Căldura şi frigul, aliaţi preţioşi contra durerilor musculare sau articulare

În prezent, există soluţii moderne pentru utilizarea căldurii şi frigului în calmarea durerilor de muşchi sau articulaţii. Spre exemplu, unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile şi plasturii pe bază de levomentol, iar pentru efectul încălzitor se folosesc acum topicele pe bază de salicilat de metil, terebentină, mentol, eucalipt. Aflaţi în continuare când şi cum se aplică fiecare metodă în parte.
  • Publicat:
Căldura şi frigul, aliaţi preţioşi contra durerilor musculare sau articulare

Cald sau rece pentru calmarea durerilor? Ce variantă alegi? Care este cea mai eficientă în funcţie de caz?

Ca regulă generală, căldura este indicată în cazul durerilor cronice, precum cele din artroză, iar frigul pentru durerile acute, ca de exemplu cele survenite în urma unui traumatism.

În prezent, există soluţii moderne pentru utilizarea căldurii şi frigului în calmarea durerilor de muşchi sau articulaţii.

Spre exemplu, unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile şi plasturii pe bază de levomentol, iar pentru efectul încălzitor se folosesc acum topicele pe bază de salicilat de metil, terebentină, mentol, eucalipt.

Aflaţi în continuare când şi cum se aplică fiecare metodă în parte.

Căldura topeşte durerea

Terapia prin căldură acţionează astfel:

  •     Favorizează vasodilataţia (dilataţia vaselor de sânge), ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia sangvină;
     
  •     Accelerează transportul oxigenului şi al elementelor nutritive către zona dureroasă;
     
  •     Ajută la eliminarea toxinelor secretate de muşchi;
     
  •     Conduce la relaxarea musculaturii.

Căldura permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de stres, efort ori menţinerea unei posturi vicioase.

Terapia prin căldură este ideală contra crampelor musculare, întinderilor, în caz de torticolis.

În prezent, pentru a beneficia de proprietăţile calmante ale căldurii, nu mai suntem nevoiţi să apelăm la leacuri de pe vremea bunicii, cum ar fi cataplasmele sau buiotele, ci avem la dispoziţie produse moderne de genul cremelor încălzitoare.

Ce este crioterapia?

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori în urma traumatismelor.

Spre deosebire de căldură, frigul provoacă vasoconstriţia (contracţia vaselor de sânge). Această vasoconstricţie conduce la desensibilizarea zonei afectate şi reducerea durerii. Crioterapia este o procedură recunoscută şi recomandată de către medici şi fizioterapeuţi pentru calmarea durerii, prevenirea inflamaţiei, hematoamelor şi complicaţiilor determinate de acestea.

Medicii spun că dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure şi mai eficiente decât aplicarea clasică a compreselor cu gheaţă. De ce? Spre deosebire de gheaţă, crioterapia sub formă de spray sau de plasture poate scădea temperatura ţesutului cutanat, fără a deteriora celulele.

Spray-ul de crioterapie difuzează particule reci, care conferă un efect răcoritor rapid, calmând rapid durerea şi inflamaţia. Medicii recomandă folosirea spray-ului răcoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi continuată până la 24-48 de ore după producerea leziunii cu ajutorul plasturilor analgezici pe bază de levomentol.

Această metodă face parte din regula de aur după un traumatism: PRICE (Protection – Rest – Ice – Compression – Elevation), adică Protecţie – Odihnă – Gheaţă – Compresie – Ridicare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
În vizită la John of God
În vizită la John of God
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”