Efectele stresului și cele mai la îndemână metode pentru a le combate (P)

  • Publicat:
Efectele stresului și cele mai la îndemână metode pentru a le combate (P)
Sursă foto: Pexels

Stresul provocat de contextul actual – de la cel geopolitic și până la pandemia de coronavirus care încă dăinuiește asupra întregii lumi – și cel cotidian, cauzat de inflație, scumpiri sau provocările de la locul de muncă și nu numai ne poate afecta în numeroase moduri starea de sănătate, chiar dacă nu ne dăm seama cu punctualitate de acest lucru.

Ai putea crede că durerea de cap care nu îți dă pace își are sursele într-o infecție virală, că insomnia de care suferi e cauza productivității reduse sau că stările de depresie și anxietate pe care le resimți tot mai des sunt provocate exclusiv de factori externi. Însă, în realitate, stresul poate fi cauza tuturor acestor simptome.

Efectele cele mai frecvente ale stresului

Simptomele stresului pot afecta deopotrivă organismul și funcționarea acestuia, precum și emoțiile pe care le simți și comportamentul tău. Abilitatea de a recunoaște simptomele stresului te poate ajuta să le gestionezi mai bine. În caz contrar, pot degenera și duce la apariția unor probleme de sănătate mai severe, precum creșterea tensiunii arteriale, afecțiunile cardiovasculare, obezitatea sau diabetul.

Efectele stresului asupra organismului

În ceea ce privește simptomele fizice ale stresului, acestea pot varia de la dureri de cap – care pot fi ținute în frâu cu ajutorul unor suplimente pentru sistemul nervos, la tensiune și dureri musculare, dureri la nivelul pieptului, stări de oboseală, reducerea apetitului sexual, probleme ale tranzitului intestinal, dar și tulburări de somn, precum insomniile.

Efectele stresului asupra dispoziției

Anxietatea este un efect direct al stresului. Starea de agitație, lipsa motivației, sentimentul frecvent de copleșire în fața provocărilor de zi cu zi, stările de nestăpânit de iritabilitate și furie, dar și melancolia specifică depresiei sunt, de asemenea, efecte ale stresului.

Efectele stresului asupra comportamentului

E imposibil ca deprinderile să nu se modifice, în concordanță cu schimbările de dispoziție. De aceea, tulburările alimentare precum consumul excesiv de mâncare sau, dimpotrivă, un aport caloric insuficient se pot număra printre schimbările ce țin de conduita ta, sub influența stresului. Ieșirile nervoase incontrolabile, tendința de disociere cu ajutorul unor substanțe precum alcoolul sau prin obiceiuri precum fumatul, precum și izolarea socială și sedentarismul pot apărea ca urmare a instalării stresului.

Cum acționezi pentru a gestiona eficient stresul

Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus, e important să iei măsuri pentru a gestiona stresul și pentru a-ți ameliora starea generală de sănătate. Dacă stările de oboseală pot fi combătute cu un supliment alimentar cu magneziu, precum este Magne B6, există o serie de lucruri pe care le poți face și care sunt în controlul tău, pentru a învinge în lupta cu grijile. Câteva astfel de strategii pentru gestionarea stresului sunt:

  • Activitatea fizică regulată;
  • Practicarea unor tehnici de relaxare precum respirația adâncă, meditația, yoga, tai chi sau masajul;
  • Punerea în practică a simțului umorului;
  • Petrecerea timpului liber alături de familie și prieteni;
  • Alocarea câte unui răgaz pentru propriile pasiuni, indiferent dacă este vorba despre lectură, ascultat muzică sau plimbări lungi în parc.

Găsește modalități active prin care să îți gestionezi stresul și evită-le pe cele inactive, precum privitul la televizor sau navigarea pe internet, care, deși par relaxante, în realitate pot crește nivelul de stres, pe termen lung.

De asemenea, asigură-te că ai parte de suficientă odihnă, de o alimentație sănătoasă, echilibrată și bogată în nutrienți și evită excesul de nicotină, cofeină și alcool.

Dacă nu ești sigur că stresul este cauza acestor manifestări sau simptomele persistă și după ce ai luat măsurile necesare reducerii stresului, e important să iei în calcul un consult de specialitate. Medicul tău îți va spune dacă este cazul să faci investigații suplimentare sau să iei contact cu un terapeut, care să te ajute în misiunea de a identifica mecanismele eficiente pentru tine. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia