Ghimbirul – proprietăţi, beneficii, contraindicaţii şi mod de consum

Ghimbirul este planta care face minuni în perioada Sărbătorilor. Dintre plantele tropicale – renumite pentru beneficiile aduse organismului uman – ghimbirul se evidenţiază mai mult decât toate, prin cele 13 funcţii miraculoase pe care le exercită.
Ghimbirul – proprietăţi, beneficii, contraindicaţii şi mod de consum

Dintre plantele tropicale – renumite pentru beneficiile aduse organismului uman – ghimbirul se evidenţiază mai mult decât toate, prin cele 13 funcţii miraculoase pe care le exercită.

Vă amintim în această perioadă despre ghimbir pentru că acum, mai mult ca oricând este recomandat: ne confruntăm pe de o parte cu frigul care accentuează afecţiunile reumatice, pe de altă parte cu probleme digestive specifice sărbătorilor.

Atât pentru digestie, cât şi pentru reumatism, ghimbirul poate face minuni.

Ghimbirul – proprietăţi şi beneficii

Istoria l-a pus la loc de cinste: în Asia, ghimbirul era folosit cu încredere în medicină pentru a trata inflamaţiile stomacului, stările de greaţă sau chiar diareea.

Încă din secolul I, era catalogat o plantă medicinală cu efecte sigure pentru problemele reumatice.

De-a lungul timpului, după zeci de studii care l-au avut în centrul atenţiei pe bătrânul ghimbir, oamenii de ştiinţă au conchis: ghimbirul este mai mult decât un remediu tradiţional, este aproape un medicament în chimioterapie, sarcină, artrită reumatoidă, osteoartrită, dureri musculare, digestie, stări de greaţă.

Conţine aproape 500 de compuşi ce aduc beneficii organismului şi 13 efecte de vindecare sau ameliorare.

Foarte important pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în timpul iernii, ghimbirul este recomandat doar mestecat pentru: inflamaţii ale gâtului, laringită, tuse.

Pentru durerile de stomac, îl puteţi consuma fie amestecat cu ulei de ricin, fie sub formă de infuzie din ghimbir uscat sau pur şi simplu sub formă de pudră amestecată cu răsină.

În cazul unor indigestii şi inapetenţe, mai ales dacă aţi făcut un uşor exces culinar la masa de Crăciun, amestecaţi suc de ghimbir, cu zeamă de lămâie şi sare şi consumaţi amestecul întotdeauna înainte de mese.

Dacă suferiţi de afecţiuni biliare, amestecaţi suc de ghimbir cu 7 pahare de lapte, fierbeţi compoziţia până scade la jumătate; apoi îndulciţi cu zahăr, după care vă puteţi bucura de rezultat, înainte de culcare.

De dimineaţă, amestecul dintre sucul de ghimbir, mango şi zahăr (trecut prin acelaşi proces de fierbere) este mult mai eficace şi ceva mai gustos.

Ghimbirul poate înlocui orice medicament pentru calmarea durerilor de cap de după petreceri de pomină – trebuie doar să aplicaţi pe frunte o pastă din ghimbir uscat cu apă sau gel de aloe.

Dacă durerile de cap au un substrat nervos, atunci sucul de ghimbir se amestecă cu lapte şi se foloseşte ca inhalant.

O altă durere căruia ghimbirul îi poate face faţă este cea de dinţi, numai dacă aplicaţi o pastă din ghimbir şi aloe vera pe partea de unde este durerea.

Ceaiul preparat din ghimbir este antidotul perfect împotriva răcelii, mai ales că această plantă tropicală inhibă crearea prostaglandinei PGE2 responsabilă de efectele anti-febră extrem de puternice.

De asemenea, ghimbirul poate fi parte integrată din curele de slăbire – stimulează metabolismul şi arde grăsimile.

Studiill ştiinţifice au demonstrat că ghimbirul mai are şi o întrebuinţare mai puţin obişnuită: acţionează asemenea unei pastile destinate creşterii potenţei sexuale. Astfel, tulburările sexuale pot fi tratate cu ajutorul acestei plante aromate care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi, indirect, acţionează asupra organelor genitale.

Alte efecte benefice ale ghimbirului:

  • acţiune expectorantă (tuse, bronşită)
     
  • îmbunătăţeşte nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze – ALT si aspartat aminotransferaze – AST)
     
  • conţine de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât papaya
     
  • se poate compara cu multe medicamente anti-ulcer
     
  • efecte puternic analgezice – reduce prostaglandinele care, la rândul lor, sensibilizează terminaţiile nervoase

Ghimbirul în alimentaţie

Ghimbirul este folosit frecvent în gastronomie ca şi condiment, fiind adăugat în aproape orice fel de reţete. Adăugat în mâncăruri, acesta creşte imunitatea, diminuează simptomele asteniei şi-ţi dă un plus de energie!

Cel mai frecvent este consumat în salate, în băuturi calde, la fripturi, în supe sau cu legume, dar chiar şi în deserturi cu fructe deoarece Gustul picant şi aroma inedită potenţează gustul fructelor.

Ingredientele active din ghimbir

Folosirea ghimbirului proaspăt este un mod uşor de a aduce aroma mâncării şi băuturii fără a adăuga prea multă sare. Datorită aromei sale puternice este folosit de regulă în cantităţi mici, deci nu adduce un aport semnificativ de calorii sau macronutrienţi.
Ghimbirul conţine însă mulţi alţi compuşi antioxidanţi şi cu proprietăţi antiinflamatorii precum gingerol, beta-caroten, capsaicină, acid cafeic, curcumină, salicilat.

100 g de ghimbir conţine:

  • Carbohidraţi – 17.77 g
  • Fibre – 2 g
  • Proteine – 1.82 g
  • Dietary Fiber – 2 g
  • Zaharuri – 1.7 g
  • Sodiu – 13 mg
  • Vitamina B6 – 0.16 mg
  • Calciu – 16 mg
  • Fier – 0.6 mg
  • Vitamina C – 5 mg
  • Potasiu – 415 mg
  • Magnesiu – 43 mg
  • Fosfor – 34 mg
  • Zinc – 0.34 mg
  • Acid Folic – 11 mcg
  • Riboflavina – 0.034 mg
  • Niacina – 0.75 mg

Contraindicaţiile consumului de ghimbir

Ghimbirul consumat în starea sa naturală este considerat sănătos şi fără a prezenta pericole în marea majoritate a cazurilor. În unele cazuri există posibilitatea de a accentua simptomele de reflux gastroesofagian.

Pentru a avea o bună sănătate şi în prevenirea bolilor, în general, este importantă întreaga dieta urmată, precum şi obiceiurile alimentare, deci este indicat să urmăm mai degrabă un regim variat decât să ne concentrăm asupra unor alimente individuale ca o modalitate de ne păstra sănătatea.

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

TOP 10 antibiotice din plante medicinale!
TOP 10 antibiotice din plante medicinale!
Cel mai nou articol Video:
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: importanța accesului rapid la medicamente de ultimă generație
Recomandări:
Spune adio durerilor de coloană cu ajutorul tratamentelor pe bază de apă termală
Spune adio durerilor de coloană cu ajutorul tratamentelor pe bază de apă termală
Ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă
Ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă