Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente şi băuturi care conţin substanţe care activează sistemul imunitar.
  • Publicat:
Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente şi băuturi care conţin substanţe care activează sistemul imunitar.

Unii acizi graşi nesaturaţi au puterea de a creşte imunitatea atunci când sunt asociaţi cu o dieta echilibrata si aici am evidenţia Omega 3 şi Omega 6 a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar.  Pentru asta trebuie sa introducem in dieta noastră cat mai multe seminte si nuci.

Carotenoizii, care se găsesc mai ales în legumele şi fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid, îmbunătăţind apărarea organismului. In unele cazuri, când suplimentam consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente ne pot fi de mare ajutor.

Vitamina E care se găseşte în multe fructe si legume îmbunătăţeşte sistemul imunitar si este, de asemenea, considerata ca un antioxidant. Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special in infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie sa lipsească din alimentaţia noastră zilnica fructele si legumele care conţin vitamina C.

Alimente care sporesc imunitatea:

Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajuta în prevenirea răcelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta conţine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreşte creşterea si înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.

Ardeiul iute sau boiaua de ardei, stimulează metabolismul. De asemenea, sunt bogate in beta caroten care este transformat în vitamina A în sânge şi lupta împotriva infecţiei.

Ghimbirul conţine un componentul activ gingerol care este deosebit de eficient in lupta împotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea racelei sau gripei.

Curcuma: în afară de faptul ca putem folosi curcuma (turmericul) la gătit, sub forma de mirodenie, acesta a fost folosit de secole ca parte a medicinei chineze ayurvedică şi medicina tradiţională. Are proprietăţi puternice care lupta împotriva racelei si a gripei.

Scorţişoara: Acesta este un condiment de baza in orice bucătăria indiana. Scorţişoara este bogată în antioxidanţi care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi coagularea sângelui. De asemenea, ajută la stabilizarea zahărului din sânge, reducând astfel riscul de diabet de tip 2. Luptă, de asemenea împotriva colesterolul rău şi de controlează respiraţia urat mirositoare.

Ficatul este organul pe care trebuie să îl protejam pentru a avea o imunitatea buna, capacitatea de a ne apăra de boli şi pentru eliminarea toxinelor din organism.

Pentru a ne consolida imunitate trebuie sa avem in vedere 4 aspecte:

1. Evitaţi grăsimile saturate
2. Evitaţi constipaţia
3. Consumaţi cat mai multe proteinele vegetale, nu animale.
4. Beţi multă apă.

Multe fructe si legume sunt bogate in antioxidanţi, vitamine si minerale care pot consolida sistemul imunitar şi le puteţi transforma în sucuri nutriţionale care sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Prin ingerarea acestor băuturi în mod regulat, veţi avea mult mai puţine probleme de sănătate.

Sucul de lămâie

Lămâia este una dintre fructele ce le puteţi găsi în supermarket sau piaţa, însă poate aduce beneficii uimitoare pentru sănătatea dv. Acest fruct conţine cantităţi mari de antioxidanţi si vitamina C, care pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi, de asemenea, pentru a echilibra nivelurile alcalin/acide din organism. Ca atare, daca beţi limonadă regulat corpul dv va deveni mult mai puţin sensibil la boli.

Oţetul de mere

Principalul ingredient din oţetul de mere este mărul, care are o gamă largă de vitamine şi minerale care sunt benefice pentru organism, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, clor, magneziu, sulf, fier şi fluor.

Suc de afine

Sucul de afine este nu doar o băutură delicioasă. De asemenea, este o sursă puternică de vitamina C şi flavonoide, care sunt eficiente în protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inima şi la îmbunătăţirea tractului urinar.

Sucul de sfeclă

Sucul de sfeclă îmbunătăţeşte nu doar sistemul imunitar. Dintre nutrienţii esenţiali prezenţi în sucul de sfeclă găsim beta carotenul, vitamina C, carotenoidele, sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Această băutură poate îmbunătăţi funcţia creierului, curata sângele si consolidează vezica biliara şi ficatul. In general, sucul de sfecla se consuma in amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

Suc de morcovi

Sucul de morcovi este o băutura dulce, foarte apreciata atât de către adulţi şi copii. În afara de faptul ca are un gust extrem de plăcut, sucul de morcovi consolidează sistemul imunitar. Conţine vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, fier, sodiu şi fosfor. Toate acestea sunt ideale in prevenirea bolilor, îmbunătăţirea funcţiei hepatice, oferă ajutor sistemului nervos si alcalinizează sângele.

Iată că ne putem întări sistemul alimentar cu ajutorul legumelor si fructelor. Trebuie doar sa fim deschişi, sa încercam diverse variante si sa fim atenţi la semnalele pe care ni le transmite propriul nostru corp. Si sa nu uitam, faptul ca hrana poate fi medicament pentru corpul nostru.

Autor: Anca Alungulesei, fondator RawCoco; www.rawcoco.ro, email: [email protected]

www.facebook.com/RawCocoBucuresti?frefats

Anca Alungulesei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”