În vizită la John of God

M-am străduit să adun în câteva pagini o experienţă ce greu poate fi descrisă în cuvinte şi, la fel de greu, poate fi crezută. O călătorie la capăt de lume făcută din curiozitate, dar mai ales din disperare, ne-a teleportat – pe mine şi pe fiul meu – într-un sătuc din Brazilia, la vreo 15.000 de kilometri de casă.
În vizită la John of God
M-am străduit să adun în câteva pagini o experienţă ce greu poate fi descrisă în cuvinte şi, la fel de greu, poate fi crezută. O călătorie la capăt de lume făcută din curiozitate, dar mai ales din disperare, ne-a teleportat – pe mine şi pe fiul meu – într-un sătuc din Brazilia, la vreo 15.000 de kilometri de casă.
 
Aflasem că pe un tărâm îndepărtat, peste mări şi ţări ar exista un om cu puteri extraordinare. Un vindecător care ridică oamenii din scaunele cu rotile, îndepărtează cancerul şi face minuni în cazuri în care medicina nu mai are soluţii, fără să ceară vreun ban.
 
Când mi-a ajuns numele lui John of God la urechi, deja nu mai conta că era venerat de unii, hulit şi numit impostor de alţii. Deja îmi doream să plec în Brazilia. Cu aproape un an în urmă, aflasem că Mihai suferă de paralizie cerebrală din cauza faptului că fusese născut prematur. Şi, din dorinţa de a încerca tot ce este omeneşte posibil, un drum până la Abadiania, lângă Brazil, nu mi s-a părut imposibil de realizat.
 
Nu-mi încolţise de multă vreme ideea în minte, când, o întâmplare fericită mi-a scos în cale o doamnă fascinată de ceea ce se întâmpla pe meleaguri sud-americane (fusese de mai multe ori) şi plănuia să meargă în toamnă. Încântată de idee, i-am spus ferm să mă pună şi pe mine la numărătoare în grupul ce urma să plece peste jumătate de an. Între timp, începusem să mă documentez pe internet despre ceea ce se întâmpla în Brazilia. Vizionam filmuleţele cu operaţiile făcute pe viu fără să curgă sânge, discuţiile dintre medicii invitaţi la Oprah care plecaseră sceptici şi se întorseseră cu mărturii şocante despre vindecări miraculoase.
 
Şi, cum puterea gândului funcţionează, iată-mă pe mine cum, într-o zi de joi, primesc un telefon în care doamna Dora (cea despre care v-am spus mai sus) îmi spune senin că luna mai este cea mai bună pentru o călătorie în Brazilia. “S-au eliberat 3 locuri în grupul care pleacă luni la Joao de Deus. Ce zici, mergi şi tu cu Mihaiţă?”
 
Ştiţi momentele acelea când eşti cuprins de o bucurie fantastică şi răspunzi afirmativ fără să gândeşti logic dacă e realist ceea ce îţi doreşti? Ei bine, aşa am reacţionat eu atunci. Însă viaţa mi-a demonstrat de atâtea ori că dacă ceva trebuie să se întâmple, lucrurile se aşază natural, de la sine. Mama mi-a oferit banii pentru bieletele de avion, am putut să plec 3 săptămâni de la birou fără ca cineva să muncească în plus pentru mine şi trei zile mi-au fost suficiente să mă organizez cu restul: haine exclusiv albe plus restul de bagaje. 
 
Casa de Dom Ignacio
 
Clinica spirituală unde poate fi găsit Joao de Teixera de Faria (sau John of God) este denumită astfel după Dom Ignacio de Loyola, cel care a înfiinţat ordinul Iezuiţilor şi principala entitate care ghidează tămăduirile. Am ajuns după aproape 30 de ore în Abadiania, la 110 kilometri de capitala ţării, Brasil, într-o posada (pensiune) modestă unde ne aştepta – pe mine şi pe Mihai – o cămăruţă strâmtă.
 
 
Diferenţa de 8 ore de fus orar, zborurile lungi, lipsa de somn şi o durere de burtică a lui Mihai mă făceau să mă întreb ce caut eu acolo şi ce-o fi fost în capul meu să plec cu nişte străini – români ce-i drept – la capăt de lume. Cu ochii mijiţi şi părul vâlvoi, descopeream, pe măsură ce se crăpa de ziuă, un colţ de rai, unde puteam să întind mâna după un avocado sau un mango, unde cerul era de un albastru ireal, oamenii îmbrăcaţi în alb îţi zâmbeau larg, iar oboseala părea că disapr ca prin farmec.
 
După un somn odihnitor, am descoperit Casa De Dom Ignacio, aflată în mijlocul unei grădini paradisiace ce se înălţa deasupra unui drum care ducea la o casacada misterioasă. Am aflat că vom merge în faţa lui John of God alături de un translator care îi va spune ce problemă avem, iar mediumul ne va indica tratamentul. Înţelesesem că sunt peste 33 de spirite ale sfinţi catolici sau medici morţi cu secole în urmă care se încorporează în mediumul brazilian, transformându-l în vindecătorul adulat.
 
Prima reacţie este evidentă: oare chiar este posibil aşa ceva? Nu am căderea să răspund la o asemenea întrebare, însă pot spune că în cele două săptămâni petrecute în Abadiania l-am văzut pe John of God arătând diferit de la zi la alta: într-o zi avea ochii albaştri, iar în alta negri ca tăciunele, într-o zi părea tânăr, iar în alta mult mai gârbovit. 
Pagina 1 din 2
Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice