate recomanda doza optimă.

Citește și: Uleiul de primulă: un remediu natural la îndemâna oricui!

Citește și: Suplimente pentru acnee. Cele mai indicate vitamine și minerale pentru un ten curat

Citește și: Femeile fără copii sau care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 11 ani au un risc mai mare de menopauză prematură

Sursă: National Institutes of Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”