Foloseşte periuţa de dinţi potrivită

Există aproape tot atâtea tipuri de periuţe câte tipuri de paste de dinţi. Indiferent ca optezi pentru o periuta electrica sau manuala, important este sa se asigure o curăţare eficientă a dinţilor. Periajul joca un rol esential pentru pastarea sanatatii dentare, de accea alegerea periutei potrivite este o etapa atat de importanta in ingrijirea danturii.
  • Publicat:
Foloseşte periuţa de dinţi potrivită

Există aproape tot atâtea tipuri de periuţe câte tipuri de paste de dinţi. Indiferent ca optezi pentru o periuta electrica sau manuala, important este sa se asigure o curăţare eficientă a dinţilor. Periajul joca un rol esential pentru pastarea sanatatii dentare, de accea alegerea periutei potrivite este o etapa atat de importanta in ingrijirea danturii.

Un periaj corect se efectuează dinspre gingii spre vârful dinţilor, de cel puţin două ori pe zi şi trebuie să dureze între trei şi cinci minute. Dacă sunteţi indecişi cu privire la alegerea periuţei potrivite, ar trebui să ţineţi cont de următoarele aspecte:  

 – Alegeţi întotdeauna o periuţă cu peri moi, deoarece perii duri pot produce retragerea gingiilor. Perii moi sunt flexibili şi curăţă eficient zona de la baza dinţilor, fără a leza gingia.  

 – Capul periuţei trebuie să fie suficient de mic pentru a pătrunde în locurile greu accesibile ale cavităţii bucale.  

 – Mânerul trebuie să permită ţinerea periuţei într-un mod comfortabil.  

 – Forma gâtului sau a mânerului nu are un rol semnificativ în eficienţa periajului.  

– Perii trebuie să aibă capetele rotunjite. Dacă sunt ascuţiţi vor leza gingia, iar dacă sunt turtiţi nu vor îndepărta eficient placa bacteriană.  

 – Dimensiunea periuţei trebuie să fie potrivită vârstei celui care o utilizează. Pentru copiii până în doi ani, periuţa trebuie să aibă capul de 15 mm; pentru copiii între 2 şi 6 ani, capul periuţei poate avea 19 mm; pentru copiii,între 6 şi 12 ani, dimensiunea este de 22 mm; iar după vârsta de 12 ani, periuţa poate avea capul de 25 mm lungime.  

Periuta de dinti Oral B Pro Flex are o noua tehnologie care ajuta la curatarea zonelor greu accesibile printr-un sistem inovator – are doua parti flexibile, ce lucreaza individual pentru a indeparta placa ce se formeaza la baza gingiei si in zonele in care cele mai multe periute nu pot ajunge. Pentru un zambet frumos si sanatos, periajul trebuie intotdeauna completat de folosirea atei dentare si a apei de gura. Ata dentara Oral B Satin Floss indeparteaza resturile alimentare, iar  apa de gura Oral B Pro-Expert Multi-Protection ajuta la o igenizare mai buna a intregii gurii.

Schimbarea periuţei de dinţi :
 
– Periuţa se schimbă la fiecare trei luni sau când perii se încovoaie. Indiferent de grija cu care igienizaţi periuţa după fiecare spălare, microbii se acumulează în timp. Pe piata exista periutele de la Oral-B, care te “anunta” cand trebuie schimbate cu ajutorilor perilor Indicator™; acesti peri se decoloreaza in timp, iar atunci cand sunt pe jumatate albi e momentul pentru o periuta noua.

– Dacă periuţa se uzează în câteva săptămâni, înseamnă că periajul este excesiv de puternic şi poate produce retragerea gingiilor şi ulceraţii dureroase.  

 – Este important să schimbaţi periuţa după ce v-aţi recuperat în urma unei răceli, infecţii în gât sau în cavitatea bucală. Microbii pot rămâne pe periuţă, ducând la reinfectare.  

Igienizarea periuţei de dinţi  

Periuţa de dinţi poate fi un mobil pentru foarte mulţi microbi, însă nu s-a dovedit că acest fapt ar avea implicaţii majore. Igienizarea este de obicei utilă în prevenirea reinfectării cu bacteriile unei afecţiuni anterioare. Multe persoane acoperă periuţa cu un capac de protecţie sau o depozitează într-un spaţiu închis. Acest fapt este dăunător, deoarece umezeala acumulată este un mediu prielnic pentru înmulţirea bacteriilor şi a altor microorganisme. 

Pentru igienizarea corespunzătoare a periuţei vă stau la dispoziţie produsele specializate de pe piaţă. Soluţia alternativă este lăsarea periuţei într-o soluţie antibacteriană.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Cum alegem pasta de dinţi potrivită

Cum apar coloraţiile dentare şi cum pot fi combătute

Ce înseamnă un periaj dentar corect
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”