Usturoiul: crește sau tratează tensiunea arterială?

De cele mai multe ori, pacienții care suferă de hipertensiune arterială optează pentru remedii naturale, iar unul dintre acestea este usturoiul.
03.08.2022
Usturoiul: crește sau tratează tensiunea arterială?
Usturoiul: crește sau tratează tensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este o afecțiune de care 1 din 3 adulți suferă și care nu apare deseori cu simptome semnificative, motiv pentru care crește riscul de a te confrunta cu boli cardiovasculare și accident cardiovascular cerebral. De cele mai multe ori, tratamentul poate veni la pachet cu efecte nedorite, iar multe persoane optează pentru remediile naturale precum usturoiul.

Ce efect are usturoiul asupra tensiunii?

Usturoiul a fost folosit dintotdeauna ca remediu natural pentru tensiune. Cercetări recente sugerează că acesta ar putea fi la fel de eficient ca medicamentația, dar cu mai puține efecte adverse prezente. Alicina, principalul compus activ care se regăsește în usturoi este responsabil pentru proprietățile pe care le are asupra tensiunii. Cercetările sugerează că acest compus revine producția de angiotensină II, un compus responsabil pentru creșterea tensiunii prin producerea contracțiilor la nivelul vaselor de sânge.

Prevenirea producției de angiotensină, efectele alicinei fac ca sângele să circule corespunzător, reducând astfel tensiunea arterială. Alicina ajută și la creșterea producției de hidrogen sulfat și oxid nitric, doi compuși cruciali pentru reglarea tensiunii. Experții cred că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale usturoiului contribuie la capacitatea de a reduce sau preveni hipertensiunea.

Usturoiul se folosește de mai bine de 5000 de ani pentru prevenirea și tratarea bolilor, efectele adverse fiind rareori prezente. Majoritatea studiilor sugerează că suplimentele cu usturoi sunt sigure, iar singurele aspecte neplăcute sunt gustul, respirația urât mirositoare sau schimbarea mirosului corpului. Durerile de stomac, gazele, refluxul sau durerile abdominale sunt și ele comune, dar în general acestea sunt minore.

Alte efecte ar mai putea fi hipersensibilitatea, durerile de cap, gura uscată, tusea, dar și acestea sunt considerate rare. De cele mai multe ori, ele apar atunci când usturoiul este consumat în cantități mari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?
Recomandări: