Ardeiul iute – beneficii în dietă şi sănătate

Pentru unii dintre noi, ardeiul iute ese un bun afodisiac, în vreme ce pentru alţii este o adevărată durere de suportat din cauza iuţimii.
10.05.2013
Ardeiul iute - beneficii în dietă şi sănătate

Pentru unii dintre noi, ardeiul iute este un bun afodisiac, în vreme ce pentru alţii este o adevărată durere de suportat din cauza iuţimii.

Deşi majoritatea oamenilor îi folosesc în mâncare, ardeiul iute are nenumărate întrebuinţări în domeniul sănătăţii, datorită ingredientelor speciale din compoziţie, în special a capsaicinei, despre care s-a dovedit că poate preveni anumite forme de cancer, dureri articulare, infarct, accident vascular cerebral şi multe alte afecţiuni.

Cercetările medicale se axează în continuare pe studierea acestei substanţe, ale cărei beneficii nu contenesc să ne surprindă. Iată câteva dintre foloasele consumului şi nu numai de ardei iuţi:

Ardeiul iute luptă cu indigestia

Contrar percepţiei că ardeiul iute mai rău face stomacului, se pare că rezultatele studiilor arată exact contrariul.
Capsaicina este cea care determină creşterea fluxului sangvin, astfel că, odată ajunsă în regiunea stomacală, aceasta va determina stimularea producţiei de suc gastric, care ajută la ameliorarea arsurilor şi crampelor abdominale cauzate de o masă copioasă. De asemenea, capsaicina poate distruge bacteria Helicobacter pylori, care cauzează grave probleme gastrointestinale.

Anestezic local

Capsaicina reduce din intensitatea durerilor prin interferarea cu substanţa P, un neurotransmiţător care se găseşte în nervul sprinal şi creier, responsabil de apariţia senzaţiilor dureroase.

Extractul de capsaicină poate fi aplicat pe zona afectată dar, atenţie, prin intermediul mănuşilor deoarece arde foarte tare şi poate cauza iritaţii severe. Un bun exemplu de analgezic local pe baza de ardei iute este plasturele pentru articulaţii care încălzeşte regiunea pe care este aplicat şi ameliorează durerile şi umflăturile.

Ardeiul iute ajută în procesul de slăbire

Substanţa-minune din ardeiul iute – capsaicina– stimulează termogeneza, un proces care transformă energia în căldură şi care ajută la menţinerea unui metabolism rapid. Astfel, persoanele care sunt la dietă trebuie să aibă în vedere şi consumul a câţiva ardei iuţi pentru a arde mai rapid caloriile şi pentru a transpira mai mult în atingerea scopului propus.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
5 prieteni toxici de care n-ai nevoie în viața ta: pastila de psiho