5 remedii pentru ciupituri de țânțari. Cum scapi de mâncărime și roșeață dacă nu ai spirt

  • Publicat:

Multe persoane încearcă fel și fel de remedii pentru ameliorarea mâncărimii și roșeții produse de înțepăturile de țânțari, unele eficiente, majoritatea inutile, ba chiar periculoase. Spre exemplu, știai că usturoiul sau bicarbonatul de sodiu, considerat în mod eronat panaceu pentru multe probleme, ar putea să facă mai mult rău decât bine?

Medicii dermatologi avertizează că anumite remedii pentru înțepăturile de țânțari pot agrava iritația pielii, cauzând chiar arsuri.

De ce ne mănâncă pielea după ce ne înțeapă țânțarii

Din păcate, sezonul cald vine „la pachet” cu nesuferiții țânțari, care ne fac nopțile albe din cauza bâzâitului insuportabil, dar mai ales a mâncărimilor de piele provocate de ciupituri.

De fapt, mâncărimea nu e cauzată neapărat de înțepătura țânțarului, ci mai degrabă de saliva acestuia, care conține proteine considerate „inamici” de corpul nostru, potrivit dr. Kelly Maples, director al Comitetului de Dermatologie din cadrul American College of Allergy, Asthma & Immunology.

În consecință, organismul reacționează prin producție mai mare de histamină – și aceasta este de fapt substanța care declanșează mâncărimile, inflamațiile și umflăturile pe piele după înțepătura de țânțar.

Este absolut normal ca organismul nostru să reacționeze prin apariția roșeții și a mâncărimii după ce suntem înțepați de țânțari. Însă în cazul copiilor sau al persoanelor cu boli autoimune, aceste ciupituri pot determina un prurit intens, greu de suportat, se arată într-un document al Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Există, de asemenea, și situații când ciupiturile de țânțari pot provoca reacții alergice severe de tip anafilaxie sau sindromul skeeter, dar acestea au loc foarte rar.

Urticaria, dificultățile de respirație, umflăturile pronunțate și iritația extinsă pe piele se numără printre semnele unei reacții alergice severe la înțepătura de țânțar, potrivit medlineplus.com.

Remedii eficiente pentru mâncărimea și roșeața cauzate de înțepăturile de țânțar

Înainte de a dezvălui care sunt remediile cu adevărat eficiente care te scapă de mâncărimile și roșeața lăsate de înțepătura de țânțar, trebuie să ții cont de un lucru foarte important: NU te scărpina!

Chiar dacă tentația e mare, nu faci decât să agravezi mâncărimea, pentru că organismul va răspunde printr-o hiperproducție de histamină. Ba mai mult, riști să dezvolți infecții, mai ales dacă ai unghiile lungi și te zgârii. Unghiile pot adăposti numeroase bacterii, avertizează dr. Payel Gupta, medic alergolog și imunolog.

Iată care sunt cele 5 remedii pe care le recomandă medicii dermatologi pentru ameliorarea simptomelor cauzate de înțepăturile de țânțari:

  1. aplică un cub de gheață sau o compresă cu apă rece pe zona ciupită de țânțari
  2. aplică un unguent sau o loțiune pe bază de calamină, hidrocortizon, lidocaină și/sau benzocaină
  3. ia un antihistaminic (ex: claritine, zyrtec) – aceste pastile blochează producția de histamină, responsabilă de apariția simptomelor supărătoare
  4. tamponează zona cu o dischetă îmbibată în puțin spirt
  5. aplică o cremă sau loțiune pe bază de ulei esențial de melisă (roiniță)

Toate aceste remedii au rolul de a diminua inflamația și de a calma mâncărimile pe piele. În cazul copiilor sau dacă aveți pielea foarte sensibilă, asigurați-vă că cereți sfatul medicului înainte de a le pune în aplicare, pentru a evita eventuale reacții adverse.

Ce remedii nu funcționează? Lista e destul de lungă și e posibil să fi încercat deja câteva dintre ele, fără succes. Există însă și cazuri când acestea pot avea un oarecare efect benefic, dar nu se compară cu remediile menționate anterior.

Printre acestea se numără: mierea, băile cu fulgi de ovăz, gelul de aloe vera, busuiocul, usturoiul, bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie, pasta de dinți și oțetul.

Sigur, le poți da o șansă și acestor remedii, dar ține cont că uneori pot face mai mult rău (mai ales dacă ai pielea foarte sensibilă) și, în cele mai multe cazuri, sunt o pierdere de vreme sau, în cel mai bun caz, diminuează temporar simptomele, acestea făcându-și din nou prezența la scurt timp.

Nu în ultimul rând, ține cont de măsurile de prevenție: folosește un spray repelent, poartă bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, evită zonele cu apă stătută, folosește plase anti-insecte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”